• Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
  • 20:17

Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

9 στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα κόμματα! Απαισιοδοξία, δυσαρέσκεια και απογοήτευση των πολιτών...

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί σε μια κοινωνία, που περνάει πολυεπίπεδη κρίση, είναι τα ευρήματα της έρευνας του ευρωβαρόμετρου στην Ε.Ε. για τον Νοέμβριο του 2015.

[adsense]

Ειδικότερα, 6στους 10 Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την καθημερινή τους ζωή, ένα ποσοστό που θεωρείται το μεγαλύτερο στην ΕΕ των 28, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 54% δυσαρέσκεια. Ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό θεωρείται η κατάσταση της απασχόλησης σε ποσοστό… 99%.

Παράλληλα, οι Έλληνες εμφανίζονται ως ο ποιο απαισιόδοξος λαός, καθώς το 70% εκτιμά πως τα χειρότερα για την οικονομία έπονται, ενώ οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 82% πως η χώρα δεν παρέχει ικανοποιητικές συνθήκες ζωής. Αυτό το ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έπειτα από τη Βουλγαρία (89%).

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό εύρημα που δείχνει την κατάσταση των πολιτών είναι και το γεγονός ότι το 83% των ερωτηθέντων στη χώρα μας εκφράζει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το προσωπικό του μέλλον. Εξάλλου, το 63% των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 58% των ερωτηθέντων στην Κύπρο και 41% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη.

Παράλληλα, δυσπιστία εκφράζουν οι πολίτες για την ΕΕ, για τους εθνικούς θεσμούς αλλά και για τα κόμματα. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 82%, των ώρα που το ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται σε 72% και ο ΜΟ στην ΕΕ των 28, είναι 55%. Επίσης οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα σε ποσοστό 92%, τη Βουλή σε ποσοστό 83%, την κυβέρνηση σε ποσοστό 82% και τις περιφερειακές αρχές σε 82%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες, φαίνεται να εκφράζουν δυσπιστία και για τα ελληνικά ΜΜΕ. Ειδικότερα, οι πολίτες εκφράζονται αρνητικά για την τηλεόραση σε ποσοστό 80%, για τον γραπτό Τύπο σε ποσοστό 65% και για το ραδιόφωνο σε ποσοστό 61%. Από την άλλη, το 43% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το διαδίκτυο, αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται δυσπιστία σε ποσοστό 55%.

[adsense]

Ειδικότερα για την Ε.Ε., το 69% των πολιτών εκτιμά πως έχει πάρει τον λάθος δρόμο, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ωστόσο στο προσφυγικό, η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%). Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).

Επτά στους 10 τάσσονται εξάλλου υπέρ του ευρώ (ποσοστό αυξημένο κατά επτά μονάδες σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του 2014), ενώ ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η ΕΕ οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%).

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Send this to a friend