Αθήνα

 

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kivotos
Νέα Σμύρνη: Ο 24χρονος Ελλάδιος που έκανε ψευδείς καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» ο ένας από τους τρεις μαστροπούς της 14χρονης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή είναι μια χαμένη μάχη»

«Η πολιτική μας δέσμευση είναι η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο ενσωματώνει και σχετική κοινοτική Οδηγία.

Ο υπουργός παρατήρησε πως διαφάνηκε να υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόσο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, όσο και σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν πρωτοβουλίες του υπουργείου, ικανοποιώντας κάποια δίκαια πάγια κλαδικά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι όροι για τις διαδικτυακές διαφημίσεις υπηρεσιών τύπου κομμωτικής ή αισθητικής, τηρώντας από την μια την κοινοτική νομοθεσία και από την άλλη διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χιλιάδων κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου, που αφορά τον «περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing») ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που είχε προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, γι’ αυτό και προσθέσαμε μια δικλείδα ασφάλειας που δεν υπήρχε στην δημόσια διαβούλευση.

Για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων που εισάγεται στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μια τεχνική παλαίωσης που, αν και γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια στην χώρα μας, δεν υπήρχε ένα πλαίσιο δανειοδότησης, ελέγχου και προϋποθέσεων.

Σχετικά με τις ενστάσεις των κομμάτων ως προς την δυνατότητα που παρέχεται με το νομοσχέδιο, να μπορεί να ανοίγουν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές το χρόνο, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό που θεσπίζεται, είναι να μπορεί να επιτρέπεται το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, μετά όμως από πρόταση του οικείου δημάρχου και με την συνακόλουθη έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

Τόνισε πως «εάν σε μια τοπική κοινωνία, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή είναι ζητούμενο, καλώς να ανοίξουν τα καταστήματα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς θα πρέπει να πούμε ‘όχι δεν θα ανοίγετε’. Εάν από την άλλη, δεν υπάρχει κοινωνική συμφωνία και δεν το επιθυμούν οι καταστηματάρχες και οι πολίτες, τότε δεν θα έρθει ποτέ ένα τέτοιο αίτημα από τον δήμαρχο». Εκτίμησε πως η «μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή» είναι «μια χαμένη μάχη, μια μάχη οπισθοφυλακής και όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη, βλέπει τι γίνεται τις Κυριακές. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για πράγματα που τα λύνει η ίδια η ζωή».

Αναφερόμενος στις εκπτώσεις, ο υπουργός ανέφερε πως «εφέτος, σε τζίρο έχουν πάει πολύ καλά και έχουν ξεπεράσει τον τζίρο του 2019 και αυτό είναι καλό για το λιανεμπόριο».

«Τον ζάπλουτο συμπολίτη μας δεν τον πειράζει εάν η φέτα έχει πάει 14 ευρώ το κιλό»

Για το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό «σχεδιάσθηκε και θεσμοθετήθηκε για να προστατεύσει τους οικονομικά ευάλωτους. Προφανώς, τον ζάπλουτο συμπολίτη μας δεν τον πειράζει εάν η φέτα έχει πάει 14 ευρώ το κιλό, τον συμπολίτη μας όμως που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη τον πειράζει πάρα πολύ. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ενοχλεί κάποια κόμματα ή καταναλωτικές ενώσεις, ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να πάρουν βασικά προϊόντα διατροφής φθηνότερα. Το Καλάθι του Καταναλωτή προσφέρει 830 προϊόντα με αποπληθωρισμό στον συμπολίτη μας που θέλει να τα πάρει. Αυτό γιατί είναι κακό, ομολογώ, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω».

Απαντώντας στο αίτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «εάν έμπαινε διατίμηση, αυτό θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».

Σημείωσε πως «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της». Εμείς, είπε, αυτό που κάναμε «ήταν να βάλουμε πλαφόν – διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους. Δεν είπαμε στον έμπορο δεν θα κερδίσεις, αλλά θα κερδίζεις στο ίδιο ποσοστό που κέρδιζες πριν τον πόλεμο, δηλαδή δεν θα αισχροκερδείς. Και είμαι περήφανος ως υπουργός, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που υπήρχαν παγκόσμιες ελλείψεις σε προϊόντα, εμείς εδώ στην χώρα μας δεν είχαμε ελλείψεις στα ράφια όπως είδαμε σε κάποιες βόρειες χώρες που είναι πολύ πιο προηγμένες της Ελλάδας».

