Αθήνα

25 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τσίπρας και Γαβρόγλου δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στην Παιδεία- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Από την Κύπρο όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία από τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.

Δείτε επίσης

41χρονη αποπλάνησε και έκανε ταυτόχρονα σεξ με τα ανήλικα αγόρια των κορών της!
Σταμάτης Κραουνάκης κατά Μητσοτάκη για το σποτ: «Ανήθικη πράξη που προσβάλλει τους δημιουργούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με παιδιά που σπουδάζουν σε κυπριακά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft και έκανε λόγο για τις παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντιπαραβάλλοντας την περίπτωση της χώρας μας με το πολύ επιτυχημένο υπόδειγμα ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

«Από τις συναντήσεις που έχω κάνει από το πρωί, αλλά και γενικότερα από τις επαφές που έχω στην Κύπρο, βλέπω το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα μιας χώρας η οποία έχει καταφέρει να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, στηριζόμενη σε έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να γίνει κέντρο καινοτομίας, να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια, να προσελκύσει πολλούς Έλληνες φοιτητές, Ελλαδίτες φοιτητές οι οποίοι έρχονται και σπουδάζουν στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, να μπει για τα καλά στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Την ίδια ώρα κάντε την αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα χρόνια μετέτρεψε ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα που δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες. Τώρα έρχεται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, καταθέτοντας έναν νόμο σκούπα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος διαλύει ό,τι έχει ουσιαστικά μείνει όρθιο στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας. Έναν νόμο που καταργεί κάθε έννοια αξιολόγησης. Έναν νόμο ο οποίος ισοπεδώνει ουσιαστικά την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κόβει αυτόν τον ομφάλιο λώρο, τον οποίον πρέπει να έχει κάθε πανεπιστήμιο το οποίο παράγει εφαρμοσμένη γνώση με την αγορά».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και αυτή η κυβέρνηση κουρελού, της οποίας προΐσταται, ότι τους τελευταίους μήνες παραμονής του στην εξουσία δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα, το ακαδημαϊκό σύστημα, τους φοιτητές με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Εγώ τον καλώ από την Κύπρο να αποσύρει άμεσα αυτό το νομοσχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στη Βουλή σε αυτό το τερατούργημα, το οποίο πάει να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές τη Μεγάλη Εβδομάδα»

«Αυτό το οποίο θέλω σήμερα είναι να κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα. Θέλω να μιλήσω λιγότερο εγώ και να ακούσω περισσότερο εσάς για τις εμπειρίες σας. Τι είναι αυτό το οποίο περιμένατε; Τι είναι αυτό το οποίο βρήκατε εδώ στην Κύπρο; Ποια είναι η σύγκριση την οποία εσείς κάνετε μεταξύ της ποιότητας των σπουδών σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου με αυτό το οποίο γνωρίζετε από τους φίλους σας για τη χώρα μας; Και ποιες, τελικά, είναι οι συμβουλές τις οποίες θα μπορούσατε να δώσετε σε εμένα, στο κόμμα μας για το τι πρέπει να κάνουμε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Ξεκινώ με τη βασική παραδοχή, ότι, δυστυχώς, οι συνταγματικοί περιορισμοί που υπάρχουν και σήμερα ακόμη στη χώρα μας, δεν μας επιτρέπουν να μπορούμε άμεσα να αναπτύξουμε μια δυναμική αγορά ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι, δυστυχώς, μια τραγωδία το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη -και μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο- που κρατάει το μονοπώλιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το κράτος. Μέχρι και η Βόρεια Κορέα, για όσους δεν το γνωρίζετε, έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα, όμως, δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια πανεπιστήμια, δυστυχώς, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και αυτό οδηγεί, τελικά, νέους ανθρώπους στο να φύγουν από την Ελλάδα. Θα οραματιζόμουν μια χώρα στην οποία, αντί να έρχεστε σε ένα δυναμικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο, να μπορείτε να έχετε την επιλογή, εφόσον το θέλετε, να κάνετε τις σπουδές σας στη χώρα μας. Αυτό, δυστυχώς, θα αργήσει ακόμη, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα, την επόμενη μέρα, θα είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Πιστεύω σε αυτήν την όσμωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και πιστεύω, επίσης, στην όσμωση μεταξύ του πανεπιστημίου και της αγοράς. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα κέντρο καινοτομίας μιας μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης. Επί της αρχής αυτό θα φάνταζε πάρα πολύ ξένο σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Αποτελεί, όμως, τον κανόνα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτική παντού στον κόσμο. Άρα, γι’ αυτές τις αγκυλώσεις θέλω να μιλήσουμε, να μου μεταφέρετε τη δική σας εμπειρία. Αν υπάρχουν πρακτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινή σας ζωή και με την επαφή σας με την Ελλάδα. Οπότε σταματώ εδώ γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αν δώσετε σε έναν πολιτικό χρόνο και χώρο να μιλάει χωρίς να μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτά που λέει. Οπότε εγώ βάζω τελεία. Ο λόγος σε εσάς για να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θεοχάρης για κορονοϊό: «Μόλις 400 κρούσματα σε 1,3 εκατ. τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Ιούλιο»
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Βουλιμικός και αλαζόνας – Η κυβέρνηση είναι άδειο κουτί με φανταχτερό περιτύλιγμα
Χατζηδάκης: Με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων κάνουμε σε 4 χρόνια ό,τι δεν έγινε σε δεκαετίες
Πέτσας: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί στις χερσαίες πύλες εισόδου
ΣΥΡΙΖΑ: «Άρον-άρον η συμφωνία με την Αίγυπτο! Δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις»
Χρηστίδης: Κραυγαλέο σκάνδαλο η διαχείριση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου