Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

60 χρόνια πριν: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετά τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανανεωτική Αριστερά: «Να σκεφτούμε και άλλες λύσεις για την οικονομία»

Η Ανανεωτική Αριστερά και οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ πραγματοποίησαν διαδικτυακή εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία.

Στην εκδήλωση μίλησαν Ανδρέας Σπυρόπουλος γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, Θόδωρος Μαργαρίτης γραμματέας Ανανεωτικής Αριστεράς, Μιχάλης Χάλαρης γραμματέας Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Ιωάννης Λαγός Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φορέων ΚΑλΟ, Γιώργος Σιακαντάρης διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Σύρος Κοσκοβόλης εμπειρογνώμονας κοινωνικής οικονομίας.

Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα και μεγάλες προκλήσεις. Τα προβλήματα επιτείνουν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το  ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής με το πρόγραμμά του και συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει προτείνει μόνιμες λύσεις και όχι τα επιδόματα ευκαιρίας της κυβέρνησης.

Η κοινωνική σταθερότητα είναι σημαντικό κεφάλαιο του προγράμματός μας.

Στην κοινωνική πολιτική η υγεία και η παιδεία είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Το θέμα της κοινωνικής στέγης, το οποίο βάλαμε πρώτοι στην πολιτική ατζέντα και αφορά το ράλι ανόδου των τιμών των ενοικίων στα αστικά κέντρα που πλήττει ιδιαίτερα την νέα γενιά αυτού του τόπου και τα νέα ζευγάρια τα οποία  δεν μπορούν να κάνουν παιδιά λόγω του ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια για να συντηρήσουν μια μεγάλη οικογένεια εξ αιτίας  των χαμηλών μισθών, της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και των υψηλών ενοικίων.

Κομβικό ζήτημα για την χώρα και την οικονομία είναι η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ το διαχειρίστηκε τραγικά υπέρ των ημετέρων και βγάζοντας εκτός τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού επιλέχθηκε οι χρηματοδοτήσεις να γίνουν μέσω των τραπεζών εξαιρώντας στην πράξη το 80%- 85% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Η είσοδος των ξένων funds τα οποία αγοράζουν τμήματα της δανειζόμενα πολλές φορές από ελληνικές τράπεζες είναι ένα πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας και πρέπει να το δούμε όλα τα κόμματα.

Θόδωρος Μαργαρίτης: Η υπόθεση της Κοινωνικής Οικονομίας βάζει στο τραπέζι τις ιδέες των συνεταιρισμών, της αλληλεγγύης, της αποκέντρωσης. Θέτει προτεραιότητα στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της οικονομίας απέναντι στον σημερινό «τουρμπό-καπιταλισμό», απέναντι στις επιλογές «από τα πάνω» με αποκλειστική βάση το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Κοινωνική Οικονομία προσπαθεί να δώσει πρακτικές λύσεις για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και το κάνει αυτό συνδιαλεγόμενη με πολιτικές και δράσεις του κράτους πρόνοιας.

Μιχάλης Χάλαρης: Ως γνήσιοι εκφραστές της  ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πιστεύουμε την κοινωνική οικονομία, ως ένα σημαντικό στοιχείο στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας πρωτοστατούν στην λήψη μέτρων για την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα ολοκληρωμένα προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το  Κοινωνικό Ταμείο.

Στη χώρα μας η ΝΔ έχει αρνητική στάση για την κοινωνική οικονομία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει όσους πίστευαν στις διακηρύξεις του, με την στάση του είτε ως κυβέρνηση είτε με τον πρόσφατο προγραμματικό του λόγο.

Γιώργος Καββαθάς: Η ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα μόνο θετικές, προοδευτικές αλλαγές μπορεί να επιφέρει, σε πολλά μάλιστα πεδία.

  • Στην κοινωνία, μειώνοντας την ανεργία, που όσο παραμένει στο 10% αποτελεί παράγοντα οπισθοδρόμησης.
  •  Στην οικονομία, περιορίζοντας τις τάσεις ολιγοπώλησης και ελέγχου της αγοράς, δεδομένου ότι η κοινωνική οικονομία αποτελείται, συνεργάζεται και υποστηρίζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τέλος,
  • Στην ίδια την επιχειρηματικότητα μιας και η κοινωνική οικονομία εισάγει νέα, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα πιο συνεργατικά, πιο φιλικά στο περιβάλλον και πιο αμοιβαία επωφελή.
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ και η κοινωνική οικονομία μοιράζονται ωστόσο ένα ακόμη κοινό στοιχείο: Τα εμπόδια που καλούνται να υπερβούν για να αναπτύξουν την οικονομική τους δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η φορολογία, που δεν είναι μόνο πολύ υψηλή αλλά και ανελαστική.

Γιάννης Λαγός: Πρέπει να συνθέσουμε το μίγμα της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Αντικειμενικά θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος, άρα μεγάλη δόση Keynes.

Θέλουμε ισχυρή κοινωνική οικονομία, όπως υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δυναμώσει ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας, συνεπώς να δυναμώσουν οι περιφερειακές δευτεροβάθμιες ενώσεις, οι οποίες απαρτίζουν της τριτοβάθμια Συνομοσπονδία ΠΑΣΕ ΚΑΛΟ, ώστε πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση να μην συντάσσει στρατηγικούς σχεδιασμούς χωρίς τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, όπως έγινε πρόσφατα.

Πάνω απ’ όλα θέλουμε πολιτικούς φορείς ενημερωμένους, με άποψη για την κοινωνική οικονομία.

Γιώργος Σιακαντάρης: Οι υπηρεσίες της κοινωνικής οικονομίας καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων από την προστασία ηλικιωμένων, νέων με προβλήματα κοινωνικοποίησης, αστέγων μέχρι υπηρεσίες που αφορούν στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και το πλαίσιο διαβίωσης των ανθρώπων.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες ανήκουν στο λεγόμενο τρίτο τομέα που δεν λειτουργεί με τα γραφειοκρατικά, απρόσωπα και βραδυκίνητα κριτήρια του δημόσιου και δεν αναγάγει τη λογική της δραστηριότητάς του στη λογική του κέρδους.

Ο Σύρος Κοσκοβόλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας νέας στρατηγικής για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ενώ τοποθετήσεις- παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο  Βασίλης Κωστάκης Καθηγητής Ομότιμης (P2P) Διακυβέρνησης στο Πολυτεχνείο του Tallinn (TalTech) και Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard- Μέλος του συνεταιρισμού P2P Lab και του ορεινού εργαστηρίου «Τζουμέϊκερς» στα Τζουμέρκα Ηπείρου, ο Κώστας Παπαδάκης, Πρόεδρος AgroID Κοιν.Σ.Επ.Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ Κρήτης & Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων ΠΑΣΕ ΚΑλΟ, ο Στέλιος Κατωμέρης Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας, Πρόεδρος Δυναμικής Ένωσης Φορέων ΚΑλΟ Αττικής, ο Σωτήρης Τσουκαρέλης, Πολιτικός επιστήμονας- Αγρότης, Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Τα ψηλά βουνά» και της Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ Ηπείρου «Το Κοινό Καλό» και ο Γιάννης Θεοδώρου ΜSc (Social and Solidarity Economy), MEd (Studies in Education), Πρόεδρος Ένωσης Φορέων ΚΑλΟ Στερεάς Ελλάδος.

Ροή Ειδήσεων

fidi oxima

28/05/2023 | 22:22

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου και είδε ένα φίδι 1,5 μέτρου τυλιγμένο γύρω από το μοτέρ!

