Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οδοστρωτήρας πέρασε πάνω από γυναίκα την ώρα που κοιμόταν στην παραλία – Δεν μπορούσαν να την αναγνωρίσουν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτακτο Eurogroup την Πέμπτη σκέφτεται ο Ντάισελμπλουμ

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, «έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί»

Η νομική φόρμουλα για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και για την πρόβλεψη της άμεσης λήψης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και στο συγκεκριμένο σημείο, είναι εφικτή η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαδικασιών για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στο πρόγραμμα. Μάλιστα, βάσει του συντάγματος, δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά μέτρα». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εμμένουν στην κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένα μέτρα, ο οποίος, είτε θα νομοθετηθεί είτε θα υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση.

[adsense]

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, «έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί», αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων ενδέχεται να θέσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή ζήτημα περαιτέρω μείωσης του ύψους του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στο ασφαλιστικό υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για πλήρη συμφωνία, και στα «κόκκινα» δάνεια φαίνεται ότι υπάρχει έως τώρα πολύ μεγάλη σύγκλιση, ενώ έχει συμφωνηθεί και το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, για να συνέλθει το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, πρέπει να υπάρξει απόψε (ή έστω έως αύριο το μεσημέρι το αργότερο) συμφωνία σε όλα τα πεδία, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην προπαρασκευαστική διαδικασία του Euro Working Group. Μάλιστα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι θα ληφθεί αύριο η απόφαση για το εάν θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, επισήμανε ότι αντιθέτως υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου των μεταρρυθμιστικών μέτρων της Ελλάδας.

Γιώργος Παπανδρέου: Άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Γιώργος Παπανδρέου: «Θετική η συμφωνία για έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία»
Βενιζέλος: «Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έγινε τη σωστή στιγμή απολύτως»
ΚΚΕ κατά Μητσοτάκη – Πομπέο: Μόνο που δεν ανακήρυξαν τη Σούδα σε 51η Πολιτεία των ΗΠΑ!
Τι αφήνει ο Πομπέο στην Αθήνα, γιατί ενοχλείται η Άγκυρα και προς τα πού βαδίζουν οι Ευρωπαίοι εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Πομπέο: Μόνιμα η πλωτή βάση Hershel “Woody” Williams στην Σούδα (ΒΙΝΤΕΟ)