Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αναμονή στο Μαξίμου μετά το διπλό εκλογικό θρίαμβο Έρντογαν- Τι φοβούνται και πώς συνδέονται οι υποθέσεις Ελλήνων & Τούρκων στρατιωτικών

Στάση αναμονής κρατούν στο Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Έρντογαν, τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του (σ.σ.: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Τούρκο ομόλογό του).

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Από τις Βρυξέλλες, το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε στην πρώτη του αντίδραση να δηλώσει πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εκλογές διεξήχθησαν πολύ δημοκρατικά». Αναφερόμενος δε στο προσφυγικό, λόγω της έκτακτης συνόδου κορυφής που διεξήχθη για το ζήτημα στη βελγική πρωτεύουσα, εκτίμησε πως «η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας επ' αυτού.

Το σημαντικότερο όλων για την Αθήνα φαίνεται πως είναι ότι η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία ολοκληρώθηκε χωρίς μεγάλες εντάσεις και επεισόδια στο Αιγαίο, για τα οποία υπήρχε φόβος λόγω της όξυνσης του κλίματος. Μάλιστα, στη λογική αυτή, διατυπώνονται τώρα και εκτιμήσεις ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και τούτο να έχει θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σ' αυτές παραμένουν, ωστόσο, δύο μεγάλα «αγκάθια» που θα πρέπει να επιλυθούν. Το ένα είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη δίχως ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Όπως είναι λογικό, από την πλευρά της Αθήνας θα συνεχιστεί η πίεση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσής τους και γι' αυτό θα αξιοποιηθούν και οι παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Οι Τούρκοι, ωστόσο, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ζήτημα.

Το δεύτερο είναι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι αφέθηκαν μεν ελεύθεροι, έπειτα από την παρέλευση του 18μηνου και τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν τα αιτήματα της Άγκυρας για έκδοσή τους, αλλά οι Τούρκοι επιμένουν. Λίγες ώρες μάλιστα μετά από την εκλογική νίκη του Έρντογαν, ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έγκεμεν Μπαγίς, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα ως πρώτη κίνηση πρώτα πρέπει να πιάσει από τα αφτιά αυτούς τους τρομοκράτες με τις στολές στρατιωτών που διέφυγαν στην χώρα και να τους παραδώσει στην τουρκική Δικαιοσύνη».

Στο ζήτημα αυτό, η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη πως το ζήτημα έκλεισε με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πως δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρέμβει στο έργο της. Για πρώτη φορά μάλιστα, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τον ισχυρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ότι τού είχε υποσχεθεί αμέσως μετά τη σύλληψή τους στην Αλεξανδρούπολη την άμεση επιστροφή τους στην Τουρκία. Δεν θα πρέπει, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιμείνουν ακόμη και σε σενάρια ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους, γεγονός που θα περιπλέξει όχι μόνο την υπόθεση Κούκλατζη-Μητρετώδη, αλλά θα αποτελέσει και γενικότερο πλήγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Send this to a friend