Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Αναμέτρηση στο πεδίο της καθημερινότητας για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση- Το δίλημμα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας

Τι απαντούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Μάχη στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών δίνουν τα κόμματα εν όψει των ευρωεκλογών, που θα αποτελέσει μαζί με τις περιφερειακές εκλογές το πρώτο κρας-τεστ για τις εθνικές εκλογές.

Μάχη στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών δίνουν τα κόμματα εν όψει των ευρωεκλογών, που θα αποτελέσει μαζί με τις περιφερειακές εκλογές το πρώτο κρας-τεστ για τις εθνικές εκλογές.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχίζουν πλέον να ρίχνουν το βάρος για την πλήρη ανάπτυξη της προεκλογικής τους εκστρατείας στην απευθείας επικοινωνία τους με τους πολίτες. Ο στόχος είναι ίδιος και αφορά στην αναμέτρησή τους με βάση την προοπτική που ανοίγουν στους πολίτες για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου μετά την πολυετή περίοδο της κρίσης, της μείωσης των δημοσίων δαπανών προς το κοινωνικό κράτος, της δημοσιονομικής προσαρμογής και της υπερφορολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας με στρατηγική στόχευση προς τις εθνικές κάλπες ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας και σπεύδει να ανοίξει πρώτος τα χαρτιά της αναμέτρησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες επίσης ανά την Ελλάδα. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η περιγραφή της κατάστασης από τον πρωθυπουργό μπροστά στους κατοίκους του Βελβεντού και της ευρύτερης περιοχής για την επιχείρηση “διαγραφής” του μέτρου για την μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020. Η Νέα Δημοκρατίας δια της εκπροσώπου Τύπου, της κυρίας Ζαχαράκη δήλωσε ότι θα διαπραγματευτεί για να μην ισχύσει το μέτρο, ενώ το Κίνημα Αλλαγής απευθύνθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα θυμίζοντας την σχετική πρωτοβουλία τους προ μηνών. “ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία όχι άλλη υποκρισία. Ψηφίστε τώρα την πρότασή μας για την άμεση κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου”, είπε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης, προσπαθώντας να καταδείξει ότι το κυβερνών κόμμα και η ΝΔ διαγκωνίζονται δίνοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ένα από τα “όπλα” του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική μάχη συνδέεται οπωσδήποτε με την ανάδειξη της προσπάθειας για την έξοδο από τα μνημόνια και την “απαλλαγή” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο προσθέτουν ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα πηγάζει από την στήριξη των τμημάτων της κοινωνίας που πέρασαν πιο δύσκολα, από τη στήριξη των τμημάτων της κοινωνίας που βρέθηκαν απολύτως αβοήθητα απέναντι στην κρίση. “28% ανεργία σε μια χώρα της Ε.Ε. είναι παράλογο. Σήμερα, η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά έχει μειωθεί κατά δέκα μονάδες, είναι στο 18%. Η αδήλωτη εργασία έχει πάει από το 20% στο 8%, ενώ ο κατώτατος μισθός, ο οποίος μέσα σε μια νύχτα έπεσε από τα 750 στα 586 ευρώ, ξανανέβηκε στα 650 ευρώ, +11% και εμείς πιστεύουμε ότι όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα πρέπει να ανέβει και άλλο. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το εργαλείο των εργαζόμενων για να μπορούν να διαπραγματεύονται, επέστρεψε”, ήταν μία από τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε χθες λόγο για την επιστροφή της οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο.

“Δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μονάχα τους αριθμούς. Πρέπει να γίνει και υπόθεση που θα αφορά την πραγματική οικονομία, τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, τους εργαζόμενους, τους πολλούς, εκείνους που παράγουν, τους αγρότες, τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι πρέπει να δουν και θα δουν το επόμενο διάστημα ελαφρύνσεις.”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος βέβαια και τα όσα προτάσσουν οι οικονομολόγοι: “Οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι θετική και για τα επόμενα χρόνια, κοντά στο 2,5%, μεγαλύτερη από πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Το ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα δίνει τη δυνατότητα να έχουμε επενδύσεις το επόμενο διάστημα. Ήδη το 2017 και το 2018 είχαμε ρεκόρ επενδύσεων στη χώρα μας. Άρα, λοιπόν, ένα είναι το ερώτημα από εδώ και στο εξής: Αυτός ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα συνεχιστεί ή θα γυρίσουμε πίσω;”

Πρόκειται επί της ουσίας για το κεντρικό δίλημμα με το οποίο θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία προς τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, καλώντας αμέσως και εμμέσως τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει για τις κυβερνητικές ευθύνες του κόμματός της σχετικά με την είσοδο στην κρίση και στα μνημόνια.

Send this to a friend