Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του
Offshore: Αφού τους ξέπλυναν, τώρα δίνουν και διορία δύο μηνών για μεταβίβαση μετοχών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Offshore: Αφού τους ξέπλυναν, τώρα δίνουν και διορία δύο μηνών για μεταβίβαση μετοχών

Πρόκειται για έναν ελιγμό με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «αμπαλάρει» την άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε λόγω της κατακραυγής.

Την καθολική απαγόρευση στα πολιτικά πρόσωπα να διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό νομοθετεί η κυβέρνηση με την τροπολογία που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο αυτό έρχεται με «περίοδο χάριτος» δύο μηνών που δίνει η τροπολογία σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, χρονικό περιθώριο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση. Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.

[adsense]

Η απαγόρευση, βάζει των όσων ορίζει η επίμαχη τροπολογία, αφορά στους:

Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι: Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος.

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο

Άφεση αμαρτιών

Ωστόσο, παρά τη θύελλα διαμαρτυριών της κυβέρνησης και την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε εν κρυπτώ στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν τη δική τους προσωπική offshore (αρκεί η εξωχώρια εταιρεία να λειτουργεί σε… συνεργάσιμο φορολογικά κράτος) το τρελό της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος που καταργείται δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες!

Κι αυτό διότι η διάταξη για τις offshore, αν και επισήμως ο βίος της διήρκεσε μόλις λίγες ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από την προωθούμενη τροπολογία, δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες πολιτικούς που θα βρεθούν με offshore αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη!

Για το λόγο αυτό δημιουργούνται ερωτήματα από την επιλογή της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τη διάταξη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και μετά να την αλλάξει με τη σημερινή τροπολογία, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως χθες Τρίτη 31 Μαϊου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να καταργήσει τη διάταξη για τις offshore προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (κι αυτό με δεδομένο ότι μέχρι χθες 31 Μαϊου η ρύθμιση για τις offshore δεν είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως).

Η προωθούμενη τροπολογία που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εισαγάγει προς ψήφιση μετά την κατακραυγή για τις offshore για τους γενικούς γραμματείς, τους δικαστικούς και τους διοικητές τραπεζών προβλέπει ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή για φορολογικούς παραδείσους.

Ύποπτη διευκόλυνση χαρακτήρισε η διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Θα δούμε ποιον αφορά» δήλωσε με νόημα στον ΣΚΑΪ ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε μάλιστα την κυβέρνηση, πρόχειρη, αδιαφανή και επικίνδυνη, όταν νομοθετεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, δεν πρόκειται για προσωρινής ισχύος νόμο, και είναι επιεικέστερος, καθώς απαγορεύονται offshore μόνο σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες. «Υπάρχει θέμα και δεν θεραπεύεται νομικά» επισήμανε, συμφωνώντας με νομικούς κύκλους ότι εφόσον η διάταξη για τις offshore έχει δημοσιευθεί από χθες το πρωί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ακόμα και μία μόνον ημέρα να ισχύσει, παύει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς και τα παρένθετα πρόσωπα που είχαν ή έχουν offshore.

«Βατερλό άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζουν στην αντιπολίτευση την υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τις εξωχώριες.

Πάντως, την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα, παρά τις αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το εξώφυλλο της Αυγής.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 2

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου
screenshot 1

19/04/2024 | 07:54

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του
kyriaki 3 1024x575

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες
screenshot 6

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»

18/04/2024 | 20:19

Κόλαφος η Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν ήθελα να προφέρω το όνομα της Ελένης Μενεγάκη, με όλο τον σεβασμό»

18/04/2024 | 19:59

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τρολάρει» τον Κασσελάκη: Μαθαίνω ότι στη βάπτιση του Αλέξη Χαρίτση σχηματίστηκε δρεπάνι και σφυρί
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
nikos androulakis 020424
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ
mitsotakis 180424
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τουσκ και Μέτσολα στο Βέλγιο
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει