Αθήνα

 

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

30 31f1 32 platos 1600x1067
Ρώσοι πράκτορες ανάμεσα στους μετανάστες
tsipras zaev 2048x1365

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: «Σωστή πολιτική» Μητσοτάκη και όχι «κωλοτούμπα» το γεγονός ότι δεν καταγγέλλει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σωστή πολιτική» και όχι «κωλοτούμπα» του Κυριάκου Μητσοτάκη το γεγονός πως δεν καταγγέλλει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «δικαιολογία» ότι σε αυτή τη φάση δεν ψηφίζει η κυβέρνηση τα τρία μνημόνια, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε τον κόστος της «επανεκλογής» του, αφήνοντας αιχμές ότι ο νυν πρωθυπουργός φοβάται την «εσωτερική αντιπολίτευση» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπογράμμισε, δε, ότι εκείνη την εποχή «ακούστηκαν ακρότητες» ότι «αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις», ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία ήταν ένα κοινό «όραμα» των δύο πολιτικών και μάλιστα χαρακτήρισε «σωστή πολιτική» και όχι «κωλοτούμπα» Κυριάκου Μητσοτάκη το γεγονός ότι «δεν προχωράει σε μια λογική αυτοκαταστροφική καταγγέλλοντας τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε συγκινημένος για τις «ιστορικές στιγμές» που μοιράστηκε με τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, ξεκινώντας τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους 153 βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Ποτάμι ή τότε ανεξάρτητους βουλευτές. Σχολίασε, επίσης, ότι όταν έγινε η συμφωνία δεν είχαν απλά «ωριμάσει οι συνθήκες», αλλά αν περίμεναν κι άλλο, ενδεχομένως να «σάπιζαν», κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο έξι χρόνια μετά» κυρίως λόγω των πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και το ενδεχόμενο μη τήρησης της συμφωνίας από τη νέα κυβέρνηση, υπογράμμισε πως «η σοφία της συμφωνίας είναι ότι οι δικλείδες ασφαλείας έχουν ήδη τεθεί». Όπως εξήγησε, εάν δεν τηρηθεί δεν κινδυνεύει μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά η ίδια η «ύπαρξή» της», καθώς, απειλείται από «διεθνή απομονωτισμό», ενώ επισήμανε ότι «τρίτες χώρες», όπως η Τουρκία και η Ρωσία, προσπαθούν να παρεμβαίνουν στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό, τόνισε, η συμφωνία αυτή ήταν «στρατηγικής» σημασίας και για την ΕΕ.

Ερωτηθείς, λοιπόν, αν θα ήταν χρήσιμο να διεκδικήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης στη νέα Κομισιόν, απάντησε: «Γιατί όχι; Από το να έχει αυτό για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σίγουρα πιο χρήσιμο». Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη η χώρα να είναι «πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης» και «γέφυρα ανάμεσα σε ηπείρους και λαούς, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», ενώ σημείωσε πως θα έπρεπε να παίξει και ρόλο «διαμεσολαβητή» στον πόλεμο στη Γάζα.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας, επισήμανε ότι αυτή η συμφωνία μπόρεσε να πραγματοποιηθεί γιατί η συγκυρία ήταν «ευτυχής», καθώς συνέπεσε και οι δύο χώρες να έχουν προοδευτικές κυβερνήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ μοιράστηκε πως όταν συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα πρώτη φορά στο Νταβός του είπε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια συμφωνία και κατάληξαν ότι και «οι δυο θα είναι πολιτικά νεκροί» μετά τη συμφωνία, αλλά «αξίζει τον κόπο», ως «κληρονομιά» για τους δύο λαούς.

Επίσης, έστειλε μήνυμα στο νέο πρωθυπουργό της χώρας του να «τηρήσει τη συμφωνία» όπως του έχει επιβεβαιώσει, αλλά και στον Έλληνα πρωθυπουργό, «εφόσον υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και αγωνίστηκε για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας» και αφού «κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει αυξηθεί οικονομική συνεργασία με την ΕΕ» να προχωρήσει στην επικύρωση των τριών μνημονίων που επί της ουσίας τα εφαρμόζει η χώρα.

Ροή Ειδήσεων

ekav arthrou

13/07/2025 | 00:46

Συναγερμός στο Κολωνάκι: Αυτοκίνητο «εισέβαλε» σε εστιατόριο – Τουλάχιστον πέντε τραυματίες

12/07/2025 | 23:30

Ο Μακρόν καλεί την ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στους δασμούς Τραμπ

12/07/2025 | 23:15

Σε εφαρμογή η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες – Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση
e966c4bcd30b7bd989d992410797e45d

12/07/2025 | 23:00

Μαδαγασκάρη: Αποκαλύφθηκαν υπολείμματα πορτογαλικού πλοίου του 18ου αιώνα που δέχθηκε επίθεση από πειρατές

12/07/2025 | 22:50

Ισπανία: Σε κόκκινο συναγερμό η Καταλονία λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων – Ανεστάλη η σιδηροδρομική κυκλοφορία

12/07/2025 | 22:40

Ανάρτηση του Μητσοτάκη:«Σε δύσκολους καιρούς, ένας ακόμη ευγενής στόχος της χώρας μας έγινε πραγματικότητα»
th praktika dhmopshfisma 120725 d18 frame 106

12/07/2025 | 22:30

Πολιτική αντιπαράθεση για το δημοψήφισμα του 2015 – Για εργαλειοποίησή του κάνει λόγο η κυβέρνηση

12/07/2025 | 22:20

Σιγή ιχθύος από την Ειρήνη Μουρτζούκου για το θάνατο του μικρού Παναγιώτη, λίγες ώρες πριν από την απολογία της

12/07/2025 | 22:10

Μελέτη προειδοποιεί ότι το λιώσιμο των παγετώνων μπορεί να ξυπνήσει εκατοντάδες ανενεργά ηφαίστεια
maggira281

12/07/2025 | 22:00

Ματθίλδη Μαγγίρα: «Είμαι σε θέση μέσα από το θέατρο και την κωμωδία να… θεραπεύσω και τους άλλους»

12/07/2025 | 21:50

Μεσσηνία: Δύο φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική και τους εθελοντές

12/07/2025 | 21:40

Οι ελλείψεις καυσίμων στη Γάζα φέρνουν μόνο θάνατο, προειδοποιούν ΟΗΕ και ακόμη έξι υπηρεσίες
kronaki284

12/07/2025 | 21:30

Ζωή Κρονάκη: «Η κόρη μου αδιαφορεί πλήρως για τη δουλειά μου στην τηλεόραση, μου λέει να μη βάφομαι πολύ»

12/07/2025 | 21:20

ΥΠΠΟ: Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

12/07/2025 | 21:10

Συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Ψαρά» με τη φρεγάτα «Tarkash» του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού
6560344 scaled 1
ΠΑΣΟΚ κατά Φλωρίδη: Να μην προβληματίζεται πώς θα κυβερνήσουμε
b56f841e mitsotakis agogos
Πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ: Σχεδιάζεται το πακέτο της ΔΕΘ με μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη, στεγαστικό, ευάλωτους
syriza 9
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από παραιτήσεις, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί από την αλήθεια
6348958
Κ. Τσουκαλάς: «Η Κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε τη μετατόπιση του Χάφταρ και πιάστηκε άλλη μια φορά στον ύπνο»
pasok1
Κ. Τσουκαλάς: Ο λαός περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση του «αποτύχαμε»
dimas e1752298976775
Δήμας: Εντός του 2025 η δημοπράτηση του κόμβου Σκαραμαγκά, που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την Αθήνα