Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ναταλία Λινού: Η κόρη της Αθηνάς Λινού, διευθύντρια στο Χάρβαρντ που μίλησε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Πώς και γιατί φτάσαμε στο 2ο lockdown;

Με άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος εξηγεί πως φτάσαμε στο δεύτερο lockdown.

Δείτε επίσης

Ο Χαρδαλιάς «τα έψαλλε» στον Γκεγκέρογλου που ζητούσε να επιτραπούν κυνήγι και ψάρεμα εν μέσω lockdown
Δεν βάζουν μυαλό στην Θεσσαλονίκη! Φοιτητές έκαναν πάρτι- 3.000 ευρώ πρόστιμο στους διοργανωτές

Ο Άκης Σκέρτσος παραδέχεται πως η κυβέρνηση έκανε λάθη στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά τονίζει: «Κερδίσαμε, όμως ταυτόχρονα, παρά τα λάθη, πεντέμισι μήνες κατά τους οποίους στη βάση ενός δυναμικού προγραμματισμού εφαρμόσαμε σειρά μέτρων αναχαίτισης του ιού, εκπαίδευσης της κοινωνίας και θωράκισης της οικονομίας, του συστήματος υγείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και της εκπαίδευσης. Οι ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 90% και το προσωπικό των νοσοκομείων ενισχύθηκε με επιπλέον 6.812 γιατρούς και νοσηλευτές».

«Καθώς ο εμβολιασμός της κοινότητας είναι πλέον ορατός, χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους μας ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια και τις επιπτώσεις αυτού του lockdown και να μην χρειαστεί να μπούμε σε τρίτο έως την άνοιξη του 2021. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν μάθουμε από τα λάθη μας και οπλιστούμε με υπομονή και πίστη» επισημαίνει, ακόμη στο άρθρο του στα ΝΕΑ.

Αναλυτικά το άρθρο του με τίτλο «Πώς και γιατί φτάσαμε στο 2ο lockdown;»:

Η πλοήγηση στη νέα «κανονικότητα» που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στην καθημερινότητα όλων μας αποδείχθηκε μια εξαιρετικά σύνθετη άσκηση για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες των δυτικών κοινωνιών. Ξαφνικά, νέοι κανόνες που περιορίζουν βασικά ατομικά δικαιώματα, το σκληρό πυρήνα δηλαδή κάθε φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας, έπρεπε να επιβληθούν από τις αρχές και να εφαρμοστούν κατά γράμμα από τους πολίτες προκειμένου να υπηρετήσουμε το υπέρτερο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Γνωρίζαμε καλά, επιχειρώντας τη σταδιακή έξοδο από το πρώτο lockdown, ότι σίγουρα θα υπάρξει δεύτερο κύμα, ίσως πιο φονικό από το πρώτο, όπως δείχνει η ιστορία των πανδημιών. Ειπώθηκε μάλιστα, επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους, ότι με αυτόν τον ιό θα ξεμπερδέψουμε όταν υπάρξει εμβόλιο και θεραπεία. Και ότι έως τότε δεν χωράει εφησυχασμός από κανέναν.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε -και προσπαθήσαμε να δοκιμάσουμε- ήταν αν ο δυτικός άνθρωπος, αν ο δυτικός τρόπος ζωής στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, μπορεί τελικά να συμβιώσει με έναν επιθετικό και εξαιρετικά ύπουλο ιό σε συνθήκες ελεγχόμενης λειτουργίας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Σε χώρες της Ανατολής όπου υπάρχει λιγότερη δημοκρατία, ασύμμετρη αστυνόμευση και διαφορετική κουλτούρα ατομικών δικαιωμάτων, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας. Αυτό, όμως, είναι ένα μοντέλο μη ανεκτό στη Δύση. Έτσι, στα καθ’ημάς, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η συμβίωση με τον ιό είναι ίσως πιο εφικτή το καλοκαίρι, που ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται το ίδιο εύκολα σε ανοιχτούς χώρους, αλλά πολύ πιο δύσκολη έως αδύνατη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, που οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

Ένα εύλογο ερώτημα, λοιπόν, που απασχολεί κάθε καλοπροαίρετο πολίτη είναι το εξής: «καλά όλα αυτά, εσείς, όμως, κάνατε όσα έπρεπε για να προετοιμαστούμε καλύτερα για το 2ο κύμα; Και άραγε τα κάνατε όλα σωστά; Λάθη δεν υπήρξαν;».

Απαντώ ευθέως: δεν υπάρχει κυβέρνηση που δρα και δεν κάνει λάθη. Κοιτώντας, προς τα πίσω αποδεικνύεται πως ήταν λάθος η καθυστέρηση στην υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού ή η έστω και με όρους λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης. Αυτά είναι μαθήματα που θα οδηγήσουν τις αποφάσεις μας κατά το δεύτερο άνοιγμα μετά το σημερινό lockdown.

Κερδίσαμε, όμως ταυτόχρονα, παρά τα λάθη, πεντέμισι μήνες κατά τους οποίους στη βάση ενός δυναμικού προγραμματισμού εφαρμόσαμε σειρά μέτρων αναχαίτισης του ιού, εκπαίδευσης της κοινωνίας και θωράκισης της οικονομίας, του συστήματος υγείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και της εκπαίδευσης.

Οι ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 90% και το προσωπικό των νοσοκομείων ενισχύθηκε με επιπλέον 6.812 γιατρούς και νοσηλευτές. Τα διαγνωστικά τεστ εκτινάχθηκαν από 800 σε 21-22 χιλιάδες την ημέρα. Ο στόλος των λεωφορείων αυξήθηκε κατά 30% στην Αθήνα και κατά 88% στη Θεσσαλονίκη. Το ολοήμερο σχολείο χρηματοδοτήθηκε με 100 εκ. Ευρώ για να επεκταθεί σε όλους τους δικαιούχους ενώ από 4.500 φορητές συσκευές πέρυσι έχουν αγοραστεί 91.608 φέτος για την υποβοήθηση της τηλεκπαίδευσης.

Τα ερευνητικά δεδομένα αμφισβητούν σε μεγάλο βαθμό την κριτική που ασκείται χωρίς στοιχεία από την αντιπολίτευση. Στους δύο μήνες λειτουργίας των σχολείων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει είναι έως σήμερα 1329 σε σύνολο 1.461.813, μόλις το 0,09% του σχολικού πληθυσμού. Τυχαίες δειγματοληψίες που έχουν γίνει στα ΜΜΜ από τον ΕΟΔΥ αλλά και από οργανισμούς δημόσιας υγείας άλλων μεγάλων χωρών εντοπίζουν τον δείκτη θετικότητας μεταξύ των επιβατών στο 1-1,5%. Και από το σύνολο των 698.590 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε τουρίστες σε όλες τις πύλες εισόδου βρέθηκαν μόλις 2697 θετικοί, δηλαδή 0,4%.

Όλα αυτά τα στοιχεία πιστοποιούν ότι οι προηγούμενοι μήνες δεν πήγαν χαμένοι. Αλλά κι ότι οι βασικές κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις ως προς το άνοιγμα του τουρισμού, τη λειτουργία των σχολείων, την ενίσχυση των ΜΜΜ ήταν στη σωστή κατεύθυνση και υπηρετήθηκαν με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Παρά ταύτα, για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω, το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο η Ελλάδα, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε 13 χώρες έχουν ήδη επιβληθεί νέα lockdown και καθημερινά –δυστυχώς- καταμετρώνται εκατοντάδες νεκροί. Καθώς ο εμβολιασμός της κοινότητας είναι πλέον ορατός, χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους μας ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια και τις επιπτώσεις αυτού του lockdown και να μην χρειαστεί να μπούμε σε τρίτο έως την άνοιξη του 2021. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν μάθουμε από τα λάθη μας και οπλιστούμε με υπομονή και πίστη.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Στο πλευρό μας ο Σεμπάστιαν Κουρτς: Τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

«Ο Χρόνης Εξαρχάκος ήταν πολύ αστείος, αυθόρμητος και ό,τι πιο τρυφερό έχω να θυμηθώ από εκείνη την εποχή»

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Τι προβλέπουν οι συμφωνίες προαγοράς

Κορονοϊός: Μετά από 20 ημέρες βγήκε από την εντατική η 17χρονη! Το συγκλονιστικό μήνυμά της

Σταϊκούρας εφ’ όλης της ύλης στο The Caller: Δεν ωραιοποιώ τις καταστάσεις, οι ώρες είναι δύσκολες – Η χώρα θα είναι σε βαθιά ύφεση

Γεννηματά για Μητσοτάκη: Έπρεπε να μπει σε καραντίνα – Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Παράταση του lockdown μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου
Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ο Μητσοτάκης – Ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Me 16,1% προηγείται η ΝΔ- Το 41% λέει ότι δεν θα έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Ο Νίκος Βαφειάδης ορίστηκε αντιδήμαρχος στη θέση της Αλεξίας Εβερτ
Η Δράμα θα είναι ο επόμενος σταθμός των επισκέψεων Τσίπρα- Εντείνεται η κριτική στην κυβέρνηση