• Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου
  • 09:00

Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Άνω-κάτω η Βουλή με το «καλημέρα» για τη συνταγματική αναθεώρηση - Μπρος-πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ντρίπλα της ΝΔ για την προεδρική εκλογή

Με επεισοδιακό τρόπο – όπως αναμενόταν, άλλωστε, εξ αρχής – άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με επεισοδιακό τρόπο – όπως αναμενόταν, άλλωστε, εξ αρχής – άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως το TheCaller.gr είχε προαναγγείλει, η ντρίπλα της ΝΔ με την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές προκάλεσε σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει στην... απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ!

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 32 θα απαιτεί στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή 180 ψήφους κι όχι πλειοψηφία 151 βουλευτών, η οποία θα μπορούσε να διευκολύνει τη ΝΔ, ιδίως εάν έχει αυτοδυναμία. Παράλληλα, θα «κάψει» οριστικά το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», δηλαδή το ενδεχόμενο πρόκλησης εκλογών το 2020 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή διαφωνία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - όπως είχε συμβεί το 2014-2015.

Έτσι, ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι στη δεύτερη ψηφοφορία (σ.σ.: απαιτούνται δύο ψηφοφορίες, με διαφορά ενός μηνός μεταξύ τους, για τις αναθεωρητέες διατάξεις) θ' απέχουν συνειδητά ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε αυτό να μη συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 βουλευτών και να μην μπορεί η ΝΔ να το αλλάξει στην επόμενη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Μάλιστα, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «κάνει πονηριές» και προειδοποίησε ότι «εμείς θ' αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

Πηγές της ΝΔ έσπευσαν ν' απαντήσουν στον κ. Κατρούγκαλο με δηκτικό τρόπο: «Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες», κατέληξαν.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, το κόμμα του θα ψηφίσει τα άρθρα προς αναθεώρηση στα οποία συμφωνεί μόνον με έναν βουλευτή του, προκειμένου να μπλοκάρει την ψήφισή τους από 180 βουλευτές σ' αυτή τη Βουλή και την αναθεώρησή τους από την επόμενη με 151 ψήφους. Πρόκειται κατ' ουσίαν για την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί προκειμένου η επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος που θα έχει πραγματικά συναινετικό και διακομματικό χαρακτήρα, αφού για να ολοκληρωθεί μ' επιτυχία θ' απαιτηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Αυτό τόνισε και στην ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως «όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος. Άλλωστε», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Ένα ακόμη ζήτημα που αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση είναι αυτό του αν δεσμεύει η προτείνουσα (παρούσα) Βουλή την αναθεωρητική (επόμενη) ως προς το ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα. Για προφανείς λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται όσα υποστηρίζει η ΝΔ πως η επόμενη Βουλή μπορεί να διαμορφώσει ελεύθερα το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων που θ' αναθεωρηθούν. Για το ζήτημα υπήρξε σήμερα και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πέντε κορυφαίους συνταγματολόγους (Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο).

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ, «οι συνταγματολόγοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα συμφώνησαν ότι η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική καθ' οιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Επιπλέον δε, επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση», Μάλιστα, την άποψη αυτή υποστήριξαν, σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, άλλοι δύο συνταγματολόγοι, οι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης, οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ως προς την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του. Διαφορετικά, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει τελικώς την Πέμπτη κι όχι αύριο το βράδυ, όπως αποφασίστηκε σήμερα το πρωί, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Μαξίμου: «Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής»

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από τα σενάρια για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα παρενέβη το Μαξίμου, διαψεύδοντας το ενδεχόμενο απουσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία.

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.

Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία», σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας», τονίζει και καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Send this to a friend