Αθήνα

 

17 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το συρτάκι στην αίθουσα, ο εξοργισμένος Ντάισελμπλουμ και η… εξαφανισμένη Λαγκάρντ – Το παρασκήνιο του τελευταίου Eurogroup

[adsense]

Πλούσιο ήταν το παρασκήνιο της συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου. Μεταξύ άλλων, περιλάμβανε από αναπάντητες κλήσεις… στο Καζακστάν μέχρι… συρτάκι την αίθουσα συνεδρίασης.

Πλούσιο ήταν το παρασκήνιο της συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Από το μεσημέρι όλες οι πλευρές ήταν ενημερωμένες για το αδιέξοδο του ΕuroworkingGroup, το προηγούμενο βράδυ. Ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο ένας ρωτούσε τον άλλον: «Καλά, τι γίνεται τώρα; Πώς προχωράμε;».

Σύμφωνα με συμμετέχοντα στο Eurogroup, μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέπνεε μια αισιοδοξία ότι «θα τα βρούμε».

Ο θυμός του Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν μπορούσε να κρυφτεί για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτούσε επίμονα τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, όπου οι εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν δίωξη για το αδίκημα της απιστίας. Συγκεκριμένα, για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. «Το θεωρώ απαράδεκτο», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στον κ. Τσακαλώτο, μπροστά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, και με ασυνήθιστα αυστηρό τόνο τον ρώτησε «ποιος κινεί τη διαδικασία;».

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως πίσω από τη διαδικασία είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Τσακαλώτος δεν απαντούσε. Τελικά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα επιληφθεί του θέματος. Γι’ αυτό δεν ήταν τυχαίο ότι μέχρι και στα τελευταία προσχέδια της δήλωσης της δήλωσης του Eurogroup, στην τρίτη παράγραφο, υπήρχε αναφορά για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για νομική προστασία στα μέλη του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. «Θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφού είχε δοθεί ένα από τα προσχέδια της συμφωνίας στους υπουργούς, ήταν ξεκάθαρο ότι το βασικό θέμα που θα έπρεπε να λυθεί ήταν η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. «Θα επιστρέψουμε σε 10 λεπτά», ενημερώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ και αποσύρεται σε διπλανή αίθουσα.

Τα 10 λεπτά όμως έγιναν πέντε ώρες, για να συμφωνήσουν σε μία και μόνο παράγραφο! Αυτή που θα περιείχε σε μερικές γραμμές τη στάση του Ταμείου, έτσι ώστε από τη μία να μην εκφράζει την πλήρη στήριξη στα μέτρα που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι, καθώς δεν υιοθέτησαν τις βασικές γραμμές του ΔΝΤ, αλλά και από την άλλη να μην «τραβάει την πρίζα» στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Έπρεπε να εκφραστεί, με κάποιο τρόπο, ότι το ταμείο θα συμμετάσχει με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η κοινή γραμμή δεν μπορούσε να βρεθεί ούτε ανάμεσα και στους 4 συμμετέχοντες του Ταμείου. «Μπροστά στον Σόιμπλε διαφωνούσαν και διέκοπταν συνεχώς, για να πάνε σε άλλο δωμάτιο μόνοι τους», περιγράφει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περίπου τα μεσάνυχτα είχε εκνευριστεί σε τέτοιο βαθμό από τις συνεχείς διακοπές, που άρχισε να αποχωρεί από την αίθουσα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα προέβαλε ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου, επιμένοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στη δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δεύτερη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο το 2018, στο τέλος του προγράμματος, που θα κρίνει το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε συμφωνήσεις να υπάρχει μια ανάλυση βιωσιμότητας στο τέλος του χρόνου, που θα έκρινε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά αυτή του 2018, που να βασίζεται στα στοιχεία του Ταμείου, τα οποία θα αναφέρονταν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, δεν ήταν αποδεκτή. Βρέθηκε συμβιβασμός και γράφτηκε ότι θα γίνει από το ΔΝΤ, αλλά ύστερα από διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Από την πλευρά του, το Ταμείο είχε κάνει επίσης μία μεγάλη παραχώρηση να δεχτεί τα βασικά μέτρα για το χρέος να ληφθούν το 2018 κι όχι άμεσα όπως υποστήριζε τους προηγούμενους μήνες. Το θέμα, όμως, είχε τεθεί στο G7 στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία της κ. Λαγκάρντ, που δεν είχε διαφωνήσει με την πρόταση αυτή, χωρίς όμως και να τη δεχτεί. Από τότε ακόμα είχε φέρει μαζί του το προσχέδιο της συμφωνίας στη βαλίτσα του ο Τ. Βίζερ και είχε συζητηθεί με την κ. Λαγκάρντ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του Ταμείου. Η απουσία όμως της Λαγκάρντ την προηγούμενη Τρίτη δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και καθυστέρηση.

Ο Πολ Τόμσεν προσπαθούσε να επικοινωνήσει επί τρεις ώρες μαζί της, η οποία βρισκόταν για κάποιο συνέδριο στο Καζακστάν και εκείνη την ωρα (τοπική 4 το πρωί) κοιμόταν και δεν σήκωνε το τηλέφωνο! Από τις 11 μέχρι τη 1 περίπου μετά τα μεσάνυχτα, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν βασικά την απάντηση της επικεφαλής του Ταμείου. Κατά της διάρκεια αυτής της αναμονής, από τη μία άκρη της αίθουσας ακούγεται ένας γνώριμος ρυθμός. Από εκεί που καθόταν η γαλλική πλευρά, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο εκπρόσωπός του στο EyroworkingGroup Μ. Μπεζάρ, ακούγεται από κάποιο κινητό τηλέφωνο το συρτάκι του Ζορμπά!

Ο Μπεζάρ αρχίζει να χτυπάει παλαμάκια για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά πολύ σύντομα σταματάει, καθώς μάλλον κανέναν άλλος δεν τον ακολουθεί.

Καθώς τα βλέμματα στράφηκαν φυσικά στον Έλληνα υπουργό, ο κ. Τσακαλώτος λέει δυνατά στην αίθουσα: «Δεν ήμασταν εμείς»! Έτσι κι αλλιώς, η διαβούλευση για το χρέος γίνεται ερήμην της Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

6108425 scaled 1

20/04/2024 | 12:20

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας – Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή

20/04/2024 | 12:10

Το θηριώδες C-130J των ΗΠΑ στην Ελευσίνα για την άσκηση «Stolen Cerberus»

20/04/2024 | 12:06

Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας χωρίς μεγάλα προβλήματα – Κικίλιας: Μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε
6194576 scaled 1

20/04/2024 | 12:02

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

20/04/2024 | 12:00

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ σε μία συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Πάθος

20/04/2024 | 11:50

Europa League: 425 γκολ, ένα κάθε 29 λεπτά
avgenakis 1 1

20/04/2024 | 11:40

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ – Τι δηλώνει ο Λ. Αυγενάκης και εκπρόσωποι φορέων

20/04/2024 | 11:30

Παύλος Μαρινάκης: «Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κ. Βελόπουλο»

20/04/2024 | 11:20

Πάσχα – Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ
fantaros arthrou

20/04/2024 | 11:10

«Μου λείπει ο γελαστός φίλος μου…» – Συγκινεί ο φίλος του Μανώλη Τσικνάκη

20/04/2024 | 11:00

«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Tribeca για τη νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ

20/04/2024 | 10:50

Το διαζύγιο του Νικόλαου με την Τατιάνα Μπλάτνικ σκάει σαν κεραυνός εν αιθρία – Η ανακοίνωση
bullying2

20/04/2024 | 10:40

Πάτρα: Σοκάρει το βίντεο με άγριο ξυλοδαρμό 8χρονου από ένα παιδί 7 ετών

20/04/2024 | 10:30

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Απριλίου

20/04/2024 | 10:20

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα
nikos androulakis2 050424
Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας σε ένα σύστημα εξουσίας»
kexagia 040424
Βούλα Κεχαγιά: Ευρωψηφοδέλτιο νέο, σύγχρονο, ελπιδοφόρο, με ισχυρούς συμβολισμούς
kasselakis 190424 (2)
Κασσελάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου: Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε!
neaaristera sima 071223
Αυτές είναι οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές της Νέας Αριστεράς
andreas loverdos 110324
Ανδρέας Λοβέρδος: Το σύστημα αξιολόγησης της ΝΔ αποτυγχάνει ακόμη μία φορά και στην τοποθέτηση των Διοικητών Νοσοκομείων
koutsoumpas 070324
Κουτσούμπας: Κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό