• Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου
  • 06:54

Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κουτσούμπας: Πάνω από 46.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα

Κουτσούμπας: Πάνω από 46.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα

«Και για το ασφαλιστικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, φορολογικό κλπ. ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα σε οποιοδήποτε απ' αυτό που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν, ως στοιχειώδες δικαίωμα του εργαζόμενου, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι τόσο τα διάφορα σενάρια που κατά διαστήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας" ανέφερε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό "Ε".

Πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί θα είναι πολύ χειρότερο από την "πρόταση-λαιμητόμο" Κατρούγκαλου, ενώ σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το φορολογικό έκανε λόγο για επερχόμενη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Σε ότι αφορά την συνολική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, των ληξιπρόθεσμων δανείων, της φορολογίας κλπ, είπε ότι «τα αδιέξοδα οφείλονται στην επιχείρηση "μερεμετίσματος" ενός σάπιου συστήματος με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λύση αν δεν υπάρχει ένα νέο εντελώς καινούργιο σχέδιο και στην οικονομία και στην κοινωνία με ανατροπές εκ βάθρων».

Επισήμανε ότι «η λύση δεν θα βρεθεί με τους υπάρχοντες συνομιλητές, αλλά πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν να θέσουν τέρμα σε αυτήν την κατάσταση και να κατευθύνουν την πάλη τους σε εκ βάθρων αλλαγές και στο σύστημα αυτό που έχει όνομα, είναι καπιταλιστικό και βεβαίως σε κυβερνήσεις ή δομές εξουσίας».

Ερωτηθείς αν εννοεί εκλογές, τόνισε "πρώτα απ' όλα μιλάμε για οργάνωση της λαϊκής πάλης. Το πιο σημαντικό είναι ο ελληνικός λαός να βρίσκεται επί ποδός πολέμου."

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο grexit, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η έξοδος μόνο από το ευρώ δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα της οικονομίας προς όφελος του λαού.

"Το νόμισμα δεν είναι η λύση. Είναι συνολικά η αποδέσμευση από την ΕΕ και από την ευρωζώνη φυσικά, αλλά αυτό πάλι όχι από μόνο του, πρέπει ταυτόχρονα να κάνεις αλλαγές στην οικονομία με απόφαση του λαού. Κατ' αρχήν να έχεις στα χέρια σου τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τον πλούτο που υπάρχει, ορυκτό πλούτο, ενέργεια, μια σειρά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αυτά πρέπει να τα πάρεις, να είναι κοινωνικά όχι κρατικά με την έννοια που έχουμε γνωρίσει» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και σημαίνει "αποφασισμένο λαό στους δρόμους, σημαίνει επιλογή των πολιτικών δυνάμεων και των κομμάτων όπως είναι το ΚΚΕ που θα βάλει πλάτη σ' αυτό και θα μπει μπροστά σ' αυτό τον αγώνα με σχέδιο για την οικονομία, με κοινωνικοποίηση όλων αυτών των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό", προσθέτοντας ότι "χωρίς σύγκρουση δεν γίνεται τίποτε" και επισημαίνοντας ότι και τώρα υπάρχει συνεχής σύγκρουση αλλά αυτή «βαίνει σε όφελος της ΕΕ, των μεγάλων κεφαλαιοκρατικών εταιριών, του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, ενός τμήματος που εκμεταλλεύεται την πλειοψηφία του λαού».

Ο κ. Κουτσούμπας απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβερνήσεις "σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλη που δήθεν θα είναι αριστερή και θα σπέρνει ψεύτικες ελπίδες και ψεύτικες προσδοκίες".

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας, "να φέρει την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις πραγματικά στην εξουσία" με σχέδιο στην οικονομία και στις νέες δομές άσκησης εξουσίας.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, προσθέτοντας "το θέμα είναι η κυβέρνηση αυτή να μην αντέξει κάτω απ' το βάρος της λαϊκής πίεσης που θα σπρώχνει σε ουσιαστικές ριζικές αλλαγές, ριζικής ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της τάξης που έχει την πραγματική εξουσία."

Είπε οτι εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση μη αντοχής της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι ή δυνάμεις από αυτά τα κόμματα, ενώ στην παρατήρηση ότι "δεν το δέχονται επισήμως", είπε "έτσι γίνεται μέχρι να πέσουν οι «υπογραφές»”.

Ερωτηθείς "βλέπετε δηλαδή να βγαίνει ο Καμμένος και να μπαίνουν Θεοδωράκης και Γεννηματά;" απάντησε "το εκτιμάμε με βάση την αντικειμενική δυνατότητα που υπάρχει για να συνεργαστούν".Σε ότι

αφορά το προσφυγικό, ο κ. Κουτσούμπας και με την επιφύλαξη ότι δεν έχει τα επίσημα κείμενα της συμφωνίας, εξέφρασε τον φόβο ότι οι 46.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ότι θα παραμείνουν και άλλοι που θα έλθουν και ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία από Ευρωπαίους και Τούρκους.«

Η μοναδική λύση είναι η απευθείας μεταφορά τους στους χώρους προορισμού τους, όπως επίσης και η απευθείας μεταφορά από τις χώρες πρώτης υποδοχής Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο» τόνισε.

Σε οτι αφορά την αποφυλάκιση Ρουπακιά, είπε ότι αυτό που συμβαίνει "είναι πολιτικά τουλάχιστον απαράδεκτο", "γιατί αν πάρεις το γράμμα του νόμου βεβαίως μετά από ένα 18μηνο πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος" και επέρριψε ευθύνες για συνεχείς καθυστερήσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην Βουλή για καθυστέρηση του αιτήματος άρσης ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ, και στο δικαστήριο και την προϊστάμενη πολιτική αρχή που αποδεχόταν τις συνεχείς καθυστερήσεις της διαδικασίας εκ μέρους των δικηγόρων της "εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ".

"Αν τα βάλουμε όλα αυτά κάτω μας έφεραν ως εδώ. Το ζήτημα είναι ότι μπορεί να μη τέλειωνε όλο το φάσμα αυτής της δίκης, γιατί είναι μεγάλη δίκη, όμως τουλάχιστον η υπόθεση του Π. Φύσσα που είναι ομολογούμενη εγκληματική πράξη του συγκεκριμένου μαζί με τους συνεργούς του, θα έπρεπε να λήξει» υπογράμμισε, τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Send this to a friend