• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 16:22

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αλλαγές στα εργασιακά: Ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και... απεργίες

Αλλαγές στα εργασιακά: Ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και... απεργίες

Σημαντικά εμπόδια καλείται να υπερπηδήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και παρά τις προσπάθειες για αλλαγή «ατζέντας», τα εργασιακά αποτελούν για την ηγεσία μόνιμο… πονοκέφαλο.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προσκάλεσε το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ στέλνοντας μήνυμα για η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο χαρακτήρισε, χαρακτήρισε «μονομερή, ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».

[adsense]

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν επικίνδυνα αν και εφόσον το Ταμείο επιμείνει στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε το κακό σενάριο να μην μετατραπεί σε εφιάλτη και βρεθούν προ τετελεσμένων καταστάσεων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευδε ότι στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται η κατάργηση των τριετιών που προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό.

Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χθες στο υπουργείο Εργασίας της επιτροπής εμπειρογνωμονων, τα μέλη της επιβεβαίωσαν ότι τα θέματα που εξετάζονται προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές είναι τα εξής:

  • το καθεστώς ομαδικών απολύσεων,
  • οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,
  • το lock out,
  • ο απεργιακός νόμος και
  • οι συνδικαλιστικές ελευθερίες

Η επιτροπή στη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστών προσπαθώντας να εκμαιεύσει τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα θα είναι αρνητικά στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι ρώτησε σε ειρωνικό τόνο τα μέλη της επιτροπής «υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν. Θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου».

Στη συνάντηση με την επιτροπή είχαν προσκληθεί εκτός από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν εκλέξει προεδρεία προσκείμενα στο ΣΎΡΙΖΑ. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παναγόπουλου και την αποχώρηση του προέδρου της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλου.

Send this to a friend