Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Χρυσή Αυγή: Ο Στέφανος Χίος πήρε συνέντευξη στον Χρήστο Παππά την ώρα που τον αναζητά η Αστυνομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα γλίτωσε την καταιγίδα, όχι όμως τον κίνδυνο – Εμπόδιο η γερμανική αδιαλλαξία

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης η Ελλάδα

Για ακόμη μία φορά, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Τα διεθνή μέσα καταγράφουν ως θετική εξέλιξη τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας, αν και επισημαίνουν πως η κρίση δεν βρίσκεται στο τέλος της.

Στην σημερινή ανάλυση της Telegraph, η αρθρογράφος Μάθιου Λιν εκτιμά πως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να υποστηρίξουν τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα προκειμένου να κάμψουν τη γερμανική αδιαλλαξία.

[adsense]

«Μην το… φωνάζετε, αλλά αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μην σημαδευτεί από μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης» αναφέρει με νόημα από την πλευρά της η Wall Street Journal.

Ο αρθρογράφος Richard Barley χαρακτηρίζει πάντως ως βήμα προς τα εμπρός τη χάραξη ενός δρόμου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup ακόμη και αν ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

«Αυτό σηματοδοτεί μία σπάνια περίσταση στην οποία ένα Eurogroup για την Ελλάδα ξεπερνά τις προσδοκίες. Όμως, το χρόνιο πρόβλημα με το ελληνικό χρέος δεν εξαφανίζεται.

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική συναίνεση της Δευτέρας μπορεί να πληγεί. Παραμένουν ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τη νομοθεσία που ψήφισε. Άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, μπορεί να κάνουν πίσω. Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου” συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

«Aκόμη κι αν η Ελλάδα βρεθεί πάλι στα πρωτοσέλιδα, αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό σόου. Οι παγκόσμιες ανησυχίες είναι στο προσκήνιο: οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι ο φόβος των επενδυτών, ενώ στην Ευρώπη το δημοψήφισμα της Βρετανίας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση. Τα ελληνικά ομόλογα ουσιαστικά έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Οι οικονομικές διασυνδέσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μετάδοση της κρίσης, έχουν κοπεί».

«Ακόμη και η συζήτηση των επιλογών για το ελληνικό χρέος, ήταν δύσκολες έως τώρα τη Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε δημόσια ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι υπουργοί Οικονομικών σχεδίασαν ένα πακέτο αρχών για να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους, αν και τα μέτρα μπορεί να έρθουν μόλις το 2018. Το ”κούρεμα”, παραμένει ταμπού. Πολιτικά όμως, η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους μπορεί να επιτρέψει την παραμονή του ΔΝΤ στη διαδικασία, το οποίο ζητούσε παράλληλες συζητήσεις για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις», προσθέτει στη συνέχεια.

Η αμερικανική εφημερίδα, τονίζει τέλος, ότι το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαϊου αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, αλλά πλεόν έχει ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση των επόμενων εκταμιεύσεων βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο επιστροφής στον αγώνα της τελευταίας στιγμής του 2015, προκειμένου να αποφευχθεί μία επιζήμια αθέτηση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Η ελληνική κρίση δεν εξαφανίζεται, ιδιαίτερα καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση- τα οποία βασίζονται υπερβολικά σε υψηλότερους φόρους- θα δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, η πιθανότητα μίας καλοκαιρινής καταιγίδας έχει περιοριστεί», καταλήγει ο αρθρογράφος.

[adsense]

Oι αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας συμβάλλουν στο να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση, υποστηρίζει και η γερμανική Deutsche Bank σε note που εξέδωσε πριν λίγες ώρες.

Στο σχετικό note τονίζεται ότι πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά, όμως υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

«Μετά από την στασιμότητα των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της τους τελευταίους μήνες, χθες το ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για μια πορεία προς τα εμπρός η οποία φαίνεται πως είναι εφαρμόσιμη και έτσι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά η DΒ.

Ο αναλυτής της George Saravelos, αναφέρει ότι το ΔΝΤ έκανε μία σημαντική υποχώρηση, που επέτρεψε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το Ταμείο έχει αποδεχθεί μια πιο ήπια εκδοχή του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων έκτακτης ανάγκης, με την ελληνική πλευρά τώρα να συμφωνεί να ψηφιστεί ένας ασαφής «κόφτης δαπανών» ο οποίος θα επιβάλλει προσωρινές περικοπές δαπανών κάθε χρόνο που ο δημοσιονομικός στόχος δεν επιτυγχάνεται. Επίσης, συμφωνήθηκε και ένα παρόμοιο, ηπιότερο πακέτο μέτρων για το χρέος το οποίο συμπεριλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.

Τέλος, η DB, μια σειρά από ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, αλλά σίγουρα οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός έτσι ώστε να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

[adsense]

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα δούμε. Στο μεταξύ, η χώρα προωθεί έναν ακόμη γύρο παράλογων φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών, κατ’ εντολή της τρόικας», γράφεισ ήμερα ο Μάθιου Λιν στην Τelegraph .

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι ενάντια στην περαιτέρω λιτότητα και ότι πρέπει να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Για αυτό, τονίζει, πρέπει οι ΗΠΑ και η Βρετανία να κάνουν σαφή τη στήριξή τους στο Ταμείο, ενάντια στη Γερμανία. Αν το κάνουν αυτό και απορριφθεί η αποτυχημένη πολιτική της περαιτέρω λιτότητας, θα υπήρχε τουλάχιστον μία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα από μία ακόμη βαθύτερη ύφεση.

«Οι Γερμανοί όμως είναι αμετάπειστοι. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στο σχέδιο. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες περικοπές δαπανών, περισσότερες αυξήσεις φόρων και πρέπει να πληρώσει όλο το χρέος της. Η ΕΕ και η ΕΚΤ, μειλίχια αποδέχονται αυτή τη γραμμή» αναφέρει η Telegraph.

Σύμφωνα με την Telegraph τα βασικά μέλη του ΔΝΤ και ιδίως οι ΗΠΑ και οι Βρετανία, πρέπει να το στηρίξουν δημόσια και να πουν στην Ανγκελα Μέρκελ ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας. Ο τελευταίος γύρος λιτότητας είναι μία τρέλα. Η Ελλάδα σταθερά βυθίζεται σε μία οικονομική μαύρη τρύπα και σχεδόν ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μία οικονομία σε αυτή την κατάσταση είναι περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

«Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται να πληρώσει 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και άλλα τόσα τον Ιούλιο. Δεν έχει τα χρήματα, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει νέα διάσωση και να δεχθεί τους όρους που της επιβάλλονται. Ακόμη κι έτσι, ο τελευταίος γύρος μέτρων που πέρασε το ελληνικό κοινοβούλιο είναι απερίσκεπτος και βλακώδης.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους, για να μειωθεί το ποσό των χρημάτων που ρέει από τη χώρα κάθε χρόνο. Και επιπλέον νέα κεφάλαια. Θα πρέπει να περικόψει τους φόρους και όχι να τους αυξάνει, ώστε ο κόσμος να έχει περισσότερα χρήματα να ξοδέψει. Και θα έπρεπε να περιορίζει τους φόρους στις επιχειρήσεις και όχι να τους αυξάνει, ώστε να τις ενθαρρύνει να προσλάβουν ξανά και να προσελκύσει επενδύσεις.

«Το εμπόδιο είναι η γερμανική αδιαλλαξία. Η μόνη χώρα που μπορεί πραγματικά να αντισταθεί σε αυτό είναι οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Βρετανίας. Οι δύο αυτές χώρες έχουν πάνω από το 20% των ψήφων στο ΔΝΤ. Θα έπρεπε να φτιάξουν ένα εναλλακτικό πλάνο. Η Ελλάδα παίρνει τον τελευταίο γύρο χρημάτων διάσωσης, αλλά και ελάφρυνση χρέους. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να βγει από το ευρώ, ακόμη κι αν αυτό είναι ένα πολύ μακρινό βήμα φέτος. Όμως, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι απότομες αυξήσεις φόρων και οι χώρες που μετέχουν στη διάσωση θα πρέπει να το πουν αυτό, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει το δημοσίευμα.

Διπλωματία και Διεθνές Δίκαιο «οδηγούν» την Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα- Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα 12 μίλια και τους εξοπλισμούς
Προσωπική πρόσκληση Μητσοτάκη σε Πούτιν, Μακρόν και Πρίγκιπα Κάρολο για το 2021
Κορονοϊός: Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης – Ανοικτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown
Σταύρος Κελέτσης: Αυτός είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό
Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σήμερα στην Αθήνα
Πέτσας για ιερείς χωρίς μάσκα: «Κανείς δεν εξαιρείται από τα μέτρα»