Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Σε... αμερικάνικο mood Τσίπρας - κυβέρνηση - Τι περιμένουν από την πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στρέφεται το ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες, καθώς από αύριο ξεκινά η πενθήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού είναι το Σικάγο, όπου θα έχει επαφές με στελέχη της ομογένειας, επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές - μεταξύ των οποίων ο Τζον Κάλαμος της Exin που πρόσφατα εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική - και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Από τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για το «κυρίως πιάτο» της επίσκεψης. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ - την οποία δύο μέρες νωρίτερα θα έχουν δει οι Τσακαλώτος-Χουλιαράκης. Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ την Τετάρτη θα συναντήσει και τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. Στο ενδιάμεσο, θα έχει και στην αμερικανική πρωτεύουσα συναντήσεις με επιχειρηματίες, ομογενείς και επενδυτές, ενώ την Τετάρτη, πριν από την αναχώρησή του για Βρυξέλλες (σ.σ.: Πέμπτη και Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) θα μιλήσει στο ινστιτούτο Brookings.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και ιδιαίτερα τις επαφές με το ΔΝΤ, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ξεκαθαριστεί η στάση του Ταμείου. Κάτι, όμως, που δεν φαίνεται πιθανό να γίνει, διότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και να πετά το μπαλάκι στην πλευρά των Ευρωπαίων. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο πάντως, η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας αναβαθμίζει θεωρητικά το ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο και έτσι υπάρχει η ευκαιρία να αναδειχθεί σε προνομιακό συνομιλητή των ΗΠΑ. Ενέργεια, οικονομία, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ακόμη και το Σκοπιανό θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις Τσίπρα-Τραμπ, όπως επίσης και τα ζητήματα των εξοπλισμών και των διευκολύνσεων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στις ΗΠΑ υπουργικό κλιμάκιο (Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς, Παπαδημητρίου) και η σύζυγός του, Μπέτυ Μπαζιάνα.