Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Μπάχαλο» πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ! Μεγαλοπρεπέστατο «άδειασμα» Παππά σε Κονιόρδου για το «ψηφιακό χαράτσι»

Νέο ενδοκυβερνητικό αλαλούμ με αφορμή, αυτή τη φορά, την τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που εισάγει την εφάπαξ επιβολή τέλους 2% σε τάμπλετ και smartphone.

Και αυτό διότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς εξέφρασε την αντίθεσή του στην εν λόγω τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται, πως η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε χθες προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως, αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη πάνω από 4 Gigabytes. Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.

Ειδικότερα, ο Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε: «Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».

Μανιάτης: 6% επιπλέον φόρος στην πληροφορική είναι η κανονικότητα του Τσίπρα

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης σημείωσε πως «η κυβέρνηση του  Α. Τσίπρα αποφάσισε να επιβάλλει επιπλέον φόρο 2-6%, με αναδρομική ισχύ, στις συσκευές που αναπαράγουν πληροφορία».

«Η χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση των εφαρμογών της ψηφιακής οικονομίας, χαρατσώνει 24 φορές παραπάνω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των τεχνολογιών που μπορούν να τη βγάλουν στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αντίθετα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία, η Φινλανδία, έχουν μηδενικό φόρο», ανέφερε ο κ. Μανιάτης και συνέχισε: «Η υποκρισία Τσίπρα να παριστάνει σε συνέδρια τον υποστηρικτή της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας, συντρίβεται στην κυνική του απόφαση να υπερφορολογήσει τα προϊόντα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

«Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης», καταλήγει στη δήλωσή του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Send this to a friend