Ο ίδιος αναγνώρισε πως «ναι, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, αλλά παραμένουμε σταθεροί σε κάποιους δείκτες και μάλιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα και σε αυτό τον τομέα πιστεύουμε ότι η πολιτική μας αποδίδει, πάντα στην σφαίρα του ρεαλιστικού και όχι στην σφαίρα του φαντασιακού που μπορεί κάποιοι να έχουν» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας την κριτική που του άσκησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ότι άλλαξε την άποψή που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη, ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε «ναι», καταλάβαμε ότι είχαμε λάθος άποψη «όταν ήρθαν όλοι οι σύλλογοι των ασθενών της Ελλάδος και μας εξήγησαν τι τραβάγανε για να παίρνουν παράνομα την φαρμακευτική κάνναβη από το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης τα έχει λύσει η ιατρική επιστήμη και δεν είναι θέμα πολιτικής διαμάχης. Αυτή η κουβέντα τελείωσε σε επίπεδο ιατρικής. Η φαρμακευτική κάνναβις είναι φαρμακευτική ουσία,. Ήταν λάθος αυτά που έλεγα, γιατί δεν είχα την σωστή πληροφόρηση και εγώ είχα το θάρρος και αναγνώρισα το λάθος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ροή Ειδήσεων

23/03/2023 | 00:59

Wall Street: Kλείσιμο με πτώση στους βασικούς δείκτες

23/03/2023 | 00:43

MέΡΑ25: «Θεωρητικός της ακροδεξιάς ο Μπαλτάκος έβαλε αγκυλωτό σταυρό στη φανέλα της εθνικής»

23/03/2023 | 00:30

Σασμός: Σκάει η βόμβα! Ο Αστέρης μαθαίνει ότι ο Πετρής είναι παιδί του
oukrania war ap 0

23/03/2023 | 00:22

Ουκρανία: 14 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

23/03/2023 | 00:19

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη

23/03/2023 | 00:15

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα Πέμπτη, χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία
apeleftherosi kalamatas

23/03/2023 | 00:11

23 Μαρτίου: Η ηρωική απελευθέρωση της Καλαμάτας

23/03/2023 | 00:04

23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

23/03/2023 | 00:01

Τα ζώδια της Πέμπτης
6285 xristina koletsa 922019

22/03/2023 | 23:55

Χριστίνα Κολέτσα: Αντρας με ακολούθησε μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μου

22/03/2023 | 23:44

Survivor: «Μαριονέτα σου δεν γίνομαι» – Και η Χαμπέρη απέναντι από τον Μαρτίκα

22/03/2023 | 23:27

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ουδέποτε δέχθηκα θεσμική πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Στόχος μου ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ»
siskepsi sporting 14

22/03/2023 | 23:18

Σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Σπόρτιγκ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, οι ζωές μας έχουν αξία»

22/03/2023 | 23:12

H Γη της Ελιάς: Το βίντεο με τον Μάνο που θα ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα

22/03/2023 | 22:52

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή που ο «δράκος» της Κηφισιάς επιτίθεται στο 8χρονο κοριτσάκι
1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές του Μαΐου, η τραγωδία στα Τέμπη και η υποψηφιότητα Καραμανλή
202207010838148071
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ουδέποτε δέχθηκα θεσμική πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Στόχος μου ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ»
mitsotakis ypourgiko260122 scaled
Μητσοτάκης για Μύκονο: «Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου – Εξωνυχιστικός έλεγχος όλων των πολεοδομικών καταγγελιών»
Μάντζος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και δεν είναι σχολιαστής της πραγματικότητας»
fanela greece
MέΡΑ25: «Θεωρητικός της ακροδεξιάς ο Μπαλτάκος έβαλε αγκυλωτό σταυρό στη φανέλα της εθνικής»
220504200737 tsipras e 9519
Τσίπρας: Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει κάθε πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του νερού