Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

GNTM: Η διαγωνιζόμενη με την αξύριστη μασχάλη έβαλε… φωτιά στο Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάβει φωτιές το θέμα του ονόματος των Σκοπίων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Πυρ ομαδόν από Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων

·  Πυρ ομαδόν από Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων

·  Βολές της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

·  Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ , Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης 

 

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Με αποκλίνουσες πολιτικές αλλά ωστόσο με ίδια πυρά προς την κυβέρνηση ΔΗΣΥ και Νέα Δημοκρατία εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην υπόθεση του ονόματος.

Η Φώφη Γεννηματά επικρίνει έντονα τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας, για μυστική διπλωματία. Ο υπουργός εξωτερικών που έχει πάρει πάνω του την διαπραγμάτευση δεν ανοίγει τα χαρτιά του όμως δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για λύση. Οι προτάσεις Νίμιτς με τον όρο «Μακεδονία» σε όλες του τις πτυχές μεγαλώνει την ανησυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, που είπε ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» άφησε να διαφανεί ότι ενδεχομένως μπορεί σε ένα από τα ονόματα του πακέτου Νίμιτς να έχει συμφωνήσει.

Η κυβέρνηση θέλει οι διαπραγματεύσεις να αναδειχθούν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο και για το λόγο αυτό, προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή η συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός. Ο Σκοπιανός ομόλογος του κ. Τσίπρα θέλει να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, έτσι ώστε να συζητήσουν από κοντά τις όποιες πιθανές λύσεις προκρίνουν προκειμένου στη συνέχεια στις δύο χώρες να αποφασιστούν οι δέουσες κινήσεις.

Προς το παρόν δεν σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιου είδους δημοψήφισμα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της βουλής Γ. Βούτσης απόλυτα εναρμονισμένος με την αντίληψη που έχει η το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Νέα Δημοκρατία παρ’ ότι δεν συμμετέχει ενεργά και επίσημα στο συλλαλητήριο για το όνομα,  στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή,  αρκετοί βουλευτές λέγεται που εκλέγονται στη Β. Ελλάδα θα βρεθούν μαζί με απλούς πολίτες διότι τους ενδιαφέρει η παρουσία τους εκεί στην περίπτωση που οι εκλογές προκηρυχθούν νωρίτερα. Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν η ηγεσία της Ν.Δ παίρνει αποστάσεις και δεν ευλογεί επισήμως τη διαδήλωση για το όνομα, υπάρχουν στελέχη της και βουλευτές, οι οποίοι αναφέρουν ότι θα παρουσιαστούν δηλώνοντας την αντίθεσή τους για το όνομα κυρίως αλλά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος,  εμφανίστηκε επικριτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα , ιδίως μετά τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς : Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, σημειώνει ότι « από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πω ήταν ένα ακόμη λάθος  η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών. Ο ίδιος προσθέτει σε αυτό το σημείο, ότι «Συνεπώς είναι λογική η σκέψη πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σε εσωτερικό  ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής  προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι βαριά γι’ αυτήν. Ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις μας κάποιας επιτυχίας και ο υπουργός εθνικής άμυνας προσπαθώντας να βρει ψήγματα πολιτικής επιβίωσης.  Εάν ο Μάθιου Νίμιτς έχει καταθέσει νέες προτάσεις ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής .

Η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη ανέβασε και άλλο την πήχη της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και αναφερόμενη στο θέμα της ενημέρωσης από τον υπουργό Νίκο Κοτζιά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησε:  Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».

Η στενή συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Όπως ανέφερε, υπάρχει έναρξη της συζήτησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία θα έπρεπε να ληφθεί στην αρχή. Υπενθυμίζεται, πως η θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι δεν θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εάν προηγουμένως δεν υπάρξει καθαρή και ενιαία θέση της κυβέρνησης. Η κυρία Σπυράκη πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε με έμφαση.

Σε ερώτηση σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα πράξουν.

Η κυρία Σπυράκη επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής: Το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης -έναντι όλων- και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αντί κάποιοι στα υπόγεια του Μαξίμου να εξυφαίνουν σενάρια για τη ΝΔ, ας απαντήσουν αν εκφράζει ακόμη τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Γαβρόγλου η θέση που είχαν προσυπογράψει παλαιότερα σε επιστολή και στην οποία αναφερόταν ότι δεν έχουν πρόβλημα η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή “Δημοκρατία της Μακεδονίας”». Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι και δεν μπορεί να παρουσιάσει μία ενιαία θέση σαν βάση διαπραγμάτευσης.

Στα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που επεχείρησε να αναδείξει τυχόν εσωτερικές διαφωνίες στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει, σε σχόλιό του.

«Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes, από την άλλη λένε “ναι” στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά. Το ερώτημα είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;» διερωτάται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ροή Ειδήσεων

29/09/2022 | 00:57

Spice Girls: Η μεγάλη επιστροφή 25 χρόνια μετά!

29/09/2022 | 00:45

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

29/09/2022 | 00:33

O γιος της Μαρίας Μπακοδήμου στο επιτελείο του Love Island!

29/09/2022 | 00:24

Βγάζουν το «Yunus» στη Λέσβο με παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι

29/09/2022 | 00:15

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί, κλείσιμο με σημαντική άνοδο

29/09/2022 | 00:01

Tα ζώδια της Πέμπτης (29-9-2022)

29/09/2022 | 00:01

H Nαυμαχία της Σαλαμίνας: Όταν οι Έλληνες έπνιξαν στο στενό τον πανίσχυρο στόλο των Περσών

29/09/2022 | 00:01

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

29/09/2022 | 00:01

Συνεχίζεται και την Πέμπτη ο άστατος καιρός

29/09/2022 | 00:01

29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

28/09/2022 | 23:55

Νίκος Παπανδρέου: «Πολύ καλή η ομιλία Κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, καμία σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ»

28/09/2022 | 23:49

ΗΠΑ: Δεν έχει ακόμη σαφές εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς

28/09/2022 | 23:44

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν: «Να μην παρασύρεται από τις ΗΠΑ η Ελλάδα, η στρατικοποίηση των νησιών δεν θα μείνει αναπάντητη»

28/09/2022 | 23:26

Ιωάννα Τούνη: Η φουσκωμένη κοιλιά, ακάλυπτη και το… μήνυμα

28/09/2022 | 23:14

Ολυμπιακός: Τραυματίστηκε ο Μπα στην προπόνηση, ιταλικό σενάριο για τον στόπερ Μαξίμοβιτς
Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν και ο γγ του ΝΑΤΟ τον Πόντιο Πιλάτο
Δημοσκόπηση Interview: Πόσες μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 10,6 το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Πονοκέφαλος» οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ – Μητσοτάκης: Να συγκρατηθούν οι τιμές στα ράφια 
Συρίγος: Η Τουρκία μας εξωθεί να ρίξουμε εμείς την πρώτη τουφεκιά
Μητσοτάκης: Χαιρετίζει την επιστολή των «15» για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου
Οικονόμου: Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση – Η Τουρκία θέλει να χάσουμε την ψυχραιμία μας