• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 12:27

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο... σούπερ μνημονιακός Σταθάκης υποστηρίζει τα νέα μέτρα, αφού χωρίς αυτά «το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Ο... σούπερ μνημονιακός Σταθάκης υποστηρίζει τα νέα μέτρα, αφού χωρίς αυτά «το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Μετά την επική... κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Σταθάκης δεν μπορούσε να μην δεχτεί τα νέα επώδυνα μέτρα. Εξάλλου, θα εξέθετε τον εαυτό του σε περίπτωση που ασκούσε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές αφού έχει βάλει το χέρι του.

[adsense]

Τον απολογισμό των αποφάσεων που πάρθηκαν στο Eurogroup έκανε σε αποψινή του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Συντηρώντας και ο ίδιος το κλίμα αισιοδοξίας που διαχέεται από όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, ο κύριος Σταθάκης δήλωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία που μας επιτρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο κύριος Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τα υπερασπίστηκε (μαζί με άλλα μέτρα) μέχρι τέλους. «Συμφωνία υπάρχει, υπάρχει η κύρια στρατηγική να μην πωληθούν τα δάνεια για τις κύριες κατοικίες. Το ίδιο θα γίνει και για τα επαγγελματικά δάνεια τα οποία χρησιμοποιούν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Όλα αυτά εξαιρέθηκαν μέχρι τις αρχές του 2018» δήλωσε.

Σε ότι αφορά τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια είπε ότι θα είναι άμεσα απελευθερωμένα με την υπογραφή της συμφωνίας στις 24 Mαΐου. «Θα υπάρξει όμως ένα διάστημα προσαρμογής, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για ρυθμιστεί η αγορά με τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος» επισήμανε.

Σε ότι αφορά την δόση και το χρέος ο κύριος Σταθάκης δήλωσε: «Αν υπάρξει επικύρωση στις 24 Μαΐου θα πάρουμε σχετικά άμεσα, αρχές Ιουνίου την πρώτη δόση των 5,7 δισ. Αργότερα θα ακολουθήσει και μία ακόμα περίπου στα δύο δισ. Σε ότι αφορά το χρέος αποφασίστηκαν τρεις προσεγγίσεις. Η μία είναι η βραχυπρόθεσμη και αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρέους από τον ESM ο οποίος έχει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της Ελλάδας. Μετά την συμφωνία του Ιουλίου η συγκυρία είναι πολύ καλή καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά η διάρκειά τους όσο και τα επιτόκια. Οι βραχυχρόνιες δράσεις είναι οι πιο εύκολες και εφικτές και έχουν σημαντικό αποτέλεσμα».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο χρέος ο κύριος Σταθάκης επισήμανε: «Το μεσοπρόθεσμο στάδιο έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις που αφορούν την επιμήκυνση του χρέους και την σταθερότητα του επιτοκίου. Είναι τα μέτρα που θα συζητηθούν μέχρι τις 24 Μαΐου και θα παρθούν δεσμευτικές αποφάσεις που θα ισχύουν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο είναι αποφάσεις που έχουν χρονικό ορίζονται. Και μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, να μειώσουν το χρέος στο μισό ή και πιο πάνω σ' αυτό το διάστημα».

«Το τρίτο στάδιο, το μακροπρόθεσμο είναι πιο σύνθετο και θα εξαρτάται κάθε φορά από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα προσαρμόζεται ανάλογα. Είναι μη προβλέψιμο, θα υπάρχουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Πάντως η απόφαση του Eurogroup είναι σαφής: μόνο έμμεσες μορφές απομείωσης του χρέους θα υπάρξουν και όχι κούρεμα. Και αυτό μαζί με ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Κλείνοντας την συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι, ο κ. Σταθάκης απαντά στο αν θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο λέγοντας: «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς μέτρα. Με τα μέτρα και την συμφωνία ανοίγει ένας σημαντικός δρόμος. Σήμερα τα 10ετή ομόλογα έχουν επιτόκιο 7,5%, αριθμό που έχουμε να δούμε αρκετό καιρό και που δείχνει τον θετικό τρόπο που αντέδρασαν οι αγορές. Όσο για το ΔΝΤ, που έχει μια δική του οπτική, κράτησε την αυστηρή τοποθέτηση που έχει για την βιωσιμότητα του χρέους ώστε να μπει στο πρόγραμμα. Πάντως η συμφωνία σηματοδοτεί την θετική στροφή της ελληνικής οικονομίας και δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα».

Send this to a friend