Αλέξης Τσίπρας: Η νίκη θα έρθει μέσα από το κέντρο και το μεσαίο χώρο - TheCaller

Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Δάνης Κατρανίδης: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό – Αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Η νίκη θα έρθει μέσα από το κέντρο και το μεσαίο χώρο

Στοχεύει “κέντρο” και “μεσαίο χώρο” ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη νίκη στις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική.

Τον στόχο περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζοντας τις εργασίες της προγραμματικής συνδιάσκεψης του κόμματος λέγοντας με νόημα: “Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες, πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου”.

Ωστόσο, παρατήρησε πως αυτοί οι πολίτες/ψηφοφόροι δεν θα κερδηθούν με πολιτικές του κέντρου ή του μέσου όρου αλλά με έναν αριστερό προγραμματικό λόγο: “Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο” ανέφερε χαρακτηριστικά με την επισήμανση πως αυτή η συνταγή εφαρμόζεται ακόμη και από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Εκ παραλλήλου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι αποκλειστική επιδίωξη του κόμματός του είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής, ενώ για πρώτη φορά μίλησε ξεκάθαρα για “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας” με μόνη προϋπόθεση την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-έστω και με μία ψήφο. Δεν είναι τυχαίο ότι σχολίασε πως στις επόμενες εκλογές όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές θα πρέπει να πάρουν θέση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε με σφοδρότητα και στην επίθεση του Κ. Μητσοτάκη προς την αξιωματική αντιπολίτευση με τις αναφορές του για “υγειονομικό σαμποτάζ” τονίζοντας πως “αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την ανικανότητά του να διαχειριστεί την πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι την πανδημία”.

Σημείωσε επίσης με νόημα πως όπως όλα τα καθεστώτα, τις αντιδραστικές εξουσίες, τις αυταρχικές δυνάμεις όταν βλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν στην ίδια συνταγή: Στον διχασμό, την διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση”.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  είπε πρέπει να είναι “βαθιά ριζοσπαστικό, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο”. Κρίσιμο ρόλο , όπως ανέφερε θα παίξει και το μείζον θέμα της αξιοπιστίας για να τονίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη όμως υλοποίησε σοβαρές πολιτικές αφήνοντας γεμάτα τα δημόσια ταμεία.

Επέμεινε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα της κυβέρνησης θέλει να ενώσει κι όχι να διχάσει και εξήγησε: “Δεν μάς αφορά η δημαγωγία του μίσους, ο λαϊκισμός του “σαμποτάζ” τα κηρύγματα εναντίον οποιασδήποτε κοινωνική ομάδα που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα” είπε  και προσδιόρισε το μήνυμα της τριήμερης συνδιάσκεψης. Μήνυμα προς την κοινωνία, προς το κόμμα μας και προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους και προς τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, όπως εξήγησε. Αυτό το μήνυμα αφορά την ήττα της δεξιάς σε μία κρίσιμη αναμέτρηση που πρέπει να δώσει τη δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης.

Η Συνδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 2.375 σύνεδροι ολοκληρώνεται με συζήτηση επί των Συμπερασμάτων από τον γραμματέας της ΚΕ Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον επικεφαλής της ομάδας προγράμματος Γιώργο Σταθάκη.

Προηγήθηκαν οι παρεμβάσεις των στελεχών που επέμειναν στην αναγκαιότητα το κόμμα να προχωρήσει ενωμένο:

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια ή για προσμονή πολιτικής δικαίωσης. Η κυβερνώσα αριστερά είναι ξεκάθαρη πρόταση με ιεραρχημένες πολιτικές λύσεις, όχι διαμαρτυρία. Αν δεν υπάρξει πολιτική νίκη στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει χώρα να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες.

Γιάννης Ραγκούσης: Έχουμε μία διπλή κρίσιμη μάχη μπροστά μας. Όχι μόνο να νικήσουμε έστω και με μία ψήφο αλλά και να κερδίσουμε την κρίσιμη μάχη για τον χαρακτήρα των εκλογών με απλή αναλογική.

Ρένα Δούρου: Οι γνωστοί “συριζολόγοι” έγραψαν ότι στην Συνδιάσκεψη θα υπάρξουν εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και μαχαιρώματα. Αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει. Η συλλογικότητα το κύριο χαρακτηριστικό μας.

Αλέκος Φλαμπουράρης: Πρέπει να διευρύνουμε και να αντιστοιχήσουμε τα μέλη του κόμματος. Να διαμορφώνουμε προϋποθέσεις, ώστε η πολιτική μας να γίνει κτήμα αριστερών, δημοκρατών, προοδευτικών πολιτών που αντιστέκονται.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που αναζητά την προοδευτική προοπτική Η προοδευτική προοπτική σημαίνει νίκη στις επόμενες εκλογές

Αλέξης Χαρίτσης: Το πρόγραμμά μας απαντάει από προοδευτική σκοπιά στις προκλήσεις των καιρών μας Χρειάζεται να αναλυθεί βαθιά το πρόγραμμα.

Έφη Αχτσιόγλου: Έχουμε ευθύνη να έχουμε  νικηφόρα πορεία και σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό Επιχειρούμε κοινωνική συμμαχία με τα μεσοστρώματα , ώστε να παγιωθεί μία πλειοψηφία της αριστεράς στην κοινωνία. Αυτό το άγχος πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ηγεμονικά χωρίς αμφιβολίες και συμπλέγματα

Νίκος Μπίστης: Απέναντι στην πολύμορφη συντηρητική παράταξη οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε στην πιο πλατιά κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, τώρα όχι αύριό, οι συνθηκες ποτέ δεν ωριμάζουν από μόνες τους.

Θάνος Μωραίτης: Το ζητούμενο είναι η πολιτική αλλαγή, η νίκη στην αλλαγή, η προοδευτική κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε υπάρχει η προϋπόθεση δημιουργίας πλατιάς πλειοψηφίας κοινωνικής και πολιτικής που θα είναι το όχημα να ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικά και πολιτικό οπλοστάσιο θεσεων και λύσεων

Νίκος Παππάς: Να βάλουμε σοβαρό συμπαγή πολιτικό στόχο. Πρωτιά στις εκλογές και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Βήμα για κόμμα ανοιχτό κι όχι φοβικό

Χρήστος Σπίρτζης: Δεν αρκεί η αέναη ζύμωση μεταξύ μας, αλλά να ακούσουμε την κοινωνία και να σπάσουμε κοινωνικά ταμπού, δογματισμούς και αγκυλώσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην κοινωνία

Κώστας Ζαχαριάδης: Πρέπει να αποτυπωνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και θέλει να κυβερνήσει ξανά. Είναι το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα της Ευρώπης και φέρει μεγάλη ευθύνη.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η συζήτηση δεν είναι εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια.. Να πείσουμε τον κόσμο όχι μόνο ότι όσα λέμε είναι καλά αλλά και ότι είναι εφαρμόσιμα

Νίκος Φίλης: Τώρα που είμαστε αντιπολίτευση στη νέα διεθνή πραγματικότητα τί κρατάμε; είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε για την Φραπορτ το Ελληνικό και τα Ραφάλ;

Νίκος Βούτσης: Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της αριστερας και τη ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα κι έξω από τη Βουλή όλου του αριστερου δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Απαιτείται  σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολιτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Νίκος Μαδεμλής: Στρατηγικός στόχος να είμαστε πρώτο κόμμα. Αυτό έχει προαπαιτούμενα ένα πρόγραμμα να εκφράζει το αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

24/07/2021 | 23:38

«Δεν κολλάω κορονοϊό» – Απίστευτες… μπανανοθεωρίες από την Δήμητρα Αλεξάνδρακη

24/07/2021 | 23:30

Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μέσα στις φυλακές ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου

24/07/2021 | 23:20

Ένας τραυματίας από έκρηξη σε εταιρεία πετρελαιοειδών στη Βάρη

24/07/2021 | 23:08

Προεδρικό Μέγαρο: Δεξίωση με συμβολικές παρουσίες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

24/07/2021 | 22:38

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

24/07/2021 | 22:27

«Τον Αύγουστο θα βάφτιζε το παιδάκι του» – Συγκλονίζουν τα λόγια φίλου του άτυχου πατέρα που σκοτώθηκε στη Καβάλα

24/07/2021 | 22:13

Νίκος Χατζηνικολάου: Η τρυφερή αγκαλιά στη σύζυγό του με φόντο το Αιγαίο (ΦΩΤΟ)

24/07/2021 | 21:45

Επεισόδια με μολότοφ στη νέα συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο κέντρο της Αθήνας (vid)

24/07/2021 | 21:02

Κορονοϊός: Πάνω από 3 εκατομμύρια οι ανεμβολίαστοι ενήλικες – «Μάχη» για να χτιστεί το «τείχος ανοσίας»

24/07/2021 | 20:59

Έκκληση Σακελλαροπούλου στον κόσμο να εμβολιαστεί: «Το τέλος της πανδημίας είναι δική μας ευθύνη»

24/07/2021 | 20:53

Θήβα: «Ξεσκονίζουν» το παρελθόν του θύματος – Είχε απασχολήσει τις Αρχές για υπόθεση ναρκωτικών

24/07/2021 | 20:34

Τόλης Βοσκόπουλος: «Η οικογένεια επέλεξε να καλύψει η ίδια όλα τα έξοδα της κηδείας»

24/07/2021 | 20:15

«Σε περίπτωση που δεν το είδατε προκρίθηκα πρώτος» – Απίστευτο τρολάρισμα Πετρούνια

24/07/2021 | 20:06

Ανείπωτη τραγωδία στην Αυλίδα: Πνίγηκε κοριτσάκι 5 χρονών – Είχε πάει για μπάνιο με τους γονείς του

24/07/2021 | 19:59

Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάνης: «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς»
Έκκληση Σακελλαροπούλου στον κόσμο να εμβολιαστεί: «Το τέλος της πανδημίας είναι δική μας ευθύνη»
Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου – Κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά»
Ανδρουλάκης: «Ημουν και είμαι ΠΑΣΟΚ – Χρειάζονται πολλοί προοδευτικοί καμικάζι για να ανασυγκροτήσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη»
Βελόπουλος: Δεν θα παραστεί στη δεξίωση της Προεδρίας – Η απάντηση της ΠΤΔ
Δόμνα Μιχαηλίδου για νέο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής: Είναι επένδυση για το αύριο, αφορά κάθε παιδί
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής