Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός» -Spoiler: Ο Μανωλάκης αποκαλύπτει τον δολοφόνο του Στεφανή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το «αντι-Πισσαρίδη σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Συνοχή και την Ανθεκτικότητα

To αντι-Πισσαρίδη σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που αντιστοιχεί επί της ουσίας με την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης απέναντι στην κυβερνητική πρόταση παρουσιάζει τις επόμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δείτε επίσης

Γρηγόρης Ψαριανός: Διορίστηκε στο γραφείο του Παναγιώτη Πικραμμένου
Ο Μόσιαλος πόσταρε Τάκη Τσουκαλά για να πείσει για το εμβόλιο! «Τα λέει καλύτερα και από εμένα…»

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες:

Α. Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί

Β. Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου: Ενίσχυση της εργασίας, έμφαση στην εργασία των νέων και των γυναικών, ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Γ. Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση

Δ. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.

Ε. Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου

Σημειώνεται, πως η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 19 δισ. ευρώ σε άμεσες πληρωμές και τα υπόλοιπα σε δάνεια. Αυτά προστίθενται στα 40 δισ. ευρώ των «παραδοσιακών» πόρων για την περίοδο 2021-2028. Συνεπώς, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνεται απόφαση για αμοιβαιοποίηση χρέους με ισχυρά αναδιανεμητικά στοιχεία μεταξύ των κρατών, γεγονός που δεν μπορεί παρά να αξιολογηθεί θετικά από τις προοδευτικές δυνάμεις που παραδοσιακά πίεζαν για περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη  όπως τονίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το TheCaller παρουσιάζει σήμερα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Κοινωνική Συνοχή και την Ανθεκτικότητα:

«Η πανδημία του COVID-19 έχει αναδείξει με τον πιο πρόδηλο τρόπο τη σημασία του κοινωνικού κράτους στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Η υγεία και η κοινωνική φροντίδα, έχουν αποκτήσει στη συλλογική συνείδηση την αξία που πραγματικά έχουν. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται εκ νέου η θεώρηση της παιδείας και του πολιτισμού ως συλλογικών αγαθών, ως πεδίων καλλιέργειας της δημοκρατικής συνείδησης και ως βασικών εργαλείων κοινωνικής ενσωμάτωσης και εξέλιξης. Κοινωνικά κράτος και συλλογικά αγαθά, κρατούν ζωντανές τις κοινότητες των ανθρώπων, τους παρέχουν ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους. Η οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους πρόνοιας είναι απαραίτητη για την διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών. Μόνο μέσου αυτού μπορούμε ως κοινωνία να εξασφαλίσουμε σε κάθε άνθρωπο το δικαίωμα του στην υγεία, στη μόρφωση, στη στέγη, στην οικογένεια.

Οι  δαπάνες σε αυτούς τους τομείς έχουν επιπλέον έντονα αναπτυξιακά οφέλη και συνιστούν επένδυση με εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Η επένδυση για την βελτίωση της παιδείας αυξάνει την παραγωγικότητα της οικονομίας, η επένδυση στην υγεία και την πρόληψη πετυχαίνει το ίδιο βελτιώνοντας την υγεία του πληθυσμού και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ενώ η επένδυση στην κοινωνική πρόνοια μειώνει αποτελεσματικά τις ανισότητες, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, μειώνει την σχολική διαρροή και αυξάνει την συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Τέλος ο πολιτισμός και η δημιουργία αναγνωρίζονται ως βασικοί αναπτυξιακοί πυλώνες.

Συνεπώς, οι δαπάνες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την ενότητα, την ίδια στιγμή που διευρύνουν τα δικαιώματα των πολιτών και συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες, συνιστούν και μία σημαντική επένδυση για το μέλλον. Είναι αναγκαίες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους και όλες.

Υγεία

Η πανδημία πρέπει να αποτελέσει την  αφορμή  για μια μεγάλη επένδυση σε ένα νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με προτεραιότητα την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιοτική φροντίδα , την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις αναδυόμενες υγειονομικές ανάγκες και στο αίτημα της  «θωράκισης» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας.  Κρίσιμη προϋπόθεση για μια προοδευτική  πολιτική υγείας που μειώνει ανισότητες και ενισχύει  τις δημόσιες δομές υγείας,  είναι η δραστική αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ (συγκλίνοντας με τον ευρωπαϊκό Μ.Ο.  που είναι 7%) . Αυτό συνεπάγεται  πρωτίστως 15.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναβάθμιση των υποδομών και  του εξοπλισμού των μονάδων υγείας , αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ειδικά κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, με στόχο την ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος, την αντιστροφή του brain drain των νέων επιστημόνων και τη  διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής  των σημερινών συμβασιούχων.

