Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 21
Ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε για Αλεξάνδρου – Τούνη: «Είναι χυδαίο, είναι άνανδρο»
Ψυχρολουσία στο Μαξίμου από το Eurogroup – Πώς φτάσαμε στο τέταρτο Μνημόνιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχρολουσία στο Μαξίμου από το Eurogroup – Πώς φτάσαμε στο τέταρτο Μνημόνιο

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για επιπλέον μέτρα (προληπτικό μνημόνιο) πάγωσαν την Αθήνα και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες πριν μπορέσει να αντιδράσει η κυβέρνηση με ανακοίνωση. Λίγες μόλις ώρες μετά τις επαφές που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ευρωπαίους αξιωματούχους -επιχειρώντας να τους πείσει πως τα μέτρα-«κάβα» ύψους 3,6 δισ. δεν είναι απαραίτητα- αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή που έκανε την Πέμπτη με εφαλτήριο την έκθεση της Eurostat, στην οποία υποστήριξε πως η Ελλάδα «δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα», το Eurogroup της Παρασκευής ανέτρεψε σχεδόν εξολοκλήρου τόσο τις κυβερνητικές προθέσεις όσο και το σκηνικό της διαπραγμάτευσης.

Στα όριά της βρίσκεται η κυβερνητική στρατηγική για το κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά από ακόμη μία αναδίπλωση στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε την καταρχήν συμφωνία τονίζοντας ότι το πακέτο των εφεδρικών αυτών μέτρων θα είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ, πρέπει να είναι «αξιόπιστο», να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν. Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει αυτό, αν δηλαδή θα είναι ένας μηχανισμός ή συγκεκριμένα μέτρα ξεχωριστά, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ επισήμανε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημέρων. «Είναι απλώς ένα επιπλέον πακέτο ασφαλείας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogorup και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, θα σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι νομικά εφικτό.

[adsense]

Δηλαδή μιλάμε για νέο Μνημόνιο;

Ναι. Με τη φράση «Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε την άκαμπτη στάση Ευρωπαίων και ΔΝΤ που απαιτούν ξεκάθαρα από την κυβέρνηση να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, προληπτικού αυτή τη φορά χαρακτήρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα μέτρ αυτα θα ενεργοποιούνται όταν η οικονομία δεν βρίσκεται σε δημοσιονομική ισορροπία.

Αυτό που μένει ανοικτό, πλέον, και θα αποτελέσει πιθανότατα αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι το έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, είναι αν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει τώρα τα μέτρα αυτά ή θα τα συμφωνήσει και θα τα ψηφίζει κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκλεισε την ψήφισή τους με το πακέτο που θα πάει στη βουλή για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, επικαλούμενος συνταγματικούς και άλλους νομικούς λόγους.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση μέτρων που μπορεί ή όχι να τεθούν σε εφαρμογή.

«Ουσιαστικά συμφωνήσαμε στο πακέτο, το οποίο είχε συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας στην αίθουσα που να αμφισβήτησε την υλοποίηση του πακέτου» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, που παρόλα αυτά τόνισε ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να βρει έναν «δεσμευτικό μηχανισμό» λήψης μέτρων, ώστε να επιτευχθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία.

«Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετείς με βάση ενδεχόμενα. Δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις το “x” εάν η κατάσταση του κόσμου είναι «ψ» το 2018 ή το 2019» είπε ο κ. Τσακαλώτος, και συνέχισε: «Και το δεύτερο κριτήριο είναι ότι οποιαδήποτε λύση βρούμε μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους δανειστές, τους επενδυτές αλλά και τους Έλληνες πολίτες».

Η Ελλάδα απαιτεί συζήτηση για το χρέος

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος συνέδεσε, παράλληλα, αυτή τη «λύση» με το ζήτημα του χρέους. Χαρακτήρισε επίσης, απαραίτητο οι μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα του χρέους να σηματοδοτούν καθαρά στους Έλληνες πολίτες, στους Ευρωπαίους και στους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και είναι πλέον στην τελική ευθεία εξόδου από την κρίση.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και με αυτό της εκταμίευσης της δόσης ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε ότι «η εκταμίευση βασίζεται στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά για να υπάρξει συμφωνία για το θέμα των προληπτικών μέτρων πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το χρέος».

Σχετικά με τη μορφή της πιθανής συμφωνίας για το χρέος, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ δεν ήταν ξεκάθαρος για το αν θα αφορά συγκεκριμένα μέτρα ή μια “υπόσχεση” των δανειστών ότι θα επιληφθούν του ζητήματος στο μέλλον εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Απέκλεισε όμως και πάλι το «κούρεμα» τονίζοντας ότι θα πρόκειται για μέτρα που θα αφορούν περίοδο πολύ μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Λαγκάρντ: Ξεκινάει η εργασία για αναδιάρθρωση χρέους

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τώρα θα ξεκινήσει η «εργασία» πάνω στην «αναδιάρθρωσή» επισημαίνοντας ότι οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν “όταν χρειαστεί” και εφόσον έχουν «ολοκληρωθεί» τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και στη βάση «ρεαλιστικών προβλέψεων» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη συμφωνία των θεσμών ως προς την ανάγκη νομοθέτησης ενός πακέτου εφεδρικών μέτρων, διασαφηνίζοντας πως πρέπει αυτά τα μέτρα να είναι αξιόπιστα.

Αναφερόμενη με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε η Κομισιόν τα οποία και παρουσιάζουν μια πιο ευνοϊκή εικόνα για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Κ. Λαγκάρντ τόνισε πως ναι μεν είναι «θετικά», ωστόσο η Eurostat «συχνά» κάνει αναθεωρήσεις.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο προσδιορισμός ενός εφεδρικού πακέτου μέτρων προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Μίλησε ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας είναι ο ESM και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρει λύσεις για να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές επιλογές, όπως η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, όμως όλοι στο Eurogroup αποκλείουν το ονομαστικό «κούρεμα».

Σημείωσε μάλιστα ότι η κατάσταση της ρευστότητας της οικονομίας της Ελλάδας «στενεύει», λόγος για τον οποίο όπως είπε ελπίζει «όλες αυτές οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα».

Πολιτικός σεισμός από το Μνημόνιο 4

Μετά την πρώτη ψυχρολουσία της κυβέρνησης όπου το Μαξίμου υιοθέτησε την δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου ότι «ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα», στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονη η αμηχανία αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των νέων δεδομένων.

Ο πρώτος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αφορά όπως είναι επόμενο το πολιτικό κόστος της υιοθέτησης του έκτακτου πακέτου μέτρων, δεδομένων και των αντιδράσεων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αρκετοί εκ των οποίων έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή τα μέτρα του πακέτου 5,4 δισ. Ο δεύτερος πονοκέφαλος αφορά τον τρόπο θέσπισης των προληπτικών μέτρων. Η κυβέρνηση επικαλείται την θεσμική αδυναμία νομοθέτησης μέτρων υπό αίρεση, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, στο πλαίσιο των προτάσεων που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι η δέσμευση της χώρας σε ένα Eurogroup ή η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου. Οι τελευταίες δύο επιλογές δεν φαίνεται ωστόσο να καλύπτουν τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ το οποίο ζητά ψήφιση από την ελληνική βουλή. Ο τρίτος πονοκέφαλος αφορά το θέμα του χρέους, με την Αθήνα να θέλει να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις θέτοντας μάλιστα τα μέτρα ελάφρυνσης ως προϋπόθεση για την υιοθέτηση του έκτακτου πακέτου. Τόσο όμως η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ θέτουν ως όρο για το άνοιγμα της εν λόγω συζήτησης την θεσμοθέτηση των μέτρων 9 δισ.

Τι ανέφερε η διαρροή του Μαξίμου

«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης “νόμων υπό αίρεση” στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο του Eurogroup. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων, σημείωναν ότι έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις σημείωναν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν πως μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, και τόνιζας πως το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα. Στην Ευρώπη, και ότι μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Ροή Ειδήσεων

zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
screenshot 15

28/03/2024 | 20:34

Συγκλονίζει η Ρίτα Αντωνοπούλου για τον Θάνο Μικρούτσικο: «Με έπιασαν τα κλάματα, δεν είπε τίποτα, απλά με αγκάλιασε»

28/03/2024 | 20:22

Θοδωρής Αθερίδης: «Aντιμετωπίζω με πανικό τις κρίσεις μου, προσπαθώ να ενώσω την ψυχή με το μυαλό»

28/03/2024 | 20:14

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν κωφάλαλη για κλοπή και δεν έβρισκαν διερμηνέα νοηματικής για την απολογία της
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl

28/03/2024 | 19:53

Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

28/03/2024 | 19:47

Στην εντατική ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας – Υπέστη έμφραγμα – Nοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς

28/03/2024 | 19:43

ΕΛΑΣ: 30 συλλήψεις σε ειδική επιχείρηση σε Κυψέλη και Πεδίο του Άρεως
screenshot 12

28/03/2024 | 19:19

Πίτσα Παπαδοπούλου: «Δεν αγαπάω τη δουλειά, ακόμα είμαι τρομαγμένη»

28/03/2024 | 18:59

Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του

28/03/2024 | 18:42

Ιωάννα Ασημακοπούλου: Μου έχει τύχει ζηλιάρης σύντροφος που μου το έλεγε μετά από καιρό, ήταν τοξικό
screenshot 10

28/03/2024 | 18:37

Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου έκλεισε τις πόρτες για να πιαστεί «πορτοφολού»

28/03/2024 | 18:24

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

28/03/2024 | 18:12

Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες
bf48c002d3f25d23f1f90663d9b2325d xl
Νέες δηλώσεις Ταμήλου μετά τη διαγραφή του: Εμείς οι Τρικαλινοί δεν ευθυνόμαστε για τις διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης
margaritis
Θ.Μαργαρίτης για Φλωρίδη: «Δεν σέβεται τον χώρο που τον ανέδειξε, προφανώς σοσιαλιστής δεν υπήρξε ποτέ»
karamanlis 270324
Κώστας Καραμανλής: Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία
19284611 ragousis
Ραγκούσης: Εάν η ΝΔ δεν ήταν πλειοψηφία, ο κ. Καραμανλής θα είχε ήδη τεθεί στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης
spartiates 1 1 1024x683
Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς