Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα
Ο Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στον Ενικό: Προσφυγικό, περικοπές συντάξεων και... γάτα Ιμαλαΐων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στον Ενικό: Προσφυγικό, περικοπές συντάξεων και… γάτα Ιμαλαΐων

Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» στο STAR, ανέφερε ότι το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις δεν έχει οικονομικό αποτέλεσμα. «Δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συντάξεις, διότι συντηρούν ανέργους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις υψηλές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων άφησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ζητώντας «επιστροφή στον ρεαλισμό» από την πλευρά του ΔΝΤ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθυστερήσει. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν τα νομοσχέδια μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου το Πάσχα να κλείσει η αξιολόγηση και «να κάνουμε την ανάσταση της οικονομίας».

[adsense]

Δεν έκρυψε πάντως την έντονη δυσφορία του για τη στάση του ΔΝΤ, αποδίδοντας σε αυτό την εμπλοκή και την καθυστέρηση, ενώ επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός πάντως άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να αποδεχθεί η κυβέρνηση μειώσεις στις συντάξεις, αρχής γενομένης από εκείνες των 1400- 1500 ευρώ. «Δεν είναι κόκκινη γραμμή μου να υπερασπίσω τις συντάξεις των 3000 ευρώ» είπε ξεκάθαρα και σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να μην μειωθούν συντάξεις 1.400 ευρώ».

Κυρίως όμως «έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε την μεγάλη πλειοψηφία από 600 έως 1.200 ευρώ» διευκρίνισε σε άλλη στιγμή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός αφήνοντας έτσι να υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αρχίζει να βάζει πλέον στο τραπέζι σημαντικές υποχωρήσεις, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν αποκλείει να μπει πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, σημειώνοντας ότι «το όποιο πλαφόν έχει αποκλειστικά συμβολική αξία γιατί θα είναι μικρή η περικοπή δαπανών». Επισήμανε πάντως ότι οι δανειστές δεν έχουν θέσει ξεκάθαρα θέμα μείωσης των συντάξεων.

Σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει θέμα. Δεν έχουμε κοινές θέσεις στα μεγάλα ζητήματα. Η συναίνεση στα εθνικά θέματα δεν σημαίνει ομερτά», τόνισε, ενώ για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι χαίρεται να έχει αντίπαλο κάποιον με τον οποίο διαφωνεί καθαρά, καθώς και ότι συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη νέου εκλογικού νόμου.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι κάποιοι πιέζουν και «τσιγκλάνε» τον κ. Μητσοτάκη για εκλογές, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει ταχθεί υπέρ της εξάντλησης της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, αλλά και υπέρ του να μην υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σύστημα.

Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «μποϊκοτάρισε» την εκλογή ΕΣΡ από τη Βουλή και δεν στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης όσον αφορά στον αγώνα της κατά της διαπλοκής, αναφερόμενος ξεχωριστά στις υποθέσεις της λίστας Μπόργιανς και του κ. Παπασταύρου.

Κατηγόρησε, ακόμη, τον πρόεδρο της ΝΔ, τι καλύπτει τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη της υπόθεσης του κυκλώματος των δημοσιογράφων εκβιαστών και αναρωτήθηκε ποιοι έστησαν τα κυκλώματα στην ΕΥΔΑΠ.

Επέμεινε στη γραμμή της όξυνσης, ακόμα και εναντίον του ΠΑΣΟΚ:

«Καταλαβαίνω για ποιο λόγο μιλάει ο Λεβέντης διαρκώς για οικουμενική, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μιλά η Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη που θέτει ως προαπαιτούμενο για να βρεθεί σε θέσεις εξουσίας να είναι αγκαζέ με τη δεξιά.Τα άλλα κόμματα στην Ευρώπη το κάνουν εξ ανάγκης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιτιθέμενος εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου είπε ότι πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και μετά να μιλάει.

Το προσφυγικό

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί μία χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της και ότι θα πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή βαρών, όπως προβλέπεται από τις συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει μόνιμη αποθήκη προσφύγων.