Σε αυτή την κατεύθυνση η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες που παρέχονται από τακτικά ή έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.  Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να υπηρετήσουν σημαντικές πτυχές αυτής της στρατηγικής, ιδίως στους τομείς του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και των πολιτικών κοινωνικής συνοχής, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό προϋποθέτει συγκροτημένο  σχέδιο και όχι γενικόλογες εξαγγελίες, όπως αυτές που περιέχονται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»  της κυβέρνησης. Η δική μας  απάντηση στις  Συμπράξεις  Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να ευνοήσει το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και την ιδιωτικοποίηση ζωτικών και κερδοφόρων  λειτουργιών του, είναι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων επενδύσεων εστιασμένο στις υποδομές, στη στελέχωση και στις υπηρεσίες  του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Άξονες ενός προοδευτικού σχεδίου για το  νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που  μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι:

Άξονες του εναλλακτικού σχεδίου για την ανάπτυξη του νέου ΕΣΥ, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης είναι:

Α) Άξονας αναβάθμισης των δημόσιων δομών – ανάπτυξης νέων υπηρεσιών του ΕΣΥ – αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, και ειδικότερα:

Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού , με στόχο την πλήρη κάλυψη ανάπτυξη  των Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα. Ανάπτυξη πολυδύναμων ΚΥ Αστικού Τύπου 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναβαθμισμένη στελέχωση, εξοπλισμό και λειτουργία .

Δίκτυο ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα: Ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας από τις δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) σε συνέργεια με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)  και τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ (Βοήθεια στο Σπίτι). Διευρυμένο  δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την κάλυψη των νέων αναγκών που δημιουργεί η πολλαπλή( υγειονομική-οικονομική-κοινωνική) κρίση.

Θεσμική και λειτουργική αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Συγκρότηση σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης των μεταδοτικών νοσημάτων, αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ, ενίσχυση των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.

Κινητές Ομάδες Υγείας για υπηρεσίες ΠΦΥ σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, με διεπιστημονική σύνθεση, που θα υποστηρίζουν περιοδικά τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής ευθύνης τους. Στοχεύουν στην ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα κυρίως κατοίκων της υπαίθρου που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας  και δυσκολία πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας.

Σχολική Υγεία: Υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας στο Σχολείο. Καθιέρωση του θεσμού του σχολικού νοσηλευτή σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της χώρας, με προτεραιότητα στις δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Αναβάθμιση της δημόσιας οδοντιατρικής φροντίδας -Υλοποίηση συστηματικού προληπτικού προγράμματος για τη στοματική υγεία του συνόλου του παιδικού πληθυσμού – Καθιέρωση και εφαρμογή του θεσμού του «οδοντιάτρου υπηρεσίας υπαίθρου»  για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Εθνικό Σχέδιο για την Αποκατάσταση. Ανάπτυξη  δημόσιων υπηρεσιών αποθεραπείας- αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα  της χώρας

Εθνικό Σχέδιο  για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου (πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση ,  θεραπεία, πρόσβαση στην Ιατρική Ακριβείας,  φροντίδα τελικού σταδίου), μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) .

Γηριατρική και ανακουφιστική φροντίδα, δημόσιες δομές για άτομα με άνοια και νόσο Altzheimer

Δημόσιες υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πολιτικές ενίσχυσης του φυσιολογικού τοκετού και του μητρικού θηλασμού

Ανάπτυξη διευρυμένου δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Δημόσιες Πολιτικές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων – ενίσχυση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας  (ΚΟΙΣΠΕ, ΚΟΙΣΕΝ) για την κοινωνική επανένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων.

Β) Άξονας Πράσινης Μετάβασης

Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης των υποδομών Υγείας. Σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των «γερασμένων» κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, KY,   ΚΕΦΙΑΠ,   δομών Ψυχικής Υγείας και λοιπών δημόσιων δομών υγείας, ανάπτυξη νέων νοσοκομείων (ΒΑ Αττική),  ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα χαμηλών ρύπων (ηλεκτρικά ή/και υβριδικά)

Γ) Άξονας Ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΥ

Ολοκλήρωση και καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ), σε διασύνδεση με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και τα Μητρώα Ασθενών

Ολοκληρωμένη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα και δομές του συστήματος υγείας

Δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ)  για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, εμβολίων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων.

Παιδεία

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος διαμορφώνει ένα ευνοϊκό δημόσιο χώρο για την ανάπτυξη ενός άλλου κοινωνικού ρόλου της Παιδείας.

 

Α. Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης. Αν και η ψηφιακή εκπαίδευση δεν είναι υποκατάστατο της δια ζώσης εκπαίδευσης, εντούτοις πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά, και με νέα εργαλεία:

Αναμόρφωση και προσαρμογή των προγραμμάτων και του περιεχομένου σπουδών, από το δημοτικό έως το Λύκειο. Δημιουργία   ψηφιακών μαθημάτων.

Εκπαίδευση των εκπαιδευτών της ψηφιακής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου των εκπαιδευτικών.

Διασφάλιση πρόσβασης των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην ψηφιακή εκπαίδευση (σύνδεση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός)

Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, του Ψηφιακού Εξοπλισμού των Σχολείων και δημιουργία δημόσιας, δωρεάν και ασφαλούς πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης διασφαλίζοντας τη καθολικότητα πρόσβασης.

Αυτονομία Πανεπιστημιακών δικτύων και ψηφιακών υπηρεσιών.

Β. Η πανδημία ανέδειξε την κτηριακή ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα των σχολείων. Στόχος ενός προγράμματος της αναβάθμισης των σχολικών κτιριακών υποδομών πρέπει να είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας του κτιριακού αποθέματος απέναντι σε κάθε κίνδυνο (υγειονομικοί κίνδυνοι, κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, σεισμοί), η ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση και η μείωση των μαθητών ανά τάξη:

Ενιαίο στον σχεδιασμό και αποκεντρωμένο στη μελέτη και κατασκευή, πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων ώστε να επιλύονται ταυτοχρόνως προβλήματα γήρανσης των κτιριακών υποδομών, με παρεμβάσεις βιοκλιματικού εξοπλισμού και ενεργειακής αναβάθμισης, αντισεισμική θωράκιση, δημιουργία κατάλληλων χώρων οριζόντιων δραστηριοτήτων (αθλητισμός, πολιτισμός, εργαστήρια κλπ). καθώς και πρόγραμμα νέων κτιριακών υποδομών όπου παρουσιάζονται κενά (πχ στην Ειδική Αγωγή, στην Προσχολική Αγωγή κλπ)

Γ. Πρόγραμμα Φοιτητικών Εστιών

Ειδικό πρόγραμμα απαιτείται για την ανασυγκρότηση του συστήματος φοιτητικής μέριμνας. Η οργανωμένη δημόσια φοιτητική στέγη σήμερα χαρακτηρίζεται ανεπαρκής. Το 60 – 65% των φοιτητών  σπουδάζει σε περιφέρεια άλλη από αυτή της οικογενειακής στέγης ενώ οι διατιθέμενες «κλίνες» δεν είναι παραπάνω από 15.000. Προκρίνουμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριπλασιασμού φοιτητικών Κατοικιών (περίπου 50.000 θέσεις μαζί με τις υφιστάμενες) στο πρότυπο του σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Πρόσθετες δράσεις για την παιδεία

Ένταξη των ξένων γλωσσών στο σχολικό πρόγραμμα με κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, ώστε με την ολοκλήρωση της 12ετούς εκπαίδευσης οι μαθητές να έχουν πλήρεις γνώσεις της αγγλικής γλώσσας.

Ένταξη προσφυγοπαίδων στις δομές εκπαίδευσης, δημιουργία ειδικών προπαρασκευαστικών τάξεων,  προγράμματα ελληνομάθειας και εγκοινωνισμού για τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό και αναβάθμιση δεξιοτήτων.

Σύνδεση εκπαίδευσης και πολιτισμού μέσω της δημιουργίας δικτύου βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα οι οποίες θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως σχολικές και ως τοπικές βιβλιοθήκες.

