Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Αποστολάκης: Ο Ερντογάν προσπαθεί να διασώσει την υπόστασή του εντός της Τουρκίας

Για όσα συμβαίνουν στην Ιντλίμπ της Συρίας και τη στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο ναύαρχος ε.α, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Για όσα συμβαίνουν στην Ιντλίμπ της Συρίας και τη στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο ναύαρχος ε.α, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Θεωρώ ότι ο Ερντογάν στη Συρία παλεύει να διασώσει την υπόστασή του στο εσωτερικό. Είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας αλλά έκαναν το λάθος οι Τούρκοι να  βρεθούν στην αντίπαλη πλευρά και από συνεργάτες με τους Ρώσους να γίνουν ανταγωνιστές» σημείωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα» με την Όλγα Τρέμη.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα αναφέρθηκε επίσης στα βίαια γεγονότα των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την εξέλιξη του προσφυγικού.

«Οι Τούρκοι κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείσουν τη Διεθνή Κοινότητα  ότι καλύτερη επιλογή είναι να μείνει η περιοχή στη δική τους ζώνη ασφαλείας ούτως ώστε να μην έχουν μετανάστες, να μην έχουν το θέμα με τους κούρδους κλπ.  Όμως εδώ υπάρχει ένα παράδοξο».

«Έχει μπει η Τουρκία στη Συρία  έχει καταλάβει κάποιους χώρους  και διαμαρτύρεται γιατί το κυρίαρχο Κράτος πού είναι η Συρία προσπαθεί να ελέγξει τις  περιοχές της. Η Ρωσία ξέρουμε πολύ καλά ότι υποστηρίζει  τον Ασαντ και είναι υπέρ της ακεραιότητας της Συρίας».

«Ο Ερντογάν όταν κερδίζει σε άλλα πεδία έρχεται στη δικιά μας περιοχή  ενισχυμένος  και προσπαθεί με περισσότερη επιθετικότητα να περάσει αυτά τα οποία θέλει.  Είχαμε πει ότι αν του έβγαινε το παιχνίδι στη Συρία θα ερχόταν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο με περισσότερες αξιώσεις.  Το έκανε κάποια στιγμή.  Τώρα σφυροκοπείται,  έχει θέμα  στη Συρία έχει θέμα στη Λιβύη και  έχει μαζευτεί.  Αυτό είναι προσωρινό,  δεν σημαίνει ότι έχουμε απαλλαγεί από το πρόβλημα».

«Ο μεγάλος αριθμός των Σύρων κινείται μέσα στις ασφαλείς περιοχές, μέσα στη Συρία και αυτά που λένε οι Τούρκοι ότι πάνε στα σύνορα της Τουρκίας δεν είναι όλα αληθινά. Αυτοί που πάνε στην Τουρκία είναι αυτοί που έχουν τοποθετήσει οι  Τούρκοι για να αραιώσουν τους κουρδικούς πληθυσμούς στην περιοχή.  Αυτοί έρχονται από τον Βορρά».

Για τα επεισόδια στα νησιά, σημείωσε «είδαμε ακραίες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Η περιοχή των νησιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Δεν πρέπει να φέρνουμε τους ανθρώπους των νησιών απέναντί μας. Η παρουσία του στρατού ήταν αρκετά διακριτική αλλά μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση βρέθηκαν και αυτοί απέναντι. Η αντίδραση των αστυνομικών ήταν αυθόρμητη. Προκλήθηκαν από τους πολίτες. Όμως, η διαφορά είναι ότι οι πολίτες αντιδρούν