Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βολές» Θεοδωράκη σε Τσίπρα: Έχει κάψει το πολιτικό του κεφάλαιο – Θέλουμε να ανατρέψουμε το παλαιό σύστημα

«Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει μέτρα και νόμους που βυθίζουν ακόμη περισσότερο την οικονομία. Παρά τη πτώση των αξιών και των μισθών, οι επενδύσεις στην χώρα είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%. Επενδύσεις λοιπόν χρειάζεται η χώρα και όχι νέους φόρους».

[adsense]

Σε συνέντευξη του στην Real News ο κ. Θεοδωράκης ερωτώμενος για την σύγκρουση κυβέρνησης-ΔΝΤ ανέφερε: «Οι συγκρούσεις απαιτούν σχέδιο και όχι απλώς εφηβική εκρηκτική διάθεση. Και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που σήμερα πιέζει για μείωση του ελληνικού χρέους. Και σε αυτό κοντράρετε με τον Σόιμπλε που δεν θέλει με τίποτα να κοπεί το χρέος μας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνισε ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλο ρίσκο και στη συνέχεια είπε: «Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από τα περίπου 6 δις που είναι να πάρουμε μετά την αξιολόγηση. Αν πάμε σε εκλογές αυτά τα λεφτά δεν θα έρθουν. Ο κ. Τσίπρας τόσους μήνες παίζει με την φωτιά. Αν δεν μπορεί να κάνει ούτε τα επείγοντα, τότε να έρθει στη Βουλή και να το πει. Και θα βρεθεί λύση. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε». Στο ερώτημα για το ποιος θα ήταν Πρωθυπουργός σε μια τέτοια κυβέρνηση είπε: «Όλα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες του τόπου. Λύσεις καρμπόν δεν υπάρχουν. Ούτε πρέπει να μας καθορίζουν τα μικροκομματικά συμφέροντα. Ο κ. Τσίπρας πάντως έχει κάψει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο», ενώ στη συνέχεια εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εκλογές γιατί «Προφανώς στη ΝΔ πρυτάνευσε η άποψη ότι αυτό που προέχει είναι η συσπείρωση του κομματικούς στρατεύματος».

Για το θέμα των συνεργασιών ανέφερε: «Το Ποτάμι δεν θα πάει ούτε στην ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα όχι να γίνουμε τσόντα του. Η Ελλάδα όμως για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες. Συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Ερωτώμενος για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι η Κυβέρνηση δεν τις προχωράει, απλώς τις υπογράφει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα αεροδρόμια υπεγράφησαν με ένα χρόνο καθυστέρηση και τα λεφτά θα τα πάρουμε το Φθινόπωρο. Και ο κ.Μπαλτάς μετά την επιτυχία με τον κ.Φάμπρ βγάζει το άχτι του στην Ρόδο. Δέσμευσε 10.000 στρέμματα παγώνοντας οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στη «Real News»:

  • Προβλέπετε και τέταρτο μνημόνιο, κ. Θεοδωράκη;

Δυστυχώς, όλα μπορείς να τα περιμένεις από αυτή την κυβέρνηση. Τα κόμματα της παλιάς πολιτικής δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν εκτός από το να υπογράφουν μνημόνια. Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα, αντί να πηγαίνει μπροστά, κατρακυλάει εκτός Ευρώπης.

  • Πως κρίνετε την ενέργεια του κ.Τσίπρα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αξιολόγηση; Που οδηγεί η κίνηση αυτή;

Με την αξιολόγηση έπρεπε να είχαμε τελειώσει από τον χειμώνα. «Καήκαμε αν φτάσουμε στον Μάιο», έλεγε ο κ.Τσακαλώτος. Κάθε ώρα που περνάει, ο λογαριασμός ανεβαίνει. Και η αβεβαιότητα σκοτώνει μέρα με τη μέρα την οικονομία. Γιατί κάποιος να επενδύσει σε μια χώρα, όταν δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο;

  • Εκτιμάτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του τις κάλπες, ίσως και την αποχώρηση; Τι αντιπροτείνετε;

Οι εκλογές αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλο ρίσκο. Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από τα περίπου 6 δις που είναι να πάρουμε μετά την αξιολόγηση. Αν πάμε σε εκλογές, αυτά τα λεφτά δεν θα έρθουν. Ο κ.Τσίπρας τόσους μήνες παίζει με τη φωτιά. Αν δεν μπορεί να κάνει ούτε τα επείγοντα, τότε να έρθει στη Βουλή και να το πει. Και θα βρεθεί λύση. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε.

  • Λύση από αυτή τη Βουλή με άλλον πρωθυπουργό;

Όλα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες του τόπου. Λύσεις-καρμπόν δεν υπάρχουν. Ούτε πρέπει να μας καθορίζουν τα μικροκομματικά συμφέροντα. Ο κ.Τσίπρας πάντως έχει κάψει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο.

  • Γιατί ζητάει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Προφανώς, στη ΝΔ πρυτάνευσε η άποψη ότι αυτό που προέχει είναι η συσπείρωση του κομματικούς στρατεύματος.

  • Αποκλείετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα, παρότι το ζητούν ακόμα και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές;

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές από εμένα τουλάχιστον δεν ζητούν να συνεργασθώ με τον κ.Τσίπρα. Κάποιοι βέβαια τον στηρίζουν σε μια λογική «να ψηφιστούν τα μέτρα, γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίσει στην αντιπολίτευση, θα ξαναρχίσουν οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις».

  • Τις πιέσεις των δανειστών πώς τις κρίνετε;

Οι δανειστές ξέρουν ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα κινούνται με επικοινωνιακούς όρους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν το όχι “ναι” και το ναι “όχι”. Οπότε, δεν τους έχουν εμπιστοσύνη και απλώς ζητούν συνεχώς νέα μέτρα.

  • Δεν θα ήταν καλύτερα να μη μετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ;

Αν με ρωτάτε θεωρητικά, ναι, καλό θα ήταν η Ευρώπη να έλυνε τα προβλήματα της χωρίς την ανάμειξη του ΔΝΤ. Όμως, αυτή τη στιγμή πως θα φύγει το ΔΝΤ; Βλέπετε τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα να είναι διατεθειμένη να δώσει στο ΔΝΤ τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχει βάλει στο πρόγραμμα;

  • Δεν συμφωνείτε, δηλαδή, με την τελευταία σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ;

Οι συγκρούσεις απαιτούν σχέδιο και όχι απλώς εφηβική εκρηκτική διάθεση. Και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που σήμερα πιέζει για μείωση του ελληνικού χρέους. Και σε αυτό κοντράρεται με τον Σόιμπλε, που δεν θέλει με τίποτα να κοπεί το χρέος μας.

  • Το Ποτάμι πρόκειται να ψηφίσει κάποια από τα νομοσχέδια ή τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή;

Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει μέτρα και νόμους που βυθίζουν ακόμη περισσότερο την οικονομία. Παρά την πτώση των αξιών και των μισθών, οι επενδύσεις στη χώρα είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%. Επενδύσεις λοιπόν χρειάζεται η χώρα και όχι νέους φόρους.

  • Πάντως, έστω και με μια καθυστέρηση, η κυβέρνηση προχωράει τις αποκρατικοποιήσεις.

Δεν τις προχωρά, απλώς τις υπογράφει. Και την επόμενη μέρα βγαίνουν οι υπουργοί και λένε «θα το ξαναδούμε, τίποτα δεν έχει τελειώσει». Τα αεροδρόμια υπεγράφησαν με ένα χρόνο καθυστέρηση και τα λεφτά θα τα πάρουμε το φθινόπωρο. Και ο κ. Μπαλτάς μετά την επιτυχία με τον κ.Φάμπρ βγάζει το άχτι του στη Ρόδο. Δέσμευσε 10.000 στρέμματα, παγώνοντας οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή.

  • Παρά την πρόσφατη ανακεφαλοποίηση, βλέπουμε ότι οι Έλληνες δεν επιστρέφουν τα λεφτά τους στις τράπεζες. Πιστεύετε ότι σε μια επόμενη τραπεζική κρίση είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χάσουν μέρος των καταθέσεων τους;

Αν δεν αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεχιστεί η αρνητική πορεία της οικονομίας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τα capital controls που επέβαλε η κυβέρνηση, με τους υπουργούς να πανηγυρίζουν ότι «ξημερώνει μια όμορφη μέρα», ήταν ένα έγκλημα διαρκείας.

  • Βέβαια, η κυβέρνηση λέει ότι τα capital controls προστατεύουν τις τράπεζες, καθότι κανείς δεν μπορεί να πάρει περισσότερα από 420 ευρώ την εβδομάδα.

Αυτά δεν τα λένε ούτε πρωτοετείς φοιτητές Οικονομίας. Τα capital controls προκαλούν μόνο αφαίμαξη των καταθέσεων. Όσοι έχουν λεφτά τα τραβάνε σιγά – σιγά και κανείς δεν καταθέτει νέα. Ή πιστεύει κανείς ότι ένας επιχειρηματίας που βγάζει κάποια λεφτά θα τα βάλει στην τράπεζα για να τα παίρνει μετά με το δελτίο;

  • Πολλοί λένε ότι, μετά το προσκλητήριο που σας απηύθυνε δημόσια ο κ.Μητσοτάκης, είναι πιθανό ένα σενάριο εκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ

Το Ποτάμι δεν θα πάει ούτε στην ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα, όχι να γίνουμε τσόντα του. Η Ελλάδα, όμως, για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες. Συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Στο Δημόσιο, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στο Σύνταγμα. Αυτός είναι ο λόγος που το Ποτάμι συζητά με τον κ.Μητσοτάκη και πρωταγωνιστεί και στον διάλογο των κεντρώων δυνάμεων. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τις αρνήσεις, πρέπει να δούμε τι μας ενώνει, πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και όχι λύσεις εναλλαγής στην εξουσία.

