Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αμηχανία στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis- Σκληρή επίθεση από Μητσοτάκη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ

Προβληματισμός διαδέχεται τον αρχικό ενθουσιασμό στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis, καθώς μελετώνται διεξοδικά τα επόμενα βήματα για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Προς τούτο, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει στην πρόταση σύστασης Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχει ζητηθεί η συνδρομή νομικών, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν για το ζήτημα.

Επισήμως, αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση παρά μόνον παραπομπή σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου. Μάλιστα, ειπώθηκε από αρμόδιες πηγές πως συνεχίζεται η διεξοδική μελέτη της δικογραφίας προκειμένου να αξιολογηθούν τα ευρήματά της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αδικήματα με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί, οπότε ακόμη και στην περίπτωση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής δεν θα ασκηθούν διώξεις από τη Βουλή κατά πολιτικών προσώπων ούτε θα υπάρξει παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφασίσει με τη σειρά της εάν θα ασκηθούν ή όχι διώξεις για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί και που δεν τελέστηκαν στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων, όπως π.χ. το ξέπλυμα χρήματος.

Την ίδια στιγμή, σάλο έχει προκαλέσει η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, καθώς σε δηλώσεις του (Antenna) έδειξε ως τους προστατευόμενους μάρτυρες πρώην στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας, τα οποία - κατά τον ίδιο - συνελήφθησαν για παράνομο πλουτισμό και «κάρφωσαν» τις διαδρομές του χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα.

Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του. «Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το βλέπουμε και στην υπόθεση της Novartis. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου».

Και κατέληξε: «Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει».

Send this to a friend