28/05/2023 | 22:06

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,3 εκατ. ευρώ – Κλήρωση 2602

28/05/2023 | 22:00

Μενίδι: Σε δίκη μετά από 6 χρόνια δυο άτομα για την αδέσποτη σφαίρα στον μικρό Μάριο
entatiki 2805

28/05/2023 | 21:41

15 παιδιά πέθαναν σε δύο νοσοκομεία της Αττικής και χειρουργήθηκαν από τον ίδιο καρδιοχειρουργό – Έρευνα για τον «ψευτομεσσία»

28/05/2023 | 21:09

Πάρος: Καλεσμένος έριχνε ρύζι με φτυάρι μέσα από καρότσι οικοδομής! Δεν άντεξε και έφυγε η νύφη

28/05/2023 | 20:58

Μπέρδεμα της Βουλής με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Έκατσαν όρθιοι γιατί δεν έβρισκαν θέση
erdogan leoforeio 2805

28/05/2023 | 20:38

Εκλογές στην Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν με 51,4% – Τραγούδησε και φώναξε «μπάι μπάι Κεμάλ» στον Κιλιτσντάρογλου πάνω σε λεωφορείο

28/05/2023 | 20:23

Πανηγυρικό κλίμα στη συνάντηση  Μητσοτάκη με εκλεγμένους βουλευτές – Περιοδείες σε όλη τη χώρα και εγρήγορση για την αυτοδυναμία

28/05/2023 | 20:02

Νίκος Σεργιανόπουλος: «Υπέφερε που έπρεπε να κρύβει την ομοφυλοφιλία του συνεχώς», λέει η Λυδία Φωτοπούλου
troxaio amfitheas kentriki 2805

28/05/2023 | 19:52

Παλαιό Φάληρο: ΙΧ σηκώθηκε στον αέρα όταν βρήκε στο σαμαράκι των γραμμών του τραμ και τούμπαρε στο οδόστρωμα – Άγιο είχαν 3 νεαροί

28/05/2023 | 19:40

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη Ερντογάν με 51,8% – Πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου στους Τούρκους στην Ελλάδα

28/05/2023 | 19:14

Εκλογές στην Τουρκία: Πρωτιά Ερντογάν με 52,93% δείχνουν τα αποτελέσματα – Για οριακή πρωτιά Κιλιτσντάρογλου κάνουν λόγο στην Αντιπολίτευση
vouleutes kentriki epitropi 2805

28/05/2023 | 19:06

ΠΑΣΟΚ: Πάνω από 7 στους 10 βουλευτές εξελέγησαν για πρώτη φορά

28/05/2023 | 18:40

Εκλογές στην Τουρκία: Άνετη νίκη Ερντογάν με 55,26% έναντι 44,74% του Κιλιτσντάρογλου δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

28/05/2023 | 18:31

Εικόνες από την ορκωμοσία των βουλευτών της μιας μέρας-Θετικό κλίμα με χαμόγελα και φωτογραφίες
screenshot 12
Βαξεβάνης: «Δεν είναι τι είπε ο Κατρούγκαλος αλλά τι έδειχνε με τη δήλωσή του – Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σοβαρότητα»
screenshot 11
Η αντίδραση Καστανίδη κατά Ανδρουλάκη για την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης: «Προσωπική προσβολή, με ενημέρωσε μαζί με τον Τύπο»
androulakis kastanidis 2605
Ρίχνει τους τόνους το ΠΑΣΟΚ για Καστανίδη: «Τίποτα το προσωπικό»- Πληροφορίες ότι θα επιστρέψει την έδρα μετά τις εκλογές ο Ανδρουλάκης
syriza 2705
ΣΥΡΙΖΑ: Με Αχτσιόγλου, Θρασκιά, Νοτοπούλου, Τεμπονέρα και Χαρίτση η νέα Εκλογική Επιτροπή – Αναλυτικά ποιοι μετέχουν
mitsotakis
Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αυτοδυναμία – Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι
Δεν κατεβαίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη