Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Από το πολυνομοσχέδιο στο Σκοπιανό και από το Σκοπιανό στη... μομφή κατά της κυβέρνησης

Σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη ως πρόγευση για το Σάββατο

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όλα τα κόμματα για τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση «απελευθέρωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να προχωρήσει στην κίνησή του κι έτσι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Σάββατο τα μεσάνυχτα. Κατά πληροφορίες, πάντως, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των αρχηγών και την ψηφοφορία το Σάββατο μεν, αλλά νωρίτερα εντός της ημέρας, προκειμένου να «κλειδώσει» η υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες την Κυριακή.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εξαιρετικά σκληρός και χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Για μία ακόμη φορά μάλιστα έβαλε στο στόχαστρό του τον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «επέλεξε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, του πρώην πρωθυπουργού, που έχτισε την πολιτική του διαδρομή πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που αποτελεί πληγή στην εξωτερική μας πολιτική». Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο Αντώνης Σαμαράς «ήταν ο πρώτος που επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών το 1991 που απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγραφεί η γειτονική χώρα ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και ήταν και ο πρώτος που γέννησε το πρόβλημα όταν τον Δεκέμβρη του 1991, στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ, όταν συζητείτο η ανεξαρτητοποίηση των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, δεν έθεσε κανένα θέμα σε σχέση με το πώς θα ονομάζεται αυτή η χώρα».

Όσο για την πρόταση δυσπιστίας, σημείωσε πως «εάν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι ένα σημαντικό δώρο που μου κάνετε. Είναι μια ευκαιρία ώστε αυτές τις 2 μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτήν την ιστορία. Θα τα πούμε όλα με ονόματα και διευθύνσεις. Εμπόριο πατριωτισμού στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε. Εσείς αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία. Και κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης  τόνισε πως «οι λαϊκές αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται. Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει. Να μην υποθηκευτεί το μέλλον της πατρίδας. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει εξουσιοδότηση της Βουλής για να παίζει πολιτικά ανήθικο θέατρο με τον κ. Καμμένο χωρίς να το κουνάει από την καρέκλα. Οφείλω να αποτρέψω τον θεσμικό εκτροχιασμό που οδηγείτε τη χώρα με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση και λαϊκή νομιμοποίηση», χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη συμφωνία για το Σκοπιανό ως κακή. Επίσης, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε ό, τι αφορά στο πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση, ψηφίστηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, από την κυβερνητική πλειοψηφία των 154 βουλευτών, ενώ 144 το καταψήφισαν. Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, το χαρακτήρισε μάλιστα ως το τελευταίο μνημονιακό νομοσχέδιο.

Send this to a friend