Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η δικαστική οικογένεια και ο πατέρας που ήταν δικαστής στην υπόθεση Κοσκωτά για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η υποψήφια για πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η υποψήφια για πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Νέα Δημοκρατία.

"Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος", ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, σπούδασε στο τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος». Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Σύμφωνα με την ίδια «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η κυρία Σακελλαροπούλου προέρχεται από δικαστική οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη, καθώς ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπήρξε µέλος της σύνθεσης του Ειδικού δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου - Γιώργου Κοσκωτά. Αρκετά χρόνια αργότερα, η κόρη του Αικατερίνη βρέθηκε στην ίδια θέση καθώς ήταν μέλος του ειδικού δικαστηρίου στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και του Swissleaks και την αφαίρεση των συγγενικών του προσώπων από τη λίστα.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι μια δυναμική και πολυσχιδής προσωπικότητα και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι μια προοδευτική πρόταση και μια γυναίκα που διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της, την ευθυκρισία της αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Send this to a friend