«Ημασταν ανέτοιμοι» ομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας για την προσφυγική κρίση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα απείλησε με βέτο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και επισήμανε ότι μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία και στην επόμενη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, ζητώντας να ληφθούν οριστικές αποφάσεις καταμερισμού των προσφύγων.

To μήνυμα από τον Γιούνκερ

Ο ίδιος είπε ότι βράδυ της Δευτέρας του τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.«Μου μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης. Μου είπε επί λέξει: Η Κομισιόν είναι μαζί σας να το έχεις στο μυαλό σου, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να μην μείνει αβοήθητη σηκώνοντας μόνη στις πλάτες της τα βάρη όλης της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις χώρας, τις δυνατότητες μίας κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες ολόκληρης της ΕΕ που φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα κρίσιμα θέματα για αποτελεσματικές λύσεις και να μοιράσει το βάρος. Είμασταν «ανέτοιμοι γιατί δεν μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές αλλά δεν υποτιμήσαμε τον κίνδυνο, από το Μάρτιο του 2015 ζητούσα συνεννόηση με Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε: «είμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο, πολιτικές της δύσης που διέλυσαν κράτη στη μέση ανατολή, ας αναλογιστούμε ποια η αιτία που προξενεί τις ροές». Ο ίδιος άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθούνταν πριν από το 2015 λέγοντας: «Υπάρχει ο φάκελος Φαρμακονήσι, μεγάλος φάκελος, έχει έρθει στη βουλή είναι μία ανοιχτή υπόθεση, δεν θέλω να ξύσω πληγές. Ηταν διαφορετικά τα δεδομένα με 10 βάρκες το μήνα και τώρα με 100 βάρκες την ημέρα».

Η γάτα των Ιμαλαΐων

Παράλληλα επιτέθηκε κατά του εκδότη του «Βήματος» κ. Στ. Ψυχάρη, ενώ χθες σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. «Ας λέει ό,τι θέλει και ό,τι έχει ας τα βγάλει. Να τα πάει στους εισαγγελείς, που τους βλέπει και συχνά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η δημοσιοποίηση καταγεγραμμένου υλικού από μυστική συνάντηση αποτελεί κακούργημα. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», την Κυριακή, και αφορούσε συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Στ. Ψυχάρη, αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει γίνει καταγραφή της συνάντησης.

Το κύκλωμα των εκβιαστών

Ο πρωθυπουργός «χρέωσε» το κύκλωμα των εκβιαστών «δημοσιογράφων» εξ ολοκλήρου στο παλαιό κομματικό σύστημα και ειδικά στη ΝΔ.

Αναφέρθηκε στα «τιμολόγια» που είχε κόψεις ένας εκ των πρωταγωνιστών του κυκλώματος στη ΝΔ και προϊδέασε για νέες αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν ευθύνες και στη σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ για τις εμφανίσεις του Π. Μαυρίκου στην κρατική τηλεόραση. «Αν θέλετε να καταδικάσουμε μαζί αν κάποιοι από την ΕΡΤ έκαναν αυτή την κουταμάρα» σημείωσε, αλλά στη συνέχεια επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Ποιοι είχαν βάλει αυτά τα πρόσωπα σ’ αυτές τις θέσεις; Στην ΕΥΔΑΠ; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Τι διαφημίζει η ΕΥΔΑΠ για να δίνει 2,5 εκατ. ευρώ διαφήμιση; Ποιον ανταγωνίζεται η ΕΥΔΑΠ; Ποιος έχει την ευθύνη τόσα χρόνια; Ποιος έστησε τα κυκλώματα;».

Ροή Ειδήσεων

screenshot 15

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους
screenshot 12

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο
greenthumb

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»
6078279

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης

29/03/2024 | 10:42

Κολωνός: Ένταση έξω από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση της 12χρονης – Πέταξαν πέτρες στους κατηγορούμενους

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»
screenshot 6

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
voula kexagia syriza (2)
Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;