Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική είναι εγκληματική – Κάνει την Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση

Με δεδομένο τον υφιστάμενο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, η κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους για το πρώτο κόμμα σημαίνει ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείται συμφωνία τουλάχιστον τριών κομμάτων. Και ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «βόμβα στα θεμέλια της μελλοντικής κυβερνητικής σταθερότητας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Star Channel «στον ενικό».

«Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί από μόνη της παραδοχή ήττας για τον Αλέξη Τσίπρα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την υιοθέτηση συστήματος απλής αναλογικής.

[adsense]

Εγκληματική η απλή αναλογική, θα την καταργήσω ως κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας την άρνησή του στην απλή αναλογική, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων θα σήμαινε οι χρειάζονται τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Και πως «μεγάλος συνασπισμός θα σήμαινε η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση».

Τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την απλή αναλογική για να κόψει το ρεύμα της ΝΔ αλλά, όπως είπε, δεν θα τα καταφέρει και δεσμεύτηκε: «Αν ψηφίσει την απλή αναλογική, αμέσως, μόλις γίνουμε κυβέρνηση, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου». Είπε ότι θα συμπεριλάβει και το δικαίωμα ψήφου των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ψήφο στα 17.

Γιατί ζητώ εκλογές

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε επίσης στο αίτημα για εκλογές λέγοντας πως το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

Οπως τόνισε δε «ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα και τα capital controls η ζημιά στην πραγματική οικονομία είναι τεράστια».

Τρία χρόνια πήγαν χαμένα

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι είναι τρία χρόνια χαμένα» εξηγώντας ότι στο τέλος του 2017 θα είμαστε στα ίδια με τα τέλη του 2014». Οπως τόνισε είναι «τεράστιο το πλήγμα αξιοπιστίας της χώρας και ιδίως τώρα» όπως είπε, παρομοιάζοντας την Ελλάδα με «καρυδότσουφλο σε μια ευρωπαϊκή θάλασσα ταραγμένη μετά το Brexit».

Brexit δεν έχει γίνει ακόμη και δεν ξέρω αν θα γίνει

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το Brexit.

«Brexit δεν έχει γίνει ακόμη και δεν ξέρω αν θα γίνει» είπε, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ευρώπη πρέπει να «κοιταχθεί στον καθρέφτη της».

Στοχευμένες φοροαπαλλαγές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση και για την οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει.

«Όταν υπερφορολογείς, μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Αυτό το ξέρουν όλοι, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ θα τονώσει την αγορά ακινήτων.

«Εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες», ανέφερε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα πει για παράδειγμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι μπορεί σταδιακά να τον μειώσει ξεκινώντας από τα ακίνητα που δεν φέρνουν εισοδήματα. «Η ΝΔ πλήρωσε πολιτικά τον ΕΝΦΙΑ. Ενας φόρος κατοχής ακινήτων όμως είναι απαραίτητος. Δεν θα κάτσω σαν τον Τσίπρα εδώ μπροστά σας να σας πω ότι θα τον καταργήσω. Αλλά μπορώ να σας πω ότι σταδιακά θα τον μειώσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως πχ στην Κύπρο που θα κάνουν ελκυστικές τις επενδύσεις ακινήτων σε ξένους επενδυτές. Εξέφρασε δε την διαφωνία του σε έναν ενιαίο flat φορολογικό συντελεστή, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει στην κλιμάκωση της φορολογίας.

Εθνική γραμμή για πλεονάσματα 2%

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε την ανάγκη χάραξης μιας «εθνικής γραμμής» για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά από το 2018. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι σε θέση τώρα η Ελλάδα να συζητήσει με την Ευρώπη μια νέα συμφωνία που θα δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή χαμηλότερα πλεονάσματα.

Οπως επεσήμανε ότι βασική διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς ξέρουμε πώς να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα»

Συμφωνία κράτους-επιχειρηματιών

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία κράτους και επιχειρηματιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής. «Αν σε πιάσω να μην αποδίδεις τον ΦΠΑ και σε πιάσω, θα πρέπει να σε τσακίσω. Αν εγώ κάνω μια καλή κίνηση, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμφωνία. Αν δείξουμε εμπιστοσύνη στον Ελληνα επιχειρηματία, η συμμόρφωση θα αυξηθεί δραματικά» σημείωσε ενδεικτικά.

Μεταρρυθμίσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να τις κάνει γιατί «δεν τις πιστεύει και δεν έχει την υπηρεσιακή ικανότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις μεταρρυθμίσεις είναι «τραβάτε με κι ας κλαίω» σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «για να ζητήσουμε πλεόνασμα 2% πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, που είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές δεν θα έπρεπε να είναι καν στο τρίτο μνημόνιο, θα έπρεπε να είναι ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε.

«Αυτό που διαφοροποιεί τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εγώ ξέρω πως θα φέρω επενδύσεις και δουλειές», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως το κριτήριο με το οποίο θα κριθεί αύριο η δική του κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στην Ελλάδα δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων εξηγώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους

Για το δημόσιο ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει απολύσεις μόνο εκείνων που μπήκαν παράνομα, με πλαστά πτυχία.

«Δεν αξίζουν να είναι στο δημόσιο και πρέπει να φύγουν. Οριζόντιες απολύσεις δεν θα γίνουν. Δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη κατανομή του προσωπικού», είπε κατηγορηματικά.

Οσοι έχουν πληγώσει το κόμμα δεν έχουν θέση στη ΝΔ

Σε ότι αφορά τη ΝΔ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, μίλησε για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και διαμήνυσε ότι «πρόσωπα που έχουν στιγματίσει με τη συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στη δική μου ΝΔ».

Σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν την ευθύνη των επιλογών τους

«Σε μια δημοκρατία οι πολίτες έχουν την ευθύνη των επιλογών τους και οι ηγεσίες την ευθύνη τήρησης των υποσχέσεών τους», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.

Δεν θα κάνω μεταγραφές στελεχών από άλλο κόμμα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να γίνουν μεταγραφές στελεχών όπως των Ευ. Βενιζέλου, Γιάννη Μανιάτη, Αννας Διαμαντοπούλου κλπ, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Αυτά τα πρόσωπα ανήκουν σε άλλο κόμμα. Δεν έχω καμία πρόθεση να κινηθώ σε μια τέτοια λογική μεταγραφών».

Στο «Ζάππειο» είχαμε λαϊκισμό

Στο Ζάππειο είχαμε μια υπερβολική δόση καλλιέργειας προσδοκιών. Εγώ έχω ασκήσει κριτική στα «Ζάππεια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ασκώντας κριτική στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ το 2012.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 20

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
screenshot 17

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram
pispirigkou2352

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
6168017

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
screenshot 11

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
6167311
Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου