Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μόνιμος «κόφτης» περικοπής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου - Τα δώσαμε όλα για έναν... «γρίφο» στο χρέος

Μόνιμος «κόφτης» περικοπής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου - Τα δώσαμε όλα για έναν... «γρίφο» στο χρέος

Η Αθήνα υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των δανειστών και «έδωσε» στον αυτόματο «κόφτη» την δυνατότητα περικοπής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου.

«Το Eurogroup καλωσορίζει το πακέτο μέτρων. To staff level agreement θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου μηχανισμού. Τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν. Το EuroWorkingGroup θα ενημερώσει το Eurogroup στις 24 Μαϊου», ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, δίνοντας το κλίμα της συνεδρίασης.

Το Eurogroup, που μιλά για «συμπληρωματικό μνημόνιο», διεμήνυσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πήρε υποσχέσεις ότι θα κλείσει σύντομα θετικά η αξιολόγηση – ίσως στο Eurogroup στις 24 Μαΐου – και ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά μετά την λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018 ή αρχές του 2019.

Την πρόταση να περικοπούν αυτομάτως μισθοί και συντάξεις εφόσον η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους, κατέθεσε μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του την Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ανακοίνωσή του, το Eurogroup περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των μισθών του Δημοσίου- όπως και του ΦΠΑ- στις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ μιλά για συμπληρωματικό μνημόνιο.

Στην πρόταση αυτή, δεν εξαιρούνται οι βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, από τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα υφίστανται αυτόματη προσαρμογή.

Οι μοναδικές δαπάνες που εξαιρούνται από τον αποκαλούμενο «κόφτη» είναι ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα μειώνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας έως το 2018, ανάλογα με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Το αν υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους.

Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει έκθεση, όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους.
Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ντάισελμπλουμ: Εκ προοιμίου η νομοθέτηση του μηχανισμού

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητήθηκαν τρία θέματα που αφορούν το ελληνικό ζήτημα. Το πρώτο ήταν οι μεταρρυθμίσεις, το δεύτερο ο προληπτικός μηχανισμός και το τρίτο το θέμα του χρέους όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση.

Αναφορικά με το πρώτο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγει το δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή περιλαμβάνει τα NPLs, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες από την ελληνική Βουλή.

Αναφερόμενος στο δεύτερο ζήτημα, τον προληπτικό μηχανισμό, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως αυτός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα ενεργοποιηθεί με αντικειμενικό τρόπο αν αυτό απαιτηθεί από αστοχίες στον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε δε πως αυτός θα αφορά σε μέτρα που σχετίζονται τόσο με μέτρα από την πλευρά των εσόδων όσο και με μέτρα από την πλευρά των δαπανών. Το εφεδρικό πακέτο θα πρέπει να είναι «στιβαρό» και να περιλαμβάνει μέτρα «για τις δαπάνες σε όλους τους τομείς» αλλά και μέτρα στο σκέλος των εσόδων προκειμένου να είναι ισορροπημένο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας ότι δεν επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα αλλά ο μηχανισμός. Αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε την τελική πρόταση της Ελλάδας και να τη συζητήσουμε ώστε να υπάρξει η επιλογή μέτρων «διακριτικής ευχέρειας» και μέτρων από την πλευρά των εσόδων, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους οποίους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η τελική συμφωνία θα έρθει στο eurogroup της 24ης Μαϊου ενώ για την Τρίτη στις 13:00 συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πηγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός στους προέδρους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων και ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι η αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά, κάτι που αναμένει να επισημοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για το χρέος και πως το Eurogroup συμφώνησε για «κόφτη» στα μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πως είναι στη διάθεσή τους αν θέλει να συναντηθούν για περαιτέρω ενημέρωση. Την Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

H «πονηρή» παράγραφος του ανακοινωθέντος για τα προληπτικά μέτρα

«H γλώσσα του Eurogroup για τα έκτακτα μέτρα του Eurogroup είναι ίσως η πιο βασανισμένη παράγραφος στην ιστορία της κρίσης». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ την παράγραφο που αφορά τον έκτακτο μηχανισμό στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά το πέρας του Eurogroup.

Και ίσως όχι άδικα, αφού οι προβλέψεις της συγκεκριμένης παραγράφου μοιάζουν σαν «κερκόπορτα» για μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα μέχρι να επανέλθει ο προϋπολογισμός, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση «έναν επιπλέον προληπτικό μηχανισμό, που θα νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων, ανάμεσά τους μέτρα χωρίς διακρίσεις, θα εφαρμοστούν αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις αποτυχίας επίτευξης ετήσιου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% μεσοπρόθεσμα). Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν με προσωρινό χαρακτήρα όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρα εσόδων, θα τεθούν σε ισχύ το ακόλουθο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επανέλθει στον σωστό δρόμο ο προϋπολογισμός. Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικά γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς».

Πανηγυρίζει το Μαξίμου

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του Eurogroup καθώς, όπως υποστηρίζει «η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα» και «καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με άτυπο σημείωμα του Μαξίμου:

1. Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

4. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

5. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

6. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

7. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

8. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

9. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Send this to a friend