Αθήνα

 

15 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

Και για να περιγραφεί καλύτερα η κατάσταση, μάλλον η υπόθεση αυτή έφερε πιο κοντά από ποτέ, ένωσε ΔΝΤ και Βερολίνο! Στην πραγματικότητα, μετά από ένα διήμερο εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, υψηλών τόνων και «πύρινων» δηλώσεων, η κατάσταση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο σημείο. Επιπρόσθετα, η κινητοποίηση της Αθήνας φαίνεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όλων των υπόλοιπων πλευρών που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν αφενός πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και αφετέρου ότι η πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς άλλες παρεκβάσεις.

Η διάχυτη εντύπωση στον διεθνή Τύπο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι για την υποκλοπή και την διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου στο WikiLeaks υπεύθυνες είναι οι ελληνικές υπηρεσίες, επιβαρύνει έτι περαιτέρω την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την ελληνική κυβέρνηση, μετά τα όσα έγιναν από το Σάββατο. Πηγές του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον, τις οποίες μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, υποστηρίζουν ότι ο θυμός της Λαγκάρντ εδράζεται σε δύο δεδομένα:

Αφενός, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στόχευσε ανθρώπους της, αφετέρου γιατί έγινε προσπάθεια και στο πιο υψηλό επίπεδο να εκτεθούν στελέχη του Ταμείου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι και με όσα έγιναν από το Σάββατο και σε προηγούμενα περιστατικά, οι ελληνικές αρχές στρέφονται ενάντια του Ταμείου με διαρροές και τώρα με χρησιμοποίηση προϊόντος υποκλοπής.

[adsense]

Χαρακτηριστικό της «βαριάς ατμόσφαιρας» στο ΔΝΤ για την Αθήνα είναι το σκληρό περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Πέρα από το γεγονός ότι ξεκινά τυπικά με την προσφώνηση «αγαπητέ πρωθυπουργέ»- σε αντίθεση με το «αγαπητή Κριστίν» του κ. Τσίπρα- ακολουθούν τα «καρφιά» της Λαγκάρντ, η οποία δεν κρύβει την ενόχλησή της. Μάλιστα, είναι σαφές το μήνυμά της προς την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει το προσωπικό του Ταμείου, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως εάν υπάρξει και νέα υποκλοπή θα είναι υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση.

«Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησίες», τονίζει η κ. Λαγκάρντ, ενώ αναφερόμενη στα στελέχη του Ταμείου σημειώνει ότι «Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη».

Και συνεχίζει: «Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια».

Επίσημα πάντως, το Ταμείο επισήμως αποφεύγει να κατονομάσει ευθέως την ελληνική πλευρά για την υποκλοπή και ο εκπρόσωπός του να αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό.

Εριξε λάδι στη φωτιά ο Τσίπρας: Το ΔΝΤ είναι ανόητο!

Στην φωτιά που άναψε η κόντρα ΔΝΤ-Αθήνας, «έριξε λάδι» πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, Μιλώντας την Δευτέρα το απόγευμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το Ταμείο είναι ανόητο!

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση αυτή. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θα οδηγούσαν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Οπως εξήγησε, χρησιμοποιεί συνειδητά αυτή την φράση καθώς με αυτή του απάντησε η Κριστιν Λαγκάρντ στην επιστολή που της είχε στείλει το Σάββατο με την οποία την ρωτούσε αν είναι επιλογή του Ταμείου να φτάσει η Ελλάδα στα όρια του πιστωτικού γεγονότος ώστε να πιεστεί να αποδεχθεί παράλογα μέτρα.

«Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης, συμφωνούν. Περιμένω να δω αν δεν επαναληφθεί η απόπειρα από πλευράς Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών με ανόητο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Για να αιτιολογήσει την επίθεσή του κατά του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε μια σειρά αστοχιών και λανθασμένων εκτιμήσεων του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα όλα τα τελευταία χρόνια. «Δεν τα λέω αυτά για να αθωώσω τους υπόλοιπους θεσμούς ή τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτοί τα έλεγαν, αλλά οι κυβερνώντες τα δέχονταν» είπε. Κατηγόρησε επιπλέον το Ταμείο ότι τα μέτρα που ζητά για τους νέους στόχους είναι χειρότερα, ούτε καν τα ίδια και πως «επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό» ενώ ταυτόχρονα δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν αποδεχθεί.

Ερμηνεύοντας δε την στάση του ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πηγάζει ίσως, «από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί να έχουν αποτύχει παταγωδώς, δύο προγράμματα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και συμμετείχαν στην υλοποίησή τους, ενώ το τρίτο πρόγραμμα που δεν είναι δική της έμπνευσης και δεν συμμετέχουν να δείχνει ότι πετυχαίνει».

Βρυξέλλες: Το ΔΝΤ δεν είναι απομονωμένο

Ενδεικτικά πάντως του κλίματος που επικρατεί σε Βρυξέλλες είναι τα όσα δήλωσε πηγή της ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο MNI. Η Αθήνα θα πρέπει να εργαστεί με το ΔΝΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, τονίζοντας μάλιστα πως «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος έδειξε να αποκρούει τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ των δανειστών ή για απομόνωση του Ταμείου από την ΕΕ. «Το ΔΝΤ μπορεί να κρατήσει μια σκληρότερη στάση, αλλά δεν είναι απομονωμένο όπως διαβάζω στον ελληνικό τύπο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση που διέρρευσε σημείωσε πως αυτή δεν αποκάλυψε τίποτε καινούριο, ενώ συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή».

Κομισιόν: Να εφαρμοστεί η συμφωνία

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας επέμεινε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και “erga omnes” (έναντι όλων) για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Όπως πρόσθεσε, «η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους του. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, στηριγμένοι σε μια δίκαια αξιολόγηση, και δουλεύουμε ώστε αυτό να συμβεί. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σόιμπλε: Δεν θα τσακωθούμε για το Ταμείο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επέμεινε πως Γερμανία και ΔΝΤ δεν πρόκειται να «τσακωθούν» για την Ελλάδα, τονίζοντας πως το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και πως το βασικό ζήτημα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Jaefer , η Γερμανία περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου. Την ίδια στιγμή, ο έτερος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ροή Ειδήσεων

ioanna maleskou 170424

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 22:45

Νίκος Παππάς: «Θέλω να παλέψω για μια Ελλάδα, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ρε γ@@@το»

19/04/2024 | 22:42

Πασαλιμάνι: Πώς ήταν το κτίριο πριν καταρρεύσει και σκοτώσει τον 31χρονο αστυνομικό

19/04/2024 | 22:29

Συναγερμός για την εξαφάνιση 11χρονου από χώρο φιλοξενίας στην Πλατεία Αττικής

19/04/2024 | 22:19

Καιρός αύριο: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

19/04/2024 | 22:07

Βαρύ πένθος για την Ελένη Βιτάλη: Έφυγε από τη ζωή ο αδερφός της
eleonora zouganeli 190424

19/04/2024 | 22:00

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Νιώθω αμηχανία με τα δημοσιεύματα που αφορούν την προσωπική μου ζωή»

19/04/2024 | 21:48

Times: Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια κρίσης

19/04/2024 | 21:37

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι
nikolaos 190424

19/04/2024 | 21:31

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Διαζύγιο μετά από από 14 χρόνια γάμου

19/04/2024 | 21:24

Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Πώς της πήραν σχεδόν 5.000 ευρώ

19/04/2024 | 21:17

Πήρε το «θρίλερ» ο Τσιτσιπάς απέναντι στον Ντίαζ Ακόστα

19/04/2024 | 21:08

ΗΠΑ: Ένα άτομο αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστική αίθουσα την ώρα εκδίκασης υπόθεσης εις βάρος του Τραμπ

19/04/2024 | 20:58

Μονοήμερη στο Ναύπλιο: 6 προτάσεις για μία σούπερ εκδρομή

19/04/2024 | 20:56

Θανάσης Αλευράς: «Διάβασα για την Eurovision όσο δεν έχω διαβάσει για τις Πανελλήνιες»
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
screenshot 2
Δημήτρης Παπανώτας: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, παίρνει τη θέση του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
nikos androulakis2 050424
Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας σε ένα σύστημα εξουσίας»
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει