Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αναμένοντας αποκαλύψεις από τον Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο...

Τα αποκαλυπτήρια του προσώπου που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί εκ των οποίων θεωρούν την σημερινή χαλαρή συζήτηση στο Καβούρι ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρωθυπουργικό πλάνο και τις μείζονες προτεραιότητες.

Τα αποκαλυπτήρια του προσώπου που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί εκ των οποίων θεωρούν την σημερινή χαλαρή συζήτηση στο Καβούρι ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρωθυπουργικό πλάνο και τις μείζονες προτεραιότητες.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Δεν είναι βέβαια μόνο οι “γαλάζιοι” βουλευτές που αναμένουν απαντήσεις για όλα τα “καυτά” ζητήματα που συνήθως μοχλεύουν έντονες εσωκομματικές συζητήσεις. Την “προεδρολογία” για παράδειγμα παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε διότι θεωρούν αυτονόητη την στήριξή τους για την επανεκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, είτε γιατί δεν αποκλείουν μια διαφορετική τροπή των πραγμάτων την ώρα που θα τοποθετηθούν ανοιχτά όλοι οι κρίσιμοι “παίκτες”.

Ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ της επανεκλογής του κ. Παυλόπουλου αναγνωρίζοντας στο νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας την καθοριστικής σημασίας συμβολή του υπέρ των εθνικών συμφερόντων σε δύσκολες περιόδους, όπως το καλοκαίρι του 2015, αλλά και αργότερα με τη συμφωνία των Πρεσπών και τα μηνύματα καταδίκης της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να υπενθυμίσει την πρόθεσή του να στηρίξει Παυλόπουλο απευθυνόμενος επί της ουσίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Οι “καραμανλικοί” κάθε άλλο παρά θα διαφωνούσαν με την προοπτική μιας δεύτερης θητείας για τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ οι “σαμαρικοί” και οι επιμένουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι το κατάλληλο πρόσωπο για το Προεδρικό Μέγαρο.

Κάποιοι δε πιστεύουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάκης Βορίδης δεν απάντησε τυχαία στο σχετικό ερώτημα, δηλώνοντας την στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά με την επισήμανση ότι “μακάρι το κόμμα του να λάβει μια τέτοια απόφαση”. Απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου; Αντιθέτως απέφυγε κάθε σχόλιο και επιχείρησε δια των στελεχών του να μην τροφοδοτήσει με υπονοούμενα ή αιχμές την σχετική κουβέντα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι προσπαθούν να ανακαλύψουν χαραμάδες για την περιήγηση στα γαλάζια δρώμενα με αφορμή την προεδρική εκλογή. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Τομεάρχης Εσωτερικών, Χρήστος Σπίρτζης διαπιστώνει για παράδειγμα ότι “υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο”. Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Κόντρα, “όταν η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει παίξει ένα ρόλο που αρμόζει στον θεσμό, ο κύριος Μητσοτάκης καλείται να πάρει μια ξεκάθαρη θέση”.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί δηλαδή δια του κ. Σπίρτζη το Μέγαρο Μαξίμου να αποκαλύψει τον σχεδιασμό του, αποσαφηνίζοντας καταρχάς την στάση του απέναντι στο ερώτημα για την επανεκλογή Παυλόπουλου. Ο πρώην υπουργός με την ίδια παρέμβασή του στόχευσε στην ανάδειξη “αντιφατικών” δηλώσεων στελεχών της ΝΔ -υπονοώντας προφανώς του Μ. Βορίδη- που στηρίζουν την πρόταση Σαμαρά, την στιγμή που “ο πρόεδρος τους μιλάει με τη κυρία Γεννηματά για να στηριχθεί μία κεντροαριστερή επιλογή”. Όλα αυτά φανερώνουν- τόνισε ο κ. Σπίρτζης- το μέγεθος του προβλήματος στη Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις προσωπικές απόψεις ή προτιμήσεις βουλευτών της ΝΔ, η “γαλάζια” κοινοβουλευτική ομάδα αντιλαμβάνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλη γραμμή πλεύσης από την επανεκλογή Παυλόπουλου. Οι βουλευτές της ΝΔ κατανοούν μεταξύ άλλων την δυσκολία να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Παυλόπουλο, όντας ο μοναδικός γαλάζιος βουλευτής που δεν έδωσε “ψήφο εμπιστοσύνης” στην επιλογή Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας του προερχόμενου από την συντηρητική παράταξη κορυφαίου στελέχους.

Επιπλέον έχουν σημειώσει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ουδέποτε διέψευσε πληροφορίες – και του thecaller.gr- ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει μια γυναίκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή σε κάθε περίπτωση “ένα πρόσωπο που θα ενώνει τους Έλληνες”, θα έχει διεθνές κύρος και τα αναγκαία πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα προέρχεται από την κεντροαριστερά; Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι κερδίζουν έδαφος προτάσεις που παραπέμπουν σε πρόσωπα χωρίς κομματικές περγαμηνές ή κομματικούς ρόλους στο παρελθόν...

Send this to a friend