• Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου
  • 20:57

Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ανεβάζουν το θερμόμετρο η υπόθεση Novartis και ο... «Ρασπούτιν» – Προς σύσταση εξεταστικής επιτροπής η Βουλή, τι δηλώνει ο Μητσοτάκης

Το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, αλλά από την… ανάποδη επαναφέρουν στο προσκήνιο οι καταθέσεις των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή.

Το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, αλλά από την… ανάποδη επαναφέρουν στο προσκήνιο οι καταθέσεις των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή.

Ειδικά ο τελευταίος, κατά τη σημερινή του κατάθεση στον Άρειο Πάγο, ναι μεν δεν κατονόμασε τον περιβόητο «Ρασπούτιν», αλλά τόνισε με σημασία πως «όλοι τον γνωρίζουν, αλλά τον φοβούνται» και πως ήταν «πανταχού παρών» στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Επίσης, για την ταυτότητα του «Ρασπούτιν», παρέπεμψε σε πρόσωπα που, όπως είπε, γνωρίζουν: τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη - η οποία, με δήλωσή της, έσπευσε να διαψεύσει τον συνάδελφό της.

Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για σκευωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι έχουν καταγγείλει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τους τότε υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο επιθυμούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες ενδεχομένως ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σίγουρα των αρμοδίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis και την εξέλιξή της. Με την άποψη αυτή συμφωνούν πολλά στελέχη στο εσωτερικό της ΝΔ - μεταξύ άλλων και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης - ενώ ερωτηθείς για το ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της ΔΕΘ ότι ναι μεν δεν προτίθεται να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, αλλά τόνισε με νόημα πως «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε».

Το ζήτημα, ωστόσο, θα γίνει ακόμη πιο πιεστικό τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά από τη ΔΕΘ: «Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία, αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή. Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Εάν προκύψει κάτι, αν κάποιος φάκελος έρθει στη Βουλή προς περαιτέρω διερεύνηση, θα μπορώ να σας απαντήσω και πιο συγκεκριμένα», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Έτσι, η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις και η ΝΔ θα πρέπει να πάρει την απόφαση αν πράγματι θα προχωρήσει σε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Στο παρασκήνιο υπάρχουν ακόμη και σενάρια να πάρει πρωτοβουλία προς τούτο η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, συνεπώς η ζυγαριά αυτή τη στιγμή φαίνεται να γέρνει πράγματι προς το ενδεχόμενο σύστασης της εξεταστικής επιτροπής. Η οποία, εάν προκύψουν ενδείξεις ενοχής για πολιτικά πρόσωπα, μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε προανακριτική και σε κάθε περίπτωση θ' αφορά στα πολιτικά πρόσωπα που θα κατονομάζονται στη δικογραφία. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, μιλώντας στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, είχε προκαλέσει ευθέως τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι το βατερλό» του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Send this to a friend