• Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου
  • 17:19

Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ανατροπή στην... ανατροπή: Στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να αθροιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης!

Συνεχίζεται το θρίλερ με Καμμένο-ΑΝΕΛ

Κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε το τοπίο με τον Κανονισμό της Βουλής η επιστολή Τσίπρα στον Νίκο Βούτση.

Κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε το τοπίο με τον Κανονισμό της Βουλής η επιστολή Τσίπρα στον Νίκο Βούτση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τουναντίον, σε μια πρωτοφανή κίνηση για την οποία εκφράζονται ήδη πολλές απορίες και ερωτήματα πώς θεμελιώνεται νομικά, οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρις, Κόκκαλης, Δανέλλης και Παπακώστα) ζήτησαν με επιστολή τους από τον πρόεδρο της Βουλής να προσμετράται η ψήφος τους στην κυβερνητική πλειοψηφία. Όμως, διευκρινίζεται πως αυτό δεν σημαίνει ότι προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Η κίνηση αυτή, πέραν των άλλων, γεννά ερωτήματα για την τύχη των ΑΝΕΛ και το αν διατηρούν πλέον ή όχι κοινοβουλευτική ομάδα, αφού Παπαχριστόπουλος-Ζουράρις εξακολουθούν να είναι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου, σε αντίθεση με Κουντουρά-Κόκκαλη που έχουν διαγραφεί. Την ίδια στιγμή, ο κ. Καμμένος επιχειρεί να εξαντλήσει και τις τελευταίες πιθανότητες που έχει για να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και τα προσωπικά του κεκτημένα.

Τη «βόμβα» για το ενδεχόμενο προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ - με έμμεσο ή άμεσο τρόπο - των έξι είχε αποκαλύψει νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (News 24/7) ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος είναι γνωστό πως αποτελεί σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα στα εν λόγω θέματα και ήταν αυτός που πρώτος - μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο - είχε ανακινήσει την προηγούμενη εβδομάδα το ζήτημα των αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής προς όφελος των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε συγκεκριμένα πως στην κυβέρνηση «δεν αισθανόμαστε κάποια πίεση στη Βουλή» και πρόσθεσε ότι η λύση για τις ονομαστικές ψηφοφορίες και την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή «θα μπορούσε να είναι η προσχώρηση βουλευτών στην κυβέρνηση, των έξι βουλευτών (σ.σ.: εκτός ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση)». Για να καταλήξει ο κ. Βερναρδάκης: «Είναι ένα σενάριο που θα εξεταστεί. Μπορεί να γίνει η προσχώρησή τους ως συνεργαζόμενων βουλευτών». Λίγο αργότερα, ερωτηθείς για το ζήτημα, ο πρόεδρος της Βουλής... χαμογέλασε με νόημα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κι εκστόμισε το αινιγματικό «κοντός ψαλμός...». Δεν πέρασαν παρά μόνον λίγα λεπτά και από το γραφείο του κ. Βούτση δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των έξι...

ΣΧΕΤΙΚΑ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής που συνεδρίασε σήμερα, κατατέθηκε αίτημα Καμμένου να επανεξεταστεί η ερμηνεία του άρθρου του Κανονισμού που αφορά στην πρόβλεψη ότι για την διατήρηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας θα πρέπει μεν να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές, αλλά αυτοί πρέπει να έχουν εκλεγεί με το συγκεκριμένο κόμμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για την προσμέτρηση του εκλεγμένου με την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά ως πέμπτου βουλευτή για τους ΑΝΕΛ - μετά την παραίτηση ή διαγραφή Παπαχριστόπουλου - προκειμένου να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Τούτο αποτελεί ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν και κατ' ουσίαν βασίζεται στη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, στην οποία παρέπεμψε ούτως ή άλλως με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός, αφήνοντας - όπως από το πρωί σημείωνε το TheCaller.gr - παράθυρο για να δοθεί τελικώς λύση που θα ευνοεί τον κ. Καμμένο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ είναι είτε να προσχωρήσει σ' αυτήν ο ανεξάρτητος, Νίκος Νικολόπουλος - ο οποίος το 2015 εξελέγη με τους ΑΝΕΛ - είτε να παραμείνει στους ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουικ, εάν πράγματι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί κι έτσι ο πρώτος καταλάβει την έδρα του δεύτερου.

Αντιθέτως, το σενάριο που ήθελε τον κ. Καμμένο, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να διατηρούν το δικαίωμα παρεμβάσεων και ομιλιών στη Βουλή ως πολιτικοί αρχηγοί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα ή άλλα προνόμια (π.χ. μετακλητοί υπάλληλοι, γραφεία στο Κοινοβούλιο κτλ.) μάλλον απομακρύνεται.

Send this to a friend