  • Η κ. Γεννηματά λέει πως αν έχετε κοινό δρόμο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν μπορείτε να πάτε μαζί…

Να πάμε μαζί, που; Η κυρία Γεννηματά υπήρξε υπουργός του κ.Σαμαρά και στο υπουργικό συμβούλιο καθόταν σε διπλανές καρέκλες με τον κ.Μητσοτάκη. Ας αφήσει λοιπόν τις συστάσεις. προς το Ποτάμι.

  • Η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, που συγκροτήσατε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και άλλες κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα συζητήσει θέματα όπως η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ή απλώς θα χαράξει ένα γενικό πλαίσιο θέσεων;

Ο κόσμος θέλει καθαρές κουβέντες και όχι μεσοβέζικες υποσχέσεις. Και το Ποτάμι θεωρεί συμμάχους μόνο αυτούς που αναγνωρίζουν ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Τα τρία θέματα που θέσατε είναι όντως στον κατάλογο των προτάσεων μας. Το μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων όσων κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια ήταν ότι θεώρησαν το κράτος και τον δημόσιο χώρο λάφυρό τους. Η δέσμευση λοιπόν για κατάργηση του κομματικού κράτους είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

  • Γιατί δεν συναντήσετε τον Γιώργο Παπανδρέου, που ζητούσε συνεννόηση επί του πολιτικού διακυβεύματος για να μετάσχει και το ΚΙΔΗΣΟ στην προσπάθεια;

Ο κ.Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και με αυτή του την ιδιότητα είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε ανά πάσα στιγμή. Το Ποτάμι όμως δεν είναι αποσχισθέν τμήμα του ΠΑΣΟΚ και δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει με νυν και πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ τους όρους της επανένωσής του. Τα αξιόλογα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ θα πρέπει βέβαια να συμμετάσχουν στον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων.

  • Εφόσον η διαδικασία ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη, γιατί δηλώνετε ότι αν σήμερα γίνονταν εκλογές, το Ποτάμι θα κατέβαινε αυτόνομο; Αποκλείετε να τα «βρείτε» και εκλογικά;

Το Ποτάμι αισθάνεται αρκετά δυνατό αλλά και έντιμο, ώστε να μην αναζητά ευκαιριακές σανίδες σωτηρίας, αριστερά ή δεξιά. Μας ψήφισαν και μας ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Αυτοί είναι το Ποτάμι και αυτοί καθορίζουν τις αποφάσεις μας.

  • Τελικά, ποιες ήταν οι αξεπέραστες διαφωνίες σας με τον Χάρη Θεοχάρη, ώστε να επιλέξει να ανεξαρτητοποιηθεί;

Δεν έχω ακούσει για διαφωνίες. Τον κ. Θεοχάρη τον όρισα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αλλά δεν έδειξε ικανός να φερθεί συλλογικά. Πίεζε τα στελέχη του κινήματος να υπογράψουν για να γίνει αρχηγός σε ένα νέο πολιτικό φορέα. Δεν τον ακολούθησε σχεδόν κανείς και την ημέρα που κλήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να δώσει εξηγήσεις, αποφάσισε να φύγει. Αναμενόμενη εξέλιξη. Αν και στενάχωρη.

  • Φοβάστε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν κι άλλοι; Και για να πάνε που;

Ούτε το φοβάμαι, ούτε το προβλέπω.

  • Αν έρθει εκλογικός νόμος από την παρούσα Βουλή, θα τον ψηφίσετε;

Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει. Το λέμε όλοι. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να φερθεί σοβαρά και φέρει έναν εκλογικό νόμο που διορθώνει τα λάθη του παρόντος, θα τον στηρίξουμε. Αν θέλει να κάνει μπαλώματα για να διευκολύνει την παραμονή της στην εξουσία, θα μείνει μόνη της.

Ροή Ειδήσεων

sexual harasment page 0001

29/03/2024 | 16:26

Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR
kotopoulo kokkinisto 290324

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη
kasselakis tourta 290324 (2)

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

29/03/2024 | 15:44

Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019
mixalis xaralampidis kideia 290324 (1)

29/03/2024 | 15:36

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες

29/03/2024 | 15:28

ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας

29/03/2024 | 15:22

Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα
screenshot 25

29/03/2024 | 15:10

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης»

29/03/2024 | 15:04

Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
6167311
Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες