Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

arkas 150424
Αρκάς: Συγκλονίζει το σκίτσο του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριο σφυροκόπημα στον Τσίπρα για τις υπουργικές off shore – Κατακραυγή από όλα τα κόμματα

Μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων το Σαββατοκύριακο συνέχεια στο θέμα έδωσαν με παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Πολιτικό «σεισμό» έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και με την οποία δίνεται «ελευθέρας» σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διάταξη.

«Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση έχει κόστος και οι πολίτες θα το αντιληφθούν» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αναφορικά με την ψήφιση της συμφωνίας το περασμένο καλοκαίρι, από την ΝΔ, υπογράμμισε ότι, «εμείς δεν ψηφίσαμε τα μέτρα, αλλά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας».

[adsense]

«Ο κ.Τσίπρας επέλεξε το μείγμα της πολιτικής, κάτι το οποίο είπαν ξεκάθαρα και οι δανειστές», είπε αναφερόμενος στους αυξημένουςφόρους που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα και προβάλλοντας την εναλλακτική πρόταση της παράταξής του, είπε «εμείς έχουμε άλλο δρόμο, αυτό με τον οποίο περιορίζονται οι δαπάνες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «η οικονομία δεν θα ανακάμψει με αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά, αν είχε εκλεγεί η ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι, «εμείς θα ακολουθούσαμε ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων, υπάρχει άλλος δρόμος για να πετύχουμε τους ίδιους δημοσιονομικούς στόχους» και αναφέροντας παράδειγμα διαφορετικής πολιτικής, είπε ότι, «υπάρχουν στρεβλώσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων, εμείς δεν θα δίναμε αυξήσεις κι αν το κάναμε, θα φροντίζαμε να τις πάρουν αυτοί που τις αξίζουν».

«Ο κ.Τσίπρας φροντίζει να τις πάρουν οι πολιτικοί του υπάλληλοι» πρόσθεσε σχετικά, τονίζοντας ότι, δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι του ταξικού διχασμού.

Ερωτηθείς γιατί ζητεί εκλογές, απάντησε ότι, δεν του αρέσουν τα ψέματα και ο λαϊκισμός και ότι θέλει «συμφωνία αλήθειας. «Χρειαζόμαστε ένα καινούριο πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει, γιατί δεν έχει αξιοπιστία» και περιγράφοντας το πλαίσιο μιας εναλλακτικής συμφωνίας, πρότεινε «να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα, ταυτόχρονα όμως, θα συμφωνήσουμε για χαμηλότερα πλεονάσματα. Θα πείσουμε τους δανειστές ότι, μπορούμε να πετύχουμε λίγο χαμηλότερα πλεονάσματα».

«Ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι, «ο κ.Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία».

«Συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, διαφωνούμε με το υπεραμείο»

«Το κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα είναι φτωχότερο στο τέλος του 2016 κατά 5000 ευρώ, σε σχέση με το τι θα είχε γίνει αν δεν είχε βγει ο κ.Τσίπρα» ανέφερε σχετικά με το κόστος των νέων μέτρων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το 2014 τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ο λαός δεν θα δώσει στον κ.Τσίπρα συγχωροχάρτι για τα όσα έγιναν το πρώτο μισό του 2015».

«Συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να τις υλοποιήσει. Διαφωνούμε με το υπερταμείο με ζωή 99 χρόνια. Το υπερταμείο και ο κόφτης είναι το τίμημα της έλλειψης αξιοπιστίας στον κ.Τσίπρα» είπε σχολιάζοντας τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Το ψέμα και η αλήθεια είναι σημαντικά στην πολιτική ζωή, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι εδώ υπήρξε ένας Πρωθυπουργός ο οποίος είπε ψέματα και εξαπάτησε τους πολίτες, καθώς και ότι αυτό έχει κόστος», είπε εκτοξεύοντας νέα επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.

«Ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο αριστερός, είναι και δεξιός, το έχω ζήσει κι εγώ αυτό. Είχαμε κι εμείς κακές συνήθειες, τις οποίες αντιγράψαμε από τον βασικό μας αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ», είπε κάνοντας αυτοκριτική.

Θεοδωράκης: Δεν μπορούν πολιτικοί να έχουν offshore

Κατηγορηματικός ότι δεν μπορούν όσοι παίρνουν κρατικό χρήμα και βρίσκονται στην κορυφή του πολιτικού συστήματος να διαθέτουν κρυφές εταιρείες στο εξωτερικό εμφανίστηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς το προχωράμε και ένα βήμα παραπάνω, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Δια νόμου» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης. «Η δική μας πρόταση προς το πολιτικό σύστημα προς τις διάφορες πλευρές είναι να συμφωνήσουμε στη Βουλή ομοφώνως, ή σχεδόν, να έρθουν τα λεφτά όσων ασχολούνται με την πολιτική μέσα στη χώρα» κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: Σκανδαλώδης διάταξη

Σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου τομεάρχη Γιάννη Κουτσούκου αναφέρει: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν “όχι”. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».

ΚΚΕ: ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

Ενωση Κεντρώων: Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε

Σε ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αναφέρεται: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε».

ΛΑΕ: Να καταργηθεί η ρύθμιση

«Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σκάνδαλο που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να είναι εγκατεστημένες σε ”συνεργάσιμες”, δήθεν, χώρες, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Ενότητα» και ζητά την «απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης».

Κίνημα: Σκάνδαλο που πλήττει τη δημόσια ζωή

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αφού αναλύει ότι με τη πρόσφατη τροποποίηση άλλαξε ο παλαιότερος νόμος 3849/2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου που απαγόρευε ρητά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε άμεσα είτε με παρένθετα πρόσωπα, σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Αναφέρει η ανακοίνωση: «Πρόκειται για σκάνδαλο, για ρύθμιση που πλήττει το κύρος της δημόσιας ζωής! Ποιους θέλουν να καλύψουν; Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ζητά την άμεση νομοθετική κατάργηση της συγκεκριμένης τροποποίησης».

Παρελκυστική απάντηση Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με μία παρελκυστικού τύπου ανακοίνωση που αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του ζητήματος και κατηγορεί τη ΝΔ για «υποθέσεις διαφθοράς».

Στο σημείωμα με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης» το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες.

Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου. Τέλος για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα».

Η ΝΔ απάντησε με νεότερη ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής στην οποία αναφέρει: «Στην υπόθεση των offshore που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιους δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».

Στην απάντησή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού υποστηρίζει γενικώς ότι εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία περί «πόθεν έσχες» για το επίμαχο ζήτημα επικαλείται την ουσία και το πνεύμα των μη δεσμευτικών συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (Greco) του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας που ζητούσε να υιοθετηθούν κανόνες για τον περιορισμό της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστικότερος έλεγχος των «πόθεν έσχες» τους.

Ροή Ειδήσεων

neaaristera sima 071223

16/04/2024 | 08:47

Νέα Αριστερά: 18 νέες υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές

16/04/2024 | 08:43

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου

16/04/2024 | 08:38

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα στις 22 Απριλίου
giannis fertis 150424

16/04/2024 | 08:32

Γιάννης Φέρτης: Σήμερα η κηδεία του ηθοποιού στο A’ Κοιμητήριο Αθηνών

16/04/2024 | 08:27

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για φορολογικό κώδικα από την Επιτροπή – Αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών

16/04/2024 | 08:23

Τουρισμός για Όλους 2024: Αντίστροφή μέτρηση για τα αποτελέσματα
anastasia 160424

16/04/2024 | 08:19

Αναστασία: Την αιφνιδίασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου – «Θα φάμε κουφέτα;»

16/04/2024 | 08:16

Λίμνη Πλαστήρα: Πέντε λόγοι για να τη γνωρίσεις από κοντά

16/04/2024 | 08:11

Ιρανός ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα
mitsotakis nd 160424

16/04/2024 | 08:07

Αυτό είναι το πλήρες ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος

16/04/2024 | 08:01

ΔΕΑΒ: Κλήθηκε σε ακρόαση ο Παναθηναϊκός

16/04/2024 | 07:57

Σαν σήμερα το 1996 έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Νιάρχος

16/04/2024 | 07:52

Τα 14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας

16/04/2024 | 07:47

Ηλίας Αλεξίου: «Έχω IQ 164, από τα τηλεπαιχνίδια έβγαλα περίπου 70-100.000 ευρώ»

16/04/2024 | 07:43

Δύο ζώδια θα χάσουν το κέφι και την αυτοπεποίθησή τους, σήμερα
kke sima 291123
Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη
mitsotakis3 150424
Μητσοτάκης: Στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση
mitsotakis 150424
Ευρωψηφοδέλτιο Νέας Δημοκρατίας: Το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια
kasselakis syriza 100424 (8)
Κασσελάκης: Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα 63.000 μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν
pavlos marinakis 011223
Π.Μαρινάκης: Η Ελλάδα παραμένει μία σταθεροποιητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή
doukas xardalias 1504243
Χαρδαλιάς: 101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα – Δούκας: Τα προγράμματα αυτά είναι για εμάς πολύ κρίσιμα και χρήσιμα