Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Χρόνης Εξαρχάκος: Ο αξέχαστος κωμικός που έφυγε νωρίς
5764963

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Eίμαστε έτοιμοι να βγάλουμε και πάλι τα κάστανα από τη φωτιά»

Στο “σισύφειο έργο” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Έτσι ακριβώς ήμασταν, με την πλάτη στον τοίχο, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη μνημονιακή δυστοπία των μνημονίων”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ανοίγοντας την παρουσίαση, ενώ επέρριψε την ευθύνη για αυτή τη “θέση” σε αυτούς που “χρεοκόπησαν δυο φορές τη χώρα, μία το 2009 και μία το 2014” και “παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια Ελλάδα χρεοκοπημένη, οικονομικά, αλλά και ηθικά”.

Ανέφερε μάλιστα ότι το σχέδιό τους ήταν να “πνιγεί” η κυβέρνηση “στα νερά της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν, αδιαφορώντας αν μαζί πνιγεί και η χώρα”, και ότι το ονόμασα “αριστερή παρένθεση”.

Όπως είπε, το βιβλίο αυτό, που περιγράφει την περίοδο των διαπραγματεύσεων από τα “κακά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ”, συγκεντρώνει και τα “επιτεύγματα” της κυβέρνησης για τα οποία δήλωσε “ικανοποιημένος” και “περήφανος”.

“Γιατί βγάλαμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο των μνημονίων. Γιατί σταματήσαμε την καταστροφή. Ρυθμίσαμε το χρέος. Βάλαμε πάλι μετά από χρόνια την Ελλάδα στις αγορές. Κι αφήσαμε πάνω από 37 δισ. στα ταμεία του κράτους”, σημείωσε, τονίζοντας πως όλα αυτά επιτεύχθηκαν “με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία“.

Στρέφοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση εκτίμησε πως την “εμπιστεύτηκαν” γιατί “έταζαν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια”, “για να οδηγηθούμε, όμως εκ νέου σε καταστάσεις χρεοκοπίας: όχι αυτή τη φορά του κράτους και των τραπεζών, αλλά της κοινωνίας και των νοικοκυριών”.

“Πρώτη τους φροντίδα ήταν να ξαναρχίσουν την ίδια πολιτική με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, από κει που τη σταμάτησε η ψήφος του λαού το 2015″, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και με επιδόματα που λειτουργούν ως το τυράκι στη φάκα μιας τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς”.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημερινή τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, υπογράμμισε πως “η υποτυπώδης φορολόγηση θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη”.

“Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες ώστε να εκπέσει η φορολογία, το ποσό των χρημάτων θα πληρώσουν”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση” και που “μας οδηγούν εκ νέου σε κρίση”.

Σχολίασε, δε, ότι δεν έχουν καν “κάποιο θετικό αποτύπωμα στις λεγόμενες αγορές”, τονίζοντας ότι “η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κου Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020, αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο”.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αν είχε παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τα τότε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών “η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ“.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό η “υστεροβουλία της κριτικής που δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σημασία των όσων κατάφερε”.

“Το «Με την πλάτη στον τοίχο», είναι ένα βιβλίο που καταφέρνει να μιλήσει για την αλήθεια με τον ένα και μοναδικό τρόπο που υπάρχει: Τα γεγονότα”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “η επικοινωνία, η προπαγάνδα, η στρατευμένη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας είναι βραχύβιες όταν η ίδια η ζωή, η ίδια η καθημερινότητα έρχεται να τις διαψεύσει”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά ασφαλή, με γεμάτα ταμεία και κοινωνική συνοχή και σήμερα αυτή η χώρα δεν έχει χάσει μόνο αυτά τα κεκτημένα αλλά και κάτι ακόμη πολυτιμότερο.

Βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης, μια πρωτοφανούς απειλής για την ίδια τη δημοκρατία”, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι “η βάση αυτής της σύγκρισης δεν εδράζεται μόνο στις αξίες και την ιδεολογία των δύο αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων” και αντιπαραβάλλοντας τα “golden boys” και τις “γαλάζιες ακρίδες” των τελευταίων ετών με τους “επιστήμονες” και “συμβούλους” που “έδωσαν τα πάντα με ανιδιοτέλεια για ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και την πολυτελή ζωή”.

“Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία όλων αυτών των ανθρώπων, των γενιών της κρίσης που πάλεψαν από θέσεις ευθύνης στα πλαίσια μιας κυβέρνησης που της έλαχε να ξελασπώσει το μέλλον” σημείωσε και κατέληξε, δηλώνοντας και πάλι εκ μέρους της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “αποφασισμένοι” να ξαναβγάλουν “τα κάστανα από τη φωτιά”, “πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο”.

Ροή Ειδήσεων

01b36b69ecd0d0f9b3375d6f93b28515 xl

28/09/2023 | 00:56

Νόαμ Κατς: Η Ελλάδα είναι πύλη στην Ευρώπη

28/09/2023 | 00:49

Καρδίτσα: Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα

28/09/2023 | 00:38

Στ. Κασσελάκης: «Η σκέψη μου στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα απόψε»
kairos vroxi 220923

28/09/2023 | 00:31

Κακοκαιρία Elias: Η ΕΜΥ προειδοποιεί για συνέχιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

28/09/2023 | 00:21

Ο καιρός της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου

28/09/2023 | 00:14

Tα ζώδια της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου

28/09/2023 | 00:12

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου

28/09/2023 | 00:09

28 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση

28/09/2023 | 00:04

Μπριζίτ Μπαρντό: Η πανέμορφη σταρ που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των ζώων
pasok sima 310723

27/09/2023 | 23:58

Απάντηση ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές: «Ο κ. Μαρινάκης είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει είτε ψεύδεται συνειδητά»

27/09/2023 | 23:46

Ερυθρόλευκο «πάρτι» στο Φάληρο (4-1) με καλεσμένο τον Άρη

27/09/2023 | 23:31

Eπίθεση… φιλίας από τον Μάικ Πομπέο: Σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα
 Ελιας 2 1

27/09/2023 | 23:21

Γη της Ελιάς: Το απειλητικό τηλεφώνημα αλλάζει τα πάντα

27/09/2023 | 23:11

Εύκολα τον Βόλο στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ

27/09/2023 | 22:57

Στέφανος Κασσελάκης: «Η Αττική αξίζει καλύτερα, η Αττική αξίζει Γιώργο Ιωακειμίδη»
fotojet (36)
Δημήτρης Κατσικάρης: Ψηφίζουμε για Περιφερειάρχη Αττικής, όχι για Σερίφη
Πολάκης κατά Γεροτζιάφα: Πρόσεξε «μην πάρεις τα βουνά»
screenshot 1
Γιώργος Καραμέρος κατά Φίλη: Αντί να στηρίξουμε ένα νέο άνθρωπο, είναι δυνατόν να λέμε ότι είναι Τραμπ η Πέπε Γκρίλο;
screenshot 2023 09 27 175529
Σε σχολείο ΑΜΕΑ ο Κασσελάκης: «Θα σας βρω κατάλληλο κτήριο σε μια βδομάδα»
androulakis
Ανδρουλάκης: Μεθόδευση της κυβέρνησης για αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ μια μέρα πριν συνεδριάσει για τις υποκλοπές
giannis sgouros 310823
Γ.Σγουρός – Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση: Ο σεβασμός στο συνάνθρωπο δεν έχει πολιτικό χρώμα