Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλος ο Παπαδάκης με Κούγια: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο δικηγόρος – «Όταν δεν σας συμφέρει κλείνετε το τηλέφωνο κύριε Κούγια» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία για το lockdown: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τα μέτρα στην Αττική και τι γίνεται στην Περιφέρεια

Το ζήτημα της παράτασης ή όχι του lockdown στην Αττική – το οποίο τύποις λήγει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας – αναμένεται να εξετάσει μεταξύ άλλων η επιτροπή των ειδικών, καθώς στα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αρχίσουν ν’ αποτυπώνονται τα πρώτα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων.

Οι τελικές αποφάσεις ασφαλώς θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα και θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία που αφορούν στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, με τις απλές νοσηλείες και τον αριθμό των διασωληνωμένων ν’ αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, με βάση τα χθεσινά στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων και ο δείκτης θετικότητας δείχνει να παρουσιάζει υποχώρηση.

Γενική διαπίστωση είναι πάντως ότι αύξηση κρουσμάτων υπάρχει σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσος, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Γιάννενα και Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή, στις μεγάλες περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση κι αυτό φαίνεται να δείχνει πως τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ αρχίζουν ν’ αποδίδουν.

Ως προς τις κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια, από τις 1.322 είναι κενές 449. Στην Αττική, από τις 599 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κενές 110. Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς Covid-19, σε σύνολο 656 κρεβατιών στην επικράτεια τα 305 είναι κενά, ενώ ειδικά στα νοσοκομεία της

Αττικής από τις 240 κλίνες κενές παραμένουν 36. Τονίζεται δε πως ο Φεβρουάριος παραδοσιακά είναι μήνας κατά τον οποίο παρατηρείται μεγάλος αριθμός ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού και τα προηγούμενα χρόνια αυτή την εποχή 30 έως 50 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μία θέση στις ΜΕΘ, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανείς.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο ρυθμός επιταχύνεται διαρκώς και είναι χαρακτηριστικό πως χθες, παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί στην Αττική ξεκίνησαν μετά το μεσημέρι λόγω της κακοκαιρίας, εμβολιάστηκαν σχεδόν 28.000 πολίτες σε όλη την επικράτεια. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων ξεπέρασε πλέον τους 600.000, ενώ όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και Τρίτη επαναπρογραμματίζονται και όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με SMS για το νέο ραντεβού – είτε την Κυριακή, για τους πολίτες 75 ετών και άνω και τους υγειονομικούς, είτε την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σημειώνεται τέλος πως οργανώθηκε μια επιχείρηση 24 ωρών για να διατεθούν τα εμβόλια που προορίζονταν για τα χαμένα ραντεβού, ούτως ώστε να μην αχρηστευθούν οι δόσεις. Έτσι, εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού και περισσότεροι από 250 φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Πρόκειται δε για ευάλωτες ομάδες, στις οποίες εάν υπάρξει μετάδοση του ιού η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι απότομη, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν. Με βάση το μηχανισμό αναπλήρωσης εμβολιάστηκαν επίσης στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Γιώργος Τράγκας: Αποκαλυπτήρια για το σήμα του κόμματος – Μαζί στη «μάχη» μπαίνει και Ραχήλ Μακρή
Προς παράταση ίσως και 2 εβδομάδων το lockdown στην Αττική – Θετικό κλίμα για την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Άννα Διαμαντοπούλου: Στην τελική τριάδα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ
Παύλος Γερουλάνος: Για να είναι προοδευτική μια κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει» την κοινωνία και τους φωτισμένους της Δεξιάς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ με βάση και την αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ των συμμάχων