Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ανησυχία και «γκρίνια» στον ΣΥΡΙΖΑ - Μονόδρομος για την επιβίωσή του η «αφαίμαξη» του ΚΙΝΑΛ

Μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πια το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, καθώς οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν από την κυβέρνηση, τους τελευταίους μήνες δεν απέφεραν την πολυπόθητη ανάκαμψη του κόμματος.

Μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πια το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, καθώς οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν από την κυβέρνηση, τους τελευταίους μήνες δεν απέφεραν την πολυπόθητη ανάκαμψη του κόμματος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν επιτρέπει τη λήψη άμεσων αποφάσεων για το χρόνο των εθνικών εκλογών.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει πως το ουσιαστικό εκλογικό όπλο του, είναι η δημιουργία μιας «προοδευτικής συμμαχίας», κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας, πιο εύκολα μπορούν να περάσουν προσωπικότητες και στελέχη του κεντρώου χώρου. Σ αυτό το πλαίσιο, προγραμμάτισε σχετική διήμερη εκδήλωση στις 27 και 28 Μαρτίου, δυο μέρες πριν την έναρξη του εκτάκτου συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής», προκαλώντας την οργή της Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί πολιτικές εκδηλώσεις τέτοιου είδους απέναντι σε προγραμματισμένα συνέδρια άλλων κομμάτων. Τον περασμένο Δεκέμβριο την ημέρα έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ στην Αθήνα ο κ Τσίπρας πραγματοποιούσε εκδήλωση για τη Μακεδονία , στη Θεσσαλονίκη .

Βεβαίως οι «αντισυγκεντρώσεις», για τις οποίες τον κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν απέδωσαν δημοσκοπικά, καθώς όπως λένε στελέχη τους, «σημασία έχει η πολιτική αλήθεια και οι θέσεις και όχι η επικοινωνιακή αυταρέσκεια».

Ο πρωθυπουργός, στήνει τώρα μια «αντισυγκέντρωση», λίγες μέρες πριν το Συνέδριο του « Κινήματος Αλλαγής», για να προβάλει την «Προοδευτική Συμμαχία» και να διαφημίσει τα στελέχη της κεντροαριστεράς, που διάβηκαν τον «Ρουβίκωνα» και θα βρεθούν πολλά από αυτά, στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος .

Φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τον Γιάννη Ραγκούση, τη Μαρία Ρεπούση, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και ενδεχομένως και άλλα στελέχη της Κεντροαριστεράς, αλλά και προσωπικότητες ακόμα και από τον αθλητικό χώρο που θα «στολίσουν» το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο «Κίνημα Αλλαγής» εκτιμούν πως ο κ Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόσωπα που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το κόμμα σε μια κομματική φιέστα, πανικού από την κατρακύλα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις συντηρητικές δυνάμεις με βάση την πολιτική που άσκησε τα τελευταία χρόνια.

Η κα Γεννηματά κατέγραψε την κριτική της στην κυβέρνηση με μια φράση: «Με το πρόσωπο των δήθεν αριστερών, το προσωπείο της Κεντροαριστεράς και τη στήριξη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, οι συντηρητικές πολιτικές και οι περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα πολύ καλά κρατούν. Δεν τα σηκώνει αυτά ο ελληνικός λαός, θα πάρουν απάντηση».

ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Η «επέλαση» όμως της Κεντροαριστεράς ,στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ , έχει θορυβήσει υποψήφιους του στο ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, και νυν βουλευτές που ανησυχούν πια για τη δυνατότητα εκλογή τους καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται, σε μια εποχή που οι εκλόγιμες θέσεις λιγοστεύουν.

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαία, τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίασή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ο κάθε βουλευτής «πήρε το όπλο» του και «πυροβόλησε» έναν συνάδερφο του.

Η γκρίνια, η εσωστρέφεια, αλλά και η δυσπιστία σε όσα διαρρέει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου περί «καλών δημοσκοπήσεων», εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο έντονα, στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Σε μια στιγμή μάλιστα που απανωτές πληροφορίες από την κυβέρνηση, επιμένουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο .

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπερ της προσφυγής στις εθνικές εκλογές τον Μάιο, υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αλλά και τις πολιτικές συνθήκες που θα δημιουργηθούν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ,εάν οδηγηθεί σε τριπλή ήττα και αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις εκλογές για την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες, για το κυβερνών κόμμα και δεν δείχνουν στοιχεία βελτίωσης, παρά την πολιτική των «καλών ειδήσεων» που ακολουθεί μήνες τώρα η κυβέρνηση.

Τα ίδια στελέχη, εκτιμούν, όπως ήρθαν τα πράγματα, πως η καλύτερη εποχή για προσφυγή στις κάλπες, ήταν το περασμένο φθινόπωρο αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον τερματισμό του μνημονίου .

Η ανησυχία τους, προέρχεται από το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν πειστικά σενάρια για το πως η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει μια τριπλή ήττα. Η αισιοδοξία ότι το κόμμα θα ανακάμψει, ότι η πολιτική των «δυο κόσμων» , του προοδευτικού και του συντηρητικού η ακροδεξιού, θα αποδώσει, ότι η διαφορά θα είναι μικρή και αναστρέψιμη , δεν λειτουργούν καθησυχαστικά μέσα στο κόμμα, γιατί δεν τα θεωρούν πειστικά.

Send this to a friend