Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι επίσημο: Ο Τσίπρας προτείνει απλή αναλογική – Θέλει να φέρει τον εκλογικό νόμο στη Βουλή

[adsense]

«Η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική», δήλωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

«Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία είναι η τελευταία πράξη του δράματος αυτής της κρίσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που δημιούργησαν μια Ένωση πολλών ταχυτήτων, μια Ένωση που θυμάται τους κανόνες για να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους και τους ξεχνά όταν πρέπει ισομερώς να κατανείμει τις ευθύνες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για τη νέα Ευρώπη, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων.

O Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι η απόφαση του βρετανικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην ΕΕ και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για την ενωμένη Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη, είπε ο κ Τσίπρας, Έχουμε αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής, τόνισε και συμπλήρωσε ότι σε αυτή την επιλογή μας δεν θα είμαστε μόνοι.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εκλογική διαδικασία που γίνεται αύριο στην Ισπανία μπορεί να είναι ο πυροκροτητής εξελίξεων στη Ευρώπη, χαιρετίζοντας την εκλογική μάχη που δίνουν οι Ποδέμος και η Ενωμένη Αριστερά.

O Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι η απόφαση του βρετανικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην ΕΕ και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Θα δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη»

«Έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος και κυρίως υπάρχει ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν μεγάλη ευθύνη να αλλάξουν ρότα.

«Πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι πληθαίνουν οι φωνές που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής αριστεράς για να αλλάξουν τα πράγματα.

«Δεν θα είμαστε μόνοι και για έναν ακόμη λόγο.Διότι οι σύντροφοί μας στην Ισπανία δίνουν αύριο μια σπουδαία εκλογική μάχη που μπορεί να είναι ο πυροκροτητής για σπουδαίες εξελίξεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πρώτη φορά Αριστερά – Πρώτη φορά απλή αναλογική»

«Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αποκτήσει δίκαιο εκλογικό σύστημα, ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εκτός της Ν.Δ. ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε κοινή θέση η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

Όπως προανήγγειλε, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της και θα καταθέσει στη Βουλή τη σχετική πρόταση νόμου. «Θα πράξουμε αυτό που πρέπει» τόνισε, με εμφατικό τρόπο. «Το ίδιο θα πράξουμε και με τη συνταγματική αναθεώρηση» σημείωσε και έκανε λόγο για «ώριμες προοδευτικές τομές» στο Σύνταγμα της χώρας. Έχουμε επεξεργαστεί, διευκρίνισε, σειρά παρεμβάσεων για τη θωράκιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας. «Θέλουμε να βάλουμε τέλος στις παθογένειες ετών» επισήμανε.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κλείνει έναν κύκλο και σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής». «Έχουμε όραμα και σχέδια για τον τόπο και προχωρούμε στον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης» έσπευσε να προσθέσει.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου, διευκρίνισε, έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση. «Πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή της κρίσης, για τις ανάγκες της ανάπτυξης» σημείωσε.

Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη μείωσης της ανεργίας. «Πρέπει να δώσουμε δουλειές στους ανθρώπους, να επανεκκινήσουμε την οικονομία» τόνισε και επισήμανε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα πρέπει να στηριχθούν σε συνθήκες «γαλέρας». Στόχος, συνέχισε, είναι να μειώσουμε στο μισό την ανεργία, εντός της επόμενης πενταετίας.

«Θέλουμε μία ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται στη μείωση των μισθών, στις άθλιες συνθήκες εργασίας» συμπλήρωσε και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπώς αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην εργάζονται σε συνθήκες ζούγκλας. Όσον αφορά την «μαύρη εργασία», σημείωσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε καμία ανοχή στις παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας».

«Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται και ένα νέο σχέδιο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα που επέλεξε να αναλάβει ευθύνες. «Θα επιδιώξουμε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα εγγράφονται στις αξίες μας, είπε, ήρθε η ώρα να αποκτήσει η χώρα δίκαιο αναλογικό σύστημα. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική με ισοτιμία της ψήφου των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για δίκαιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική. «Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», είπε ο κ.Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

mixos diki

29/03/2024 | 10:42

Κολωνός: Ένταση έξω από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση της 12χρονης – Πέταξαν πέτρες στους κατηγορούμενους

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»
screenshot 5

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου
dimitris kokotas

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος
screenshot 1

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου
6133440

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
pasok kinal 130723
Διαψεύδει τον Ν.Παππά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας
voula kexagia syriza (2)
Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες