Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Να γιατί δεν αποχωρεί οικειοθελώς ο Τριαντάφυλλος – Η ρήτρα για τα μισά λεφτά στο συμβόλαιο (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα βήμα-βήμα και «βαλβίδες εκτόνωσης»- Τι θα κρίνει τις αποφάσεις που ακολουθούν

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λελογισμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων προκειμένου να υπάρξουν οι λεγόμενες «βαλβίδες αποσυμπίεσης» από τα διαρκή περιοριστικά μέτρα αποτυπώνουν όσα ανακοινώθηκαν χθες από τα χείλη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά κι είχαν νωρίτερα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από την επιτροπή των ειδικών.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη γραφτεί και ειπωθεί, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή με δεδομένη από τη μία πλευρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων τις τελευταίες ημέρες και από την άλλη τις ελάχιστες πλέον αντοχές της οικονομίας και την ανάγκη επανεκκίνησής της.

Οι δηλώσεις άλλωστε του κ. Χαρδαλιά και οι προειδοποιήσεις για πιλοτικό άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο για τα Σαββατοκύριακα και η επανεξέταση των δεδομένων την ερχόμενη εβδομάδα για την επανεκκίνηση των σχολείων από τις 12 Απριλίου και μάλιστα μόνο συγκεκριμένων τάξεων φανερώνουν πως και σ’ αυτή τη φάση κυβέρνηση και ειδικοί προχωρούν βήμα-βήμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα (5/4) με τη μέθοδο του click away και click in shop, παρά το γεγονός ότι είχε εξεταστεί σοβαρά και το ενδεχόμενο του πλήρους ανοίγματος, όπως είχε γίνει και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι για το λιανεμπόριο θα λειτουργήσουν τα SMS στο νέο αριθμό 13032 και θα επιτρέπεται ένα κάθε ημέρα για κάθε πολίτη, με τρίωρη διάρκεια. Το άνοιγμα ωστόσο δεν αφορά τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, το άνοιγμα των οποίων θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως έχει επίσης ειπωθεί και γραφτεί, η κυβέρνηση βασίζει εν πολλοίς το σχέδιό της και στην πορεία των εμβολιασμών, καθώς το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου και λόγω των παραδόσεων από διάφορες εταιρείες και λόγω της ένταξης στην αλυσίδα νέων εμβολιαστικών κέντρων θεωρείται δεδομένη η επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ενδεικτικό είναι ότι από σήμερα λειτουργούν τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα στην Αττική, σε Περιστέρι και Ελληνικό. Κρίσιμη επίσης ως προς τη στρατηγική που ακολουθείται είναι η διενέργεια των self test, τα οποία – εκτός απροόπτου – θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ την κατάσταση βοηθούν και οι καλές καιρικές συνθήκες και η δυνατότητα που δίνουν στους πολίτες για δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο.

Σημειώνεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο 15νθήμερο θεωρούνται κρίσιμα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την περίοδο του Πάσχα. Οι ειδικοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πορεία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων μπορεί να παρουσιάσει τάσεις σταθεροποίησης ή και κάμψης το επόμενο διάστημα κι έτσι να μπορέσουν να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις ακόμη και για μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Μπακογιάννη: Τα κορονοπάρτι στις πλατείες δεν είναι τυχαία-Από πίσω κρύβονται πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα
Κίνημα Αλλαγής: Οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή οι ψαράδες που χτύπησαν τον Βαλυράκη
Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Όχι» σε διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα- Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση
Πελώνη: Όχι σε μετακίνηση εκτός Νομού το Πάσχα – Πιθανό άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου
Με μήνυμα Μητσοτάκη το… Πάσχα στο σπίτι
Διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο