Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός» -Spoiler: Ο Μανωλάκης αποκαλύπτει τον δολοφόνο του Στεφανή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ: “Δεν γνωρίζαμε μέχρι που είναι διατεθειμένο να φτάσει…”

«Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα capital controls, την καλώ να την καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks με τη «διαρροή» του διαλόγου ανάμεσα σε Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ, μιλάει αυτήν την ώρα, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στο ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για ρόλο που διαχρονικά έχει διαδραματίσει το Ταμείο στην εληνική διαπραγμάτευση.

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».

[adsense]

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει τις καθυστερήσεις αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι που είναι διατεθειμένο να φτάσει, να οδηγήσουν την Ευρώπη σε κρίση κάποιοι πραγματικά ανόητοι. Χρησιμοποιώ αυτήν τη φράση επειδή η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε χθες το βράδυ στην επιστολή μου και χαρακτήρισε αυτήν την πρακτική με την ίδια φράση. Θέλω να τονίσω ότι συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κας Λαγκάρντ. Αλλά αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι από την πλευρά του Ταμείου ότι συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση».

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ταμείου. Μια σύγκρουση που δεν πρέπει να επιστρέψουμε να έχει ως θύμα την Ελλάδα, με την προσφυγική κρίση ανοιχτή πληγή και την κρίση ασφαλείας επίσης μια ανοιχτή πληγή αλλά και μεγάλα ζητήματα όπως το δημοψήφισμα για brexit».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πρόκειται για τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν τις 22 Απριλίου, ενώ ανέφερε ότι έπεται η συζήτηση για το χρέος.

Απαριθμώντας τις ανοησίες, όπως ο ίδιος είπε, που έγιναν από το 2010 στο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο λάθος με τους πολλαπλασιαστές, το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ευθέως ανοησία, την οποία μάλιστα αναγνώρισε και επίσημα το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στη ΝΔ επικαλούμενος τις αναφορές Τόμσεν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε τον Ιούλιο είναι πολύ ευνοϊκότερη από όλα όσα είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου» είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμφωνία αναθεωρεί προς τα κάτω τους στόχους του πλεονάσματος.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε μέτρα που ήδη είχε δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και δεν προσχώρησαν λόγω της πολιτικής αλλαγής. Μέτρα που τώρα το Ταμείο προσπαθεί να επαναφέρει παρότι είναι έξω από τη συμφωνία».

Μέτρα όπως το λοκ άουτ, η πλήρης απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, η επέκταση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Και παρά τον συντριπτικό συσχετισμό κερδίσαμε πολά από αυτά και είναι αυτή η εξλέλιξη που οφηγεί σήεμρα το ΔΝΤ να αμφισβητεί τη συμδφωνια την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας και μάχεται να την αλλάξει.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών, τόνισε σην συνέχεια ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας. Βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις θέσεις του».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε, στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί Εξεταστικής για το 3ο Μνημόνιο, σημειώνοντας πως: «Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα capital controls, την καλώ να την καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Kαι συνέχισε:

“Η ΝΔ είναι η μόνο που εμμονικά σπεύδει να πάρει θέση υπέρ του ταμείο και πρώτο και καλύτερο τον αντιπρόεδρό της τον κ. Γεωργιάδη. Η μεγάλη επιθυμία να ξαναγυρίσουν στα πράγματα γίνεται τελικά μια στάση εχθρική απέναντι στο ίδιο το συμφέρον μιας χώρας. Καταστροφολογούν και κινδυνολογούν άνευ ορίων. Αλλά δυστυχώς γι αυτούς έχουν ως αντίπαλο τους αριθμούς.

Η ύφεση το 2015 αποδείχθηκε μικρότερη των προβλέψεων. Το ΑΕΠ μειώθηκε ελάχιστα μόλις κατά 0,3%. Το 2015 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Φτάσαμε στην πρώτη θέση σε ότι αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων

Ο στόχος είναι να τελειώνουμε με αυτήν την κατάσταση. Να κλείσουμε την αξιολόγηση, να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να τελειώσει η επιτροπεία των μνημονίων.

Θα αλήθεια το επόμενο διάστημα να επαναλάβω πόσο κρίσιμη και σημαντική είναι να λέμε την αλήθεια τον ελληνικό λαό. Μια αλήθεια που διαστρεβλώνεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Χρειάζεται όμως, αποφασιστικότητα, υπομονή και συνοχή και πιστεύουμε ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον κάβο.

Σήμερα είχαμε μια άλλη ενδιαφέρουσα διαρροή. Τα Panama Leaks. Δεν είδα κανέναν από τη ΝΔ να χαρακτηρίζει «ανοησίες» αυτά τα στοιχεία. Ακόμη και σε αυτές τις λίστες εμπλέκεται το όνομα του κ. Παπασταύρου. Απουσιάζει άραγε από καμιά λίστα. όπου υπάρχει λίστα υπάρχει και αυτό το όνομα».

Η αξιολόγηση θα κλείσει ως τις 22 Απριλίου

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρησή του στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός αιτιολογήθηκε, λέγοντας ότι συνομιλούσε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, υπάρχει «κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας και της ελληνικής κυβέρνησης» ενώ υποστήριξε ότι συμφωνούν όλοι ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, πρέπει να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες, μέχρι τα μέσα Απριλίου, ώστε στις 22 του μηνός να έρθει το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας.

Προσφυγική κρίση

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με όσους αξιοπρέπειας. Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση μιας δύσκολης συμφωνίας, αλλά σκεφτείτε που θα ήταν η χώρα αν δεν είχαμε αυτήν τη συμφωνία».

 

Ροή Ειδήσεων

24/09/2021 | 11:45

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή για τους διανομείς

24/09/2021 | 11:28

ΥΠΑ: Παρατείνεται έως 1η Οκτωβρίου η ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εξωτερικού

24/09/2021 | 11:28

Παντρεύεται ο Άκης Πετρετζίκης την αγαπημένη του, Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ

24/09/2021 | 11:14

Δολοφονία Πετίτο: Ένταλμα σύλληψης κατά του συντρόφου της Μπράιαν Λόντρι από το FBI

24/09/2021 | 11:14

Ρόδος: Θρασύτατες δηλώσεις από τον θείο του γυναικοκτόνου – «Δεν είστε όλες θύματα» – Ξέσπασε η Σκορδά (vid)

24/09/2021 | 10:52

Σασμός: O σκηνοθέτης της σειράς αποκαλύπτει για τον φόνο του Στεφανή – «Ο ένας φόνος φέρνει τον άλλο»

24/09/2021 | 10:48

«Βάλτο αγόρι μου»: Όταν ο Διαμαντίδης και η Εθνική «σκότωσαν» τους Γάλλους (ΒΙΝΤΕΟ)

24/09/2021 | 10:40

ΚΙΝΑΛ: «Παράδοση της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα»

24/09/2021 | 10:36

Θα συναντηθούν τελικά Μητσοτάκης – Ελπιδοφόρος μετά τη «συγγνώμη» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

24/09/2021 | 10:31

Τσίπρας: Συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

24/09/2021 | 10:15

Γιώργος Παπαδάκης: Ίσως αποχωρήσω το 2022 από την τηλεόραση

24/09/2021 | 10:14

Φωτιά στην Κάρπαθο: Μάχη των πυροσβεστών σε δύο μέτωπα (ΒΙΝΤΕΟ)

24/09/2021 | 10:12

Μητσοτάκης: Το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

24/09/2021 | 10:05

Γωγώ Γαρυφάλλου: Έπεσε νταλίκα πάνω στη μητέρα μου και την πέταξε στο απέναντι ρεύμα

24/09/2021 | 09:54

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Μακαλιάς
Βορίδης: 300 ευρώ πρόστιμο εβδομαδιαίως σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που αρνείται εμβολιασμό και τεστ
Με γεμάτη ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη – Οι διμερείς συναντήσεις και η… “στάση Μακρόν” κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα
Γερουλάνος: Η Δημοκρατική Παράταξη δεν κληρονομείται με λίγο ήλιο και λίγο πράσινο στο φόντο
Επίθεση ΝΔ σε Σπίρτζη: «Χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης»
Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά; «Κάποιοι φτάνουν σε ακροδεξιές αντιλήψεις»
Ανδρουλάκης: Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γιατί πιστεύω ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη