Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Αντεπίθεση μέσω... δημάρχων από την κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ - Τι σχεδιάζουν εν όψει προεκλογικής περιόδου και παροχών

Εκτός από τις συντάξεις, για τις οποίες οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται, όπως όλα δείχνουν, το Δεκέμβριο, το θέμα του ΕΝΦΙΑ και οι παράλληλες υποσχέσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη οδηγεί σε νέα σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αφορμή αποτελεί κυρίως η πρόταση της ΝΔ για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κυβέρνηση να θεωρεί το μέτρο αντισυνταγματικό και να επιδιώκει την κινητοποίηση δημάρχων - εν όψει και αυτοδιοικητικών εκλογών - κατά της αξιωματικήςαντιπολίτευσης.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν αντεπίθεση μέσα από τους δημάρχους, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) ελέγχεται τυπικά από τη ΝΔ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη. Το επιχείρημά τους, πέραν της αντισυνταγματικότητας, είναι πως δήμοι με «φτωχά» ακίνητα και χαμηλές τιμές ζώνης ως προς τις αντικειμενικές αξίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόρους, εάν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι αντίστοιχα χαμηλά. Αντιθέτως, «πλούσιοι» δήμοι θα έχουν μεγαλύτερα έσοδα κι έτσι οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ανισομερώς κατανεμημένοι.

Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές ήρθαν, άλλωστε, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για «ΕΝΦΙΑ-Φρανκενστάιν». Αντιθέτως, επιδιώκουν να προβάλλουν τη δική τους πρόταση, η οποία προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε τρεις φάσεις έως το 2021 και η οποία, επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ακόμη και σε ελαφρύνσεις της τάξης του 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Την ίδια τακτική ακολουθεί, άλλωστε, η κυβέρνηση και στο ασφαλιστικό, θέλοντας ν' αποδομήσει με τον ίδιο τρόπο τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τις εισφορές των επαγγελματιών και γενικότερα το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ούτως ή άλλως, εν όψει προεκλογικής περιόδου, αυτό δεν θα γίνει μόνο με τον ΕΝΦΙΑ ή το ασφαλιστικό, αλλά γενικότερα, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν ν' αναδείξουν τις διαφορές τους από τη ΝΔ και να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με το ΔΝΤ και το σκληρό πρόσωπο των δανειστών και της λιτότητας, προστατεύοντας - όπως επίσης λένε - τους ισχυρούς.

Send this to a friend