Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ποιοι είναι οι πρώην υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και Άγγελος Τόλκας που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ξεκάθαρο «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ανασχηματισμό και ειδικότερα την υπουργοποίηση πρώην επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, τους Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα, που τοποθετούνται υφυπουργός Υποδομών – Μεταφορών και υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αντίστοιχα.

Ξεκάθαρο «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ανασχηματισμό και ειδικότερα την υπουργοποίηση πρώην επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, τους Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα, που τοποθετούνται υφυπουργός Υποδομών – Μεταφορών και υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αντίστοιχα.

Ποιος είναι ο Θάνος Μωραΐτης

Ο Θάνος Μωραΐτης γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση αλλά ασχολήθηκε με τη διαφήμιση ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών του χώρου, ενώ διατηρούσε και δική του διαφημιστική επιχείρηση.

Το 1994 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Το 2000 εξελέγη Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2002 ορίστηκε αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 (1ος σε σταυρούς) και 2009.

Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δασών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το 2012 επανεξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ διετέλεσε και Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα της ΔΗ.ΣΥ.

Σκληρή κριτική και αιχμές στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2018 ο Θάνος Μωραΐτης αιφνιδίασε, ανακοινώνοντας την αρνητική απάντησή του στην πρόταση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια των προσεχών εθνικών εκλογών.

Μάλιστα, εξαπέλυσε κριτική (και) στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα… Οι θέσεις ετεροκαθορίζονται συνεχώς από το τι πράττει κάθε φορά είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ. Άσκοπες λεκτικές ακρότητες θυμίζουν ως νοοτροπία εποχές αντιπασοκ του 2011 από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θολώνουν το στίγμα μας. Φοβικές νοοτροπίες και απολίτικοι τακτικισμοί οδήγησαν την παράταξη που σύστησε στην ελληνική κοινωνία την έννοια της εσωκομματικής συμμετοχικής δημοκρατίας, να μην καταφέρει να εκλέξει τα εσωκομματικά της όργανα… Ελπίζω, τα όσα αναφέρω, αλλά κυρίως τα όσα λένε οι προοδευτικοί πολίτες με αγωνία πλέον απ’ άκρη σ’ άκρη στην χώρα να σημάνουν ηχηρές καμπάνες κινδύνου και να  κινητοποιήσουν αυτούς που πρέπει ώστε να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις ΤΩΡΑ και το εγχείρημα μας έστω και τώρα  να αλλάξει πορεία . Η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει ΤΩΡΑ πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.  Plan B  δεν υπάρχει  για τον χώρο».

Ποιος είναι ο Άγγελος Τόλκας

Ο Άγγελος Τόλκας γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1978 στην Νάουσα, γιος του Χαραλάμπους και της Ευγενίας, το γένος Τσιάκαλου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων και το Εργασιακό Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή. Ανέπτυξε έντονη συνδιακλιστική δράση ως φοιτητής.

Διετέλεσε για 3 χρόνια πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE). Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Στις 3 Αυγούστου 2011 ορκίστηκε Υφυπουργός Επικρατείας.

Παραίτηση με αιχμές

Τον Οκτώβριο του 2018 ο Άγγελος Τόλκας ήρθε σε σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά και την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής και την επιτροπή ψηφοδελτίων.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων τότε: «…η έως τώρα πολιτική πορεία μου στους κόλπους της δημοκρατικής παράταξης αποδεικνύει πως προτεραιότητά μου αποτελεί η πολιτική, η θεσμική λειτουργία και η δουλειά στο προσκήνιο με ενότητα και πολυφωνία. Με αυτές τις αξίες αδιαπραγμάτευτες υπηρέτησα τον πολιτικό χώρο μας, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, από τις θέσεις του Γραμματέα Παιδείας και Γραμματέα Αυτοδιοίκησης με στόχο να κάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή ξανά. Ευθύνη όλων μας είναι να ακολουθούμε στρατηγικές που ενισχύουν την δυναμική και κάνουν ευδιάκριτο το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής. Με μεγάλη μου απογοήτευση, μια σειρά γεγονότων, που εξήγησα δημόσια κατά τη θεσμική διαδικασία της Θεσσαλονίκης στις 6/10/2018, καθιστούν αδύνατο να συνεχίσω το παραπάνω έργο. Όπως σας έχω ήδη προαναγγείλει, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής και την Επιτροπή Ψηφοδελτίων των τοπικών εκλογών. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τις αρχές και ιδέες του χώρου μας, την ανανέωση και την ενίσχυση της πολιτικής».

Send this to a friend