• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 00:48

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Απέφυγε να απαντήσει ο Τσίπρας, σε πολλά «γήπεδα» έπαιξε μπάλα ο Μητσοτάκης, χάσμα χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ- Κίνημα Αλλαγής

Προεκλογικό άρωμα είχε μεν η συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή, αλλά οι τόνοι δεν ανέβηκαν όσο περίμεναν όλοι από τον Αλέξη Τσίπρα - ιδιαίτερα μετά την διμέτωπη επίθεση που δέχθηκε από Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην τριτολογήσει, αλλά περιορίστηκε σε μια σύντομη παρέμβαση αμέσως μετά τη δευτερολογία Μητσοτάκη, ενώ το γενικότερο ενδιαφέρον ήταν υποτονικό, με αποτέλεσμα να δευτερολογήσει μόνον - εκτός από Τσίπρα, Μητσοτάκη και Γεννηματά - ο Βασίλης Λεβέντης.

Ουσιαστικά η αντιπαράθεση των τριών έδωσε τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η προεκλογική περίοδος - όποτε κι αν στηθούν, τελικώς, οι κάλπες. Παρά το γεγονός ότι επισήμως το θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των αρχηγών ήταν η οικονομία και το λεγόμενο «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης» της κυβέρνησης, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης. Ο Αλέξης Τσίπρας για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα θέλησε να τονίσει το δίλημμα με το οποίο θα οδηγηθεί, αργά ή γρήγορα, στην κάλπη: από τη μία πλευρά η κοινωνική Αριστερά, η οποία κυβερνά και από την άλλη πλευρά εκείνοι που τραυμάτισαν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ειδικά για την οικονομία, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες του «ολιστικού πλάνου ανάπτυξης» και απλώς επανέλαβε τα περί οριστικού τέλους των μνημονίων με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ να πει τι προτείνει για την περίοδο μετά το μνημόνιο και αν θέλει προληπτική γραμμή στήριξης - την οποία απέκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ή νέο μνημόνιο. Παραδέχθηκε δε για πρώτη φορά δημοσίως πως θα υπάρξει μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να την αποσυνδέσει από ένα νέο μνημόνιο. Πράγμα για το οποίο τον κατηγόρησε και μαζί την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για εκλογές εδώ και τώρα, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρωθυπουργός μάλλον αφιέρωσε μεγαλύτερο μέλος της ομιλίας του για να επιτεθεί στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής παρά σ' αυτόν της ΝΔ, δίνοντας τροφή σε σχόλια ότι «έπεσαν» οι (όποιες) γέφυρες είχαν πέσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Ούτως ή άλλως, με τη δική της ομιλία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άφησε ελάχιστα περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα, αφού από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση που διέλυσε - όπως είπε - τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε», όπως αναμενόταν, το θέμα της βίας, αξιοποιώντας τη λεκτική επίθεση και τις απειλές που εξαπέλυσε σε βάρος του ο Ρουβίκωνας. Κατηγόρησε μάλιστα προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για υπόθαλψη της δράσης του Ρουβίκωνα και τη συνέδεσε με τα γεγονότα του 2008 που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και τους «αγανακτισμένους» της πλατείας, στην πρώιμη εποχή του μνημονίου. Τι απάντησε σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός; Επανέλαβε τα περί «εκλεκτικών σχέσεων» της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά και υποστήριξε - συνδέοντας την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη - πως η Αριστερά βιώνει διαρκώς διώξεις από το κράτος «και το παρακράτος» της Δεξιάς.

Παράλληλα, σε ό, τι αφορά στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει οριστικά τη συζήτηση για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν», υποστηρίζοντας πως η διαπραγμάτευση δεν έχει φύγει εκ μέρους της κυβέρνησης από την εθνική θέση που «πατάει» στη σύνοδο του Βουκουρεστίου από το 2008 και τις τέσσερις από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς.

Send this to a friend