Αθήνα

 

15 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο
220210194825 Αλέξης Πατέλης Η μυστική ενημέρωση στους θεσμικούς επενδυτές – Τι λέει για εκλογές ΤΧΣ ελληνικές τράπεζες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Πατέλης: «Ο Κασσελάκης έχει επιδείξει ναρκισσισμό εφάμιλλο του Βαρουφάκη»

Στο θέμα της νομιμοποίησης του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και της τεκνοθεσίας, αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου.

Εκτός των διευκρινίσεων που παρείχε σχετικά με αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, ο κ. Πατέλης, δεν δίστασε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στους κ.κ. Στέφανο Κασσελάκη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ και Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ. Στον τελευταίο, μάλιστα, ο κ. Πατέλης καταλόγισε ομοφοβία, ενώ υπενθύμισε ότι επί Στάλιν οι ομοφυλόφιλοι κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ διαχρονικά έχει τοποθετηθεί εναντίον του θεσμού του γάμου. Αλλά και στον σταλινισμό, ομοφυλόφιλοι ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ προχθές ο κ. Κουτσούμπας υιοθέτησε ομοφοβική ρητορική ντροπής. Στον καθαρό καπιταλισμό, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε μία αξιοκρατική κοινωνία προκόβουν οι καλύτεροι, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις, που να προέρχονται μάλιστα από το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση εάν ήταν ο γάμος του κ. Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη που ανάγκασε την ΝΔ να προχωρήσει εσπευσμένα στην προώθηση του νομοσχεδίου για τον ομόφυλο γάμο, ο κ. Πατέλης είπε χαρακτηριστικά ότι «η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής -που περιλαμβάνει και την ισότητα στον γάμο- περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Όλα αυτά προ Κασσελάκη, ο οποίος έχει επιδείξει έναν ναρκισσισμό εφάμιλλο του κ. Βαρουφάκη, αποδεικνύοντας ότι η προσωπικότητα κάποιου είναι κάτι ανεξάρτητο από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό».

Σχετικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε πως «αφού δεσμεύθηκε στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ότι θα στηρίξει την ισότητα στον γάμο, σήμερα μιλάει για «κορδόνια» και για μικροπολιτικούς λόγους εργαλειοποιεί». Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν πρέπει να τεθεί κομματική πειθαρχία είπε πως επ’ αυτού έχει τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης,

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει φέρει η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου δηλώνει πως «η λέξη υιοθεσία σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τη λέξη τεκνοθεσία. (Επίσης αναφερόμαστε σε γάμο ομόφυλων και όχι ομοφυλοφίλων, διότι η διάκριση είναι στο φύλο και όχι στον σεξουαλικό προσανατολισμό –ήδη υπάρχουν ομοφυλόφιλοι παντρεμένοι!)

Ο γάμος είναι, νομικά, άρρηκτα συνδεδεμένος με την υιοθεσία. 39 χώρες στον κόσμο ήδη αναγνωρίζουν την ισότητα στην τεκνοθεσία, δηλαδή παραπάνω από αυτές που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο. Δεν έχει υπάρξει αλλοίωση της κοινωνίας ως αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης. Αντιθέτως, αυτές είναι χώρες που ιεραρχούν ψηλά την αξία της ελευθερίας και της ισότητας και χώρες στις οποίες πολλοί θέλουν να ζήσουν.

Αλλά και ήδη στην χώρα μας, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν μεγαλώσει για διάφορους λόγους χωρίς μητέρα ΚΑΙ πατέρα και θα ήταν λάθος να στιγματίζουμε τόσους ανθρώπους». «Το θέμα μας δεν είναι αν ομόφυλα ζευγάρια θα αποκτούν παιδιά. Αυτό ήδη συμβαίνει, όποια άποψη και να έχουμε ως προς το αν θα έπρεπε ή οχι. Γυναίκες με δότη σπέρματος νόμιμα στην χώρα μας ή στο εξωτερικό, άνδρες με παρένθετη μητέρα ή με υιοθεσία στο εξωτερικό. Μόνοι άνδρες ή γυναίκες νόμιμα στην Ελλάδα με υιοθεσία από το 1946.

Πρέπει όμως να προστατεύσουμε τα παιδιά αυτά. Σήμερα ζουν με δύο γονείς στο σπίτι τους, όμως η πολιτεία αναγνωρίζει μόνο τον ένα. Και αυτό γιατί όσο δεν επιτρέπεται ο γάμος, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να υιοθετήσει τα παιδιά του αναγνωρισμένου» προσθέτει ο κ. Πατέλης.

«Αν πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί πάει σε ίδρυμα ή σε μακρινό συγγενή, και όχι στον άλλο γονέα που το έχει μεγαλώσει τόσα χρόνια. Αν πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν καθίσταται κληρονόμος του. Αν χωρίσουν οι γονείς, ο μη αναγνωρισμένος γονέας μπορεί να εξαφανιστεί, χωρίς υποχρέωση διατροφής του παιδιού. Αλλά και ο αναγνωρισμένος μπορεί να πάρει το παιδί και να φύγει, χωρίς να το ξαναδεί ο άλλος γονέας. Στο νοσοκομείο, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να πάρει απόφαση για το παιδί. Και για να ταξιδέψει με το παιδί στο εξωτερικό, χρειάζεται την άδεια του αναγνωρισμένου γονέα.

Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν Ελληνόπουλα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, από ζευγάρια Ελλήνων ομόφυλων γονιών, που δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, διότι το πιστοποιητικό γέννησής τους αναγράφει δύο γονείς ιδίου φύλου και αυτό δεν αναγνωρίζεται, ούτε βέβαια τροποποιείται. Τι φταίνε τα παιδιά αυτα;

Δεν μιλάμε εξάλλου για πολλές περιπτώσεις. Είναι λίγες, αλλά τα παιδιά αυτά βιώνουν διακρίσεις, και η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα τους και να τα προστατεύσει. Όσο δεν τους δίνουμε τα ίδια δικαιώματα με όλα τα Ελληνόπουλα, συντηρούμε τον στιγματισμό τους. Πώς θα πούμε «όχι» στο μπούλινγκ στα σχολεία; Άρα το ζήτημα της τεκνοθεσίας τελικά αφορά κυρίως τα δικαιώματα των παιδιών και όχι τα δικαιώματα των γονιών», υποστηρίζει ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη «θα ήταν οξύμωρο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε μία διάκριση ως προς τα παιδιά, δημιουργώντας μια καινούρια διάκριση. Δηλαδή θα λέμε στα παιδιά, αυτός ο άνθρωπος με τον οποίο ζείτε σπίτι σας και σας μεγαλώνει είναι ο «επίτροπος» ή ο «κηδεμόνας» σας; Αφήστε δε που, αν αλλάξει το πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης, αυτό θα πρέπει υποχρεωτικά να αφορά και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Και αν το σύμφωνο γίνει σαν τον γάμο, τότε “τι Γιάννης, τι Γιαννάκης”».

Απαντώντας στο εάν είναι παράδοξο η παρένθετη μητρότητα να μην επιτρέπεται για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά να αναγνωρίζεται αν έχει πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, ο κ. Πατέλης λέει πως «το ίδιο συμβαίνει σε πολλές χώρες. Αλλιώς πάλι την πληρώνουν τα παιδιά. Να σας πω την περίπτωση ενός άνδρα Δανού υπηκόου, ο οποίος παντρεύτηκε μία Ελληνίδα και απέκτησαν μαζί παιδί με παρένθετη κυοφόρο στην Ελλάδα. Όταν επέστρεψαν στη Δανία, το παιδί δεν το αναγνώρισε η πολιτεία και τους το πήραν και το πήγαν σε ίδρυμα».

Ροή Ειδήσεων

7c4878b2 9ec7 424a bb8e 283824af8c28

19/04/2024 | 23:59

Μαθητικό Συνέδριο για τον Ρίτσο στην Πόλη με σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους των γραμμάτων και τεχνών

19/04/2024 | 23:53

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

19/04/2024 | 23:50

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα
sotiropoulou1904

19/04/2024 | 23:40

Τόνια Σωτηροπούλου: “Μόνο στον σκύλο μου δεν πρότειναν να κατέβει για δημοτικός σύμβουλος”

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:30

Χ. Δούκας: Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό – Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς
pasok kinal

19/04/2024 | 23:20

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

19/04/2024 | 23:20

Κ.Χατζηδάκης: Η λέξη – κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

19/04/2024 | 23:13

Παναθηναϊκός AKTOR: «Καθάρισε» στο φινάλε κόντρα στο Περιστέρι
ergazomenoi

19/04/2024 | 23:10

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 23:00

Τέλος Επιτηδεύματος: Βαρύς ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις  
uefa

19/04/2024 | 22:50

Πιο κοντά στην 16η θέση η Ελλάδα

19/04/2024 | 22:45

Νίκος Παππάς: «Θέλω να παλέψω για μια Ελλάδα, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ρε γ@@@το»

19/04/2024 | 22:45

Τόνια Σωτηροπούλου: “Κάνω δύο χρόνια kick boxing – Είναι σημαντικό για την αυτοάμυνα μίας γυναίκας”
nikos androulakis2 050424
Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας σε ένα σύστημα εξουσίας»
kexagia 040424
Βούλα Κεχαγιά: Ευρωψηφοδέλτιο νέο, σύγχρονο, ελπιδοφόρο, με ισχυρούς συμβολισμούς
kasselakis 190424 (2)
Κασσελάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου: Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε!
neaaristera sima 071223
Αυτές είναι οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές της Νέας Αριστεράς
andreas loverdos 110324
Ανδρέας Λοβέρδος: Το σύστημα αξιολόγησης της ΝΔ αποτυγχάνει ακόμη μία φορά και στην τοποθέτηση των Διοικητών Νοσοκομείων
koutsoumpas 070324
Κουτσούμπας: Κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό