Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αναδρομικά, συντάξεις, παροχές και προσλήψεις στο τραπέζι από την κυβέρνηση- Κλίμα που προδίδει ξανά σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό

Με την τροπολογία για τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων (γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και ένστολοι) ανοίγει η αυλαία των νομοθετικών διατάξεων που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιήσει τις παροχές για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Με την τροπολογία για τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων (γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και ένστολοι) ανοίγει η αυλαία των νομοθετικών διατάξεων που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιήσει τις παροχές για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πανηγυρικός τόνος που δίνει η κυβέρνηση σ' αυτή τη διαδικασία φάνηκε, άλλωστε, και από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ, αφού το ακροατήριό του ήταν οι... άμεσα ενδιαφερόμενοι της τροπολογίας για τα αναδρομικά. Δηλαδή, οι ένστολοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, δεν ήταν μόνο ζήτημα συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης να δοθούν αυτά τα αναδρομικά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζεται με αφορμή τα αναδρομικά το αλαλούμ με άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, αφού η κυβέρνηση τη μία υπόσχεται ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους και την άλλη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η επίσημη θέση - τουλάχιστον όπως εκφράζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - είναι πως η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί σε τυχόν δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζεται μάλλον αποτρεπτική απέναντι στους συνταξιούχους και αξιοποιεί ως επιχείρημα πως ορισμένοι δικηγόροι επιχειρούν να χτίσουν καριέρες πάνω στα αναδρομικά, όπως χαρακτηριστικά είπε σε δηλώσεις της η Έφη Αχτσιόγλου.

Πίσω πάλι στα νομοσχέδια για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, σειρά μετά τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων - το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 820 εκατ. ευρώ, όπως είπε και ο πρωθυπουργός - παίρνουν διαδοχικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους, η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, το επίδομα ενοικίου, αλλά και προσλήψεις στην κοινωνική πρόνοια και την παιδεία - οι οποίες, όπως έγραψε το TheCaller.gr, είναι ανεξάρτητες από τις 10.000 προσλήψεις που υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας και την «έξοδο» ισάριθμων κληρικών από το Δημόσιο (σ.σ.: εφόσον τελικώς η συμφωνία εγκριθεί και από την Ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο).

Από εκεί και πέρα, εκκρεμεί ασφαλώς το μέγα ζήτημα των συντάξεων, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός 10ημέρου, δηλαδή στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, ούτως ώστε να αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή - και την Κομισιόν - δύο μέρες αργότερα (21/11).

Σε ό, τι αφορά στα νομοσχέδια για τις παροχές της ΔΕΘ, θα ψηφιστούν με ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η απόφαση είναι ειλημμένη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προκειμένου να προκαλέσουν - εάν τα καταφέρουν - ρήγματα στην αντιπολίτευση ή, τουλάχιστον, να την εκθέσουν πολιτικά, εφόσον απορρίψει φιλολαϊκά μέτρα. Η τακτική αυτή, όπως και η συζήτηση που άνοιξε για τις προσλήψεις, αλλά και το ενδεχόμενο να καρποφορήσει η διαπραγμάτευση για μη περικοπή των συντάξεων φουντώνουν για μία ακόμη φορά τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών.

Με τους περισσότερους ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο να τις τοποθετούν πλέον, προχωρώντας σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις, το Μάιο, μαζί με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Όμως, το κλίμα που διαμορφώνεται γενικότερα με την παροχολογία και τις προσλήψεις βάζει αρκετούς σε υποψίες ακόμη και για έναν αιφνιδιασμό στις αρχές π.χ. του 2019, αναλόγως και των εξελίξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με το σκεπτικό ότι όλα αυτά τα θετικά μέτρα και οι παροχές θα είναι «φρέσκα» στη μνήμη των ψηφοφόρων και θ' αλλάξουν, ενδεχομένως, τα κριτήρια με τα οποία θα κινηθούν στην κάλπη.

Send this to a friend