Αθήνα

17 oC

αίθριος καιρός

«Άγρια» κόντρα Κεραμέως – Φίλη στη Βουλή! «Έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο»-«Θα είμαστε απέναντι και εδώ και στο πεζοδρόμιο»

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη εκτυλίχθηκε η συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά και στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που επεξεργάζεται τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για το ίδιο θέμα, με αφορμή όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ.

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη εκτυλίχθηκε η συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά και στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που επεξεργάζεται τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για το ίδιο θέμα, με αφορμή όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ.

Χαρακτηριστική η στιγμή όταν η κα Κεραμέως κατήγγειλε ότι φοιτητές έσπασαν την πόρτα του πανεπιστημίου με αλυσοπρίονο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου ακούστηκε να φωνάζει: «Και καλά κάνανε…».

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει κουμάντο και στα πανεπιστήμια».

«Δεν βρέθηκαν παρά τρία ρόπαλα, τρία κοντάρια από σημαίες…», είπε, ενώ κατήγγειλε με δριμύτητα την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και κράτος αστυνομοκρατίας.

Η κα Κεραμέως απάντησε στον κ. Φίλη λέγοντάς του επιπροσθέτως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει κουβέντα για την επίθεση στο γραφείο της με μπογιές και απειλητικά μηνύματα που έγινε την περασμένη Παρασκευή (8.11.2019)».

«Βεβαίως και καταδικάζουμε την επίθεση στο γραφείο της κας Κεραμέως. Μας ενοχλεί. Χθες (σ.σ. 11.11.2019) όμως είχαμε τραυματισμούς φοιτητών. Ελαφρύ πλημμέλημα ήταν οι κόκκινες μπογιές. Πταίσμα. Το καταδικάζουμε κι αυτό. Την εισβολή στα πανεπιστήμια, όμως, την καταδικάζετε ή κάνει κουμάντο στα πανεπιστήμια ο Χρυσοχοΐδης;», ανταπάντησε ο κ. Φίλης.

Η υπουργός τότε ανταπάντησε: «Είπε ο κ. Φίλης επί λέξει. Πρόσχημα η επιχείρηση της Κυριακής (10.11.2019). Πρόσχημα οι εκκαθαρίσεις των πανεπιστημίων. Κύριε Φίλη διαβάσατε την ανακοίνωση της αστυνομίας; Διαβάσατε τι βρέθηκε; Κράνη, κοντάρια, γάντια, κουκούλες, διαρηκτικά εργαλεία. Όσα βρέθηκαν εκεί ήταν η πλέον τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας για τη ρύθμιση του ασύλου. Είναι η τρανή απόδειξη ότι δεν επιτρέπεται τα πανεπιστήμιά μας να είναι ορμητήρια βίας ή ανομίας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η λαλίστατη κατά τα άλλα αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε κουβέντα να πει την Κυριακή (10.11.2019) για το ότι βρέθηκε τέτοιος εξοπλισμός σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κουβέντα για τα απειλητικά μηνύματα σε μένα… Αλλά όλως τυχαίως χθες (σ.σ. 11.11.2019) ξαφνικά βρέθηκαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί εκεί».

Ο κ. Φίλης, απαντώντας για τις αποδοκιμασίες ενός φοιτητή που δέχτηκε χθες (11.11.2019) στην ΑΣΟΕΕ, είπε: «Είστε με τον φοιτητή; Εσείς τους λέτε τρομοκράτες και στείλατε τα ΜΑΤ. Εμένα δεν με ενοχλεί η δημοκρατία. Μίλησα μαζί του. Με άκουσε. Αυτή είναι η δημοκρατία. Τους είπα ότι το φοιτητικό κίνημα δεν έχει ιδιοκτήτες και ότι ο εχθρός είναι ένας: ο κυβερνητικός αυταρχισμός».

Η υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί 4,5 χρόνια υπέθαλπε τέτοιες συμπεριφορές και ότι χθες (σ.σ. 11.11.2019) στελέχη της επέλεξαν να πάνε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να πυροδοτήσουν ένταση… αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικά. Εδώ φαίνεται η διαφορά μας. Για τη ΝΔ το να βρίσκονται κράνη, πέτρες, μάρμαρα είναι αδιανόητο και καταδικαστέο, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων».

Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε την ιστορία “νόμος και τάξη” για να εκτρέψει τη δημόσια συζήτηση από το προσφυγικό και το σκάνδαλο της Νovartis…».

Send this to a friend