Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Βαρύ πρόγραμμα Σταθάκη στη συνάντηση με δανειστές: Κόκκινα δάνεια και κλειστά επαγγέλματα

Βαρύ πρόγραμμα Σταθάκη στη συνάντηση με δανειστές: Κόκκινα δάνεια και κλειστά επαγγέλματα

Με βασικό μενού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά σήμερα στις 11 το πρωί το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Με τις απόψεις των δύο πλευρών να απέχουν σημαντικά θα επιχειρηθεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την τύχη των «κόκκινων» δανείων, την ώρα που το υπουργείο έχει ήδη παρατείνει το πάγωμα πώλησης μέχρι και τις 15 Απριλίου. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτο περιλαμβάνεται και το θέμα της ανταγωνιστικότητας και των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε ότι αφορά το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων, οι δανειστές απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών, απορρίπτοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη διατήρηση της προστασίας από την πώληση των δανείων της πρώτης κατοικίας αλλά και όσων κόκκινων δανείων π.χ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

[adsense]

Προχθές στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου της αναστολής πώλησης των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε πως η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα, ενώ θα διατηρηθεί όπως είπε πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, με βάση την ψηφισθείσα τροπολογία παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η περίοδος εξαίρεσης από την πώληση σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα παρατείνεται για ένα ακόμη μήνα -η προηγούμενη παράταση λήγει στις 15 Μαρτίου- η διάρκεια αναστολής από την πώληση καταναλωτικών δανειακών συμβάσεων και πιστώσεων, οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια από τις πιστώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών, η ρύθμιση είναι αναγκαία για να καθοριστεί το κανονιστικό πλαίσιο της μεταβίβασης συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες που θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και να αντιμετωπιστούν οι επιμέρους λεπτομέρειες που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Επίσης αναφέρεται πως η προτεινόμενη ρύθμιση στοχεύει στην παροχή παράτασης προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του θεσμικού πλαισίου της μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων συγκεκριμένων κατηγοριών στην επίλυση των πρακτικών ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Εν τω μεταξύ πριν από μια εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια και να προτείνει αλλαγές.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα στο μικροσκόπιο έχει μπει και ο νόμος Δένδια, η ισχύς του οποίου εκπνέει στις 31 Μαρτίου του 2016, προκειμένου να γίνει λειτουργικός.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να τον επεκτείνει για μια τριετία με τις τράπεζες να ζητούν να διαγράφει και το δημόσιο μέρος του κεφαλαίου των χρεών και όχι μόνο τόκους και προσαυξήσεις. Αλλαγές ζητούνται και για το πλαίσιο φορολόγησης από τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφή δανείων.

Send this to a friend