Συνολικός επανασχεδιασμός της επαγγελματικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης από τις διετείς σχολές κατάρτισης έως το Πανεπιστήμιο με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων (Reskill and upskill) στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης και δεν πρέπει να αποκόπτει τους σπουδαστές της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης από  τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις κοινωνικές επιστήμες και την ιστορία.

Κοινωνική Πρόνοια – Αλληλεγγύη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εγγυάται την καθολική φροντίδα και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών σε κάθε φάση της ζωής τους ειδικά στις περιόδους με αυξημένες ανάγκες λόγω φτώχειας, αναπηρίας,  ανηλικότητας, γήρανσης, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ανισότητας.

Η πανδημία απέδειξε ότι απαιτείται ισχυρό προνοιακό κράτος για την κοινωνική πλειοψηφία και όχι μόνο για την ακραία φτώχεια. Οι δαπάνες της πρόνοιας είναι αναπτυξιακές και αφορούν τομείς έντασης εργασίας.  Σήμερα είναι 2% του ΑΕΠ. Οφείλουν να συγκλίνουν στον ΕΕ Μ.Ο. 4,1% την επόμενη τριετία.

Η καθολική φροντίδα και η αξιοπρεπής διαβίωση όλων με ένα τρίπτυχο:

Α. Νέο δίχτυ ασφάλειας. Ανταποκρίνεται με ευελιξία στις ενδογενείς και εξωγενείς κρίσεις, δίδεται σε όσους το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης τίθεται σε κίνδυνο. Είναι εξέλιξη του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, συνδυάζεται με την πρόσβαση σε βασικά αγαθά (στέγη, ρεύμα, νερό, internet) και την αγορά εργασίας.

Β. Παροχές και επιδόματα για το παιδί, τον ανάπηρο και τον ηλικιωμένο.

Γ. Υπηρεσίες φροντίδας υψηλού επιπέδου που ελέγχονται και αξιολογούνται από τον Ψηφιακό Βραχίονα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συντονίζει Κράτος και Αυτοδιοίκηση.

Το τρίπτυχο εξειδικεύεται στους εξής στόχους και δράσεις:

Στόχος Α: Καταπολέμηση ανισοτήτων, προώθηση κοινωνικής συνοχής, μείωση των δεικτών Gini, φτώχειας και παιδικής φτώχειας και Οικονομικά Προσιτή Κοινωνική Κατοικία

Δράση Α1: Νέο Κοινωνικό Εισόδημα

ΔράσηΑ2: Δίκτυο Οικιστικών Μονάδων για μη έχοντες, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης.

Στόχος Β: Καθολικό σύστημα υποστήριξης του παιδιού και κάθε εργαζόμενης και άνεργης μητέρας (του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), από τη στιγμή που λήγει η άδεια τοκετού στις μητέρες του παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία και χρηματοδότηση δομών υποδοχής των παιδιών σε όλη τη χώρα.  Ισοτιμία και αυτονομία των ΑμεΑ. Αυτόνομη και ενεργητική συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινότητα.

Δράση Β1: Διεύρυνση όλων των παροχών για το παιδί (π.χ. σχολικά γεύματα), δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό για τα παιδιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης με εμβληματική δράση την παροχή ειδικού voucher για εκτός σχολείου αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες

Δράση Β2: Διασφάλιση φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας, παροχή φροντιστή αναπήρου με κλιμακούμενη παρουσία και προώθηση της ένταξης στην κοινωνική ζωή και εργασία με εμβληματική δράση τη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ) πλήρως προσβάσιμων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Δράση Β3: Παροχή δωρεάν υπηρεσίας εντοπισμού και τηλεειδοποίησης, ώστε οι  ηλικιωμένοι να προσφεύγουν όλο το 24ωρο.

Στόχος Γ: Συγκρότηση του δημόσιου ψηφιακού βραχίονα κοινωνικής αλληλεγγύης

Δράση Γ1: Διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων παροχής υπηρεσιών πρόνοιας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τροφοδότηση των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης.

Πολιτισμός

Προτείνονται οι ακόλουθοι άξονες χρηματοδότησης για τον Τομέα του Πολιτισμού:

Α. «Ταμείο Πολιτιστικής και Δημιουργικής Οικονομίας» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα με κεφάλαιο κίνησης για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα (μικροπιστώσεις και εγγυοδοσία), προγράμματα επιχειρηματικών συμμετοχών, υποστήριξη για ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Creative Europe.

Β. «Πολιτισμός Παντού» με Δίκτυο Κέντρων Πολιτισμού και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Γ. Ισχυρή στήριξη της δημιουργίας και της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και της διεθνούς προβολής και διανομής της εγχώριας κινηματογραφίας.

Δ. Χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων με όρους δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.

Ε. «Λόγος – Βιβλίο – Πολιτισμός», εμπλουτισμός και αναβάθμιση των βιβλιοθηκών και του ρόλου τους, ενίσχυση της εκδοτικής παραγωγής, διεθνής προβολή του ελληνικού βιβλίου, προγράμματα μετάφρασης ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό.

ΣΤ. «Πολιτισμός και Δημόσιος Χώρος» Χρηματοδότηση εικαστικών έργων και παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο.

Ζ. «Πολιτιστική Κληρονομιά». Αναβάθμιση εξυπηρέτησης επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους – μουσεία, ριζική ανανέωση των εκθεμάτων των πωλητηρίων μέσω της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα – Η κτηνωδία των Ναζί, όπου σφάγιασαν 1.101 κατοίκους

Θεοφανία Παπαθωμά: Η εξομολόγηση για τον χωρισμό από τον Τσαρούχα – «Είχαμε χωρίσει και απλώς συγκατοικούσαμε»

Ρόδος: 47χρονος τραβούσε σε βίντεο 18χρονο που βίαζε τον ανήλικο αδερφό του – Υπόθεση – σοκ

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 23:54

Συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες: Η Ελλάδα σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο

23/09/2021 | 23:38

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε παντοπωλείο στο Τενεσί: Πληροφορίες για 12 τραυματίες

23/09/2021 | 23:23

Κωνσταντίνος Μπoγδάνος για τη λίστα με τα προσφυγόπουλα: Λάθος μου όμως πέρα από το δέντρο υπάρχει και το δάσος

23/09/2021 | 22:59

Σεισμός στη Θήβα – Ανάστατοι οι κάτοικοι

23/09/2021 | 22:54

ΓΕΝΟΠ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της

23/09/2021 | 22:51

Αθηνά: «Θέλω να βλέπω συνέχεια τον Αλέξη – Είμαι αχόρταγη»

23/09/2021 | 22:41

Ολλανδία: 12χρονος πήγε τον πατέρα του στο δικαστήριο, επειδή δεν τον άφηνε να εμβολιαστεί και κέρδισε

23/09/2021 | 22:38

Σασμός: Τι θα δούμε στο επεισόδιο της Δευτέρας – Συνταρακτικές εξελίξεις

23/09/2021 | 22:32

Μητσοτάκης: Να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια παντού

23/09/2021 | 22:12

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.000.000 ευρώ

23/09/2021 | 22:10

ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση

23/09/2021 | 22:09

Αναπάντεχο «διαζύγιο» για Γαρμπή-Σχοινά! Γιατί ναυάγησαν τα σχέδιά τους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

23/09/2021 | 22:04

Κάτια Ζυγούλη: Τα σημειώματα αγάπης που της αφήνουν τα παιδιά της

23/09/2021 | 21:55

Πρετεντέρης: Καλύτερα τα κόμματα να τσακώνονται για την οικονομία παρά για άλλα ακατανόμαστα

23/09/2021 | 21:39

Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά; «Κάποιοι φτάνουν σε ακροδεξιές αντιλήψεις»
Βορίδης: 300 ευρώ πρόστιμο εβδομαδιαίως σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που αρνείται εμβολιασμό και τεστ
Με γεμάτη ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη – Οι διμερείς συναντήσεις και η… “στάση Μακρόν” κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα
Γερουλάνος: Η Δημοκρατική Παράταξη δεν κληρονομείται με λίγο ήλιο και λίγο πράσινο στο φόντο
Επίθεση ΝΔ σε Σπίρτζη: «Χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης»
Σκέρτσος: Πόσος είναι ο ανεμβολίαστος πληθυσμός – 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία
Επιμένει στη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – Συναντήσεις Τσίπρα για την οικονομία