Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Να γιατί δεν αποχωρεί οικειοθελώς ο Τριαντάφυλλος – Η ρήτρα για τα μισά λεφτά στο συμβόλαιο (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακόμα και το γενικευμένο lockdown στο τραπέζι υπό το φόβο του τρίτου κύματος

Μπροστά στο φόβο του τρίτου κύματος βρίσκονται πλέον ξεκάθαρα επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και οι μεταλλάξεις του ιού εντείνουν την ανησυχία.

Δείτε επίσης

Θεοδωρίδου για μεταλλάξεις κορονοϊού: «Ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να μπορέσει να επιβιώσει»

Αν και οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν χθες κάτω από το όριο των 250 (248), οι ειδικοί βλέπουν ανοδικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων και εκτιμούν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η πορεία αυτή θα επιβεβαιωθεί στα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα καθημερινά.

Στο “κόκκινο” παραμένει η Αττική, ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Επίσης, τα στοιχεία που αφορούν στην Αττική επιβεβαιώνουν την κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο, καθώς εντοπίστηκαν για μία ακόμη ημέρα χθες σχεδόν τα μισά κρούσματα όλης της επικράτειας, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) ξεπέρασε τη μονάδα (1,01) και αυξάνονται διαρκώς οι εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των τεστ που καταγράφηκαν χθες ήταν σχετικά μικρός λόγω Κυριακής (περίπου 11.000), με αποτέλεσμα ο δείκτης θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πολλές ημέρες να ξεπεράσει το όριο συναγερμού του 4%. Εξάλλου, συνολικά 13 περιοχές της χώρας – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής – βρίσκονται στο «κόκκινο». Η κατάσταση αυτή φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη ακόμη και με το ενδεχόμενο δύσκολων αποφάσεων, όπως είναι π.χ. ένα καθολικό lockdown για τρίτη φορά μετά από αυτό του Μαρτίου και του Νοεμβρίου.

Την παραδοχή αυτή έκανε, άλλωστε, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δήλωσε στον Antenna πως «κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν». Ούτως ή άλλως, οι φόβοι πως οι μεταλλάξεις του ιού βρίσκονται διάσπαρτες πλέον σε όλη την Ελλάδα δείχνουν να είναι βάσιμοι, όπως τονίζουν και οι ειδικοί.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής και παίρνει αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Άλλωστε, όπως τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε η χώρα να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις.

Μπακογιάννη: Τα κορονοπάρτι στις πλατείες δεν είναι τυχαία-Από πίσω κρύβονται πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα
Κίνημα Αλλαγής: Οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή οι ψαράδες που χτύπησαν τον Βαλυράκη
Πελώνη: Όχι σε μετακίνηση εκτός Νομού το Πάσχα – Πιθανό άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου
Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Όχι» σε διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα- Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση
Με μήνυμα Μητσοτάκη το… Πάσχα στο σπίτι
Διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο