• Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου
  • 09:12

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στον αέρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Προς αναβολή η συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου

«Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή στα Σκόπια», λέει ο Καμμένος

Αναβάλλεται, όπως όλα δείχνουν, η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, λόγω εμπλοκής της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναβάλλεται, όπως όλα δείχνουν, η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, λόγω εμπλοκής της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος είπε σε δημοσιογράφους «είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μία εμπλοκή στα Σκόπια και μέχρι να αρθεί η εμπλοκή είπαμε να αναβάλλουμε τη συνάντησή μας».

Ερωτηθείς αν αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος απάντησε «Ολα είναι συναρτώμενα».

Καμμένος: Δεν τελώ υπό παραίτηση

Ούτε απερχόμενος υπουργός είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση δήλωσε ο Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος έκανε την παραπάνω δήλωση με αφορμή την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Αμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, που έχει αντικείμενο τη συζήτηση επί τροπολογίας για «αντισταθμιστικά ωφέλη» παλαιάς σύμβασης για τα F16. Η ΝΔ αιτιολόγησε την αποχώρησή της με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να συζητιούνται τόσο κρίσιμα θέματα, παρουσία ενός υπουργού που σύμφωνα ακόμα και με χθεσινή τοποθέτησή του, βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση.

«Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση, ούτε η ΝΔ μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα στα Σκόπια. Ούτε έχω δηλώσει επισήμως ή ανεπισήμως ότι είμαι υπό παραίτηση», είπε ο κ. Καμμένος.

Πολιτικό θρίλερ στα Σκόπια

Σήμερα Παρασκευή, θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η προγραμματισμένη για εχθές συνεδρίαση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει τις εντατικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανάγοντας σε πολιτικό θρίλερ την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Makfax, οι οκτώ αντιφρονούντες βουλευτές του VMRO-DPMNE που αρχικά είχαν στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές εξακολουθούν να διαφωνούν με τις απαιτήσεις του αλβανόφωνου κόμματος BESΑ.

«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της ΠΓΔΜ καλούνται να τοποθετηθούν επί των τεσσάρων συνταγματικών τροπολογιών, αλλά και του συνοδευτικού εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος, οι έγκριση των οποίων συνιστά προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Send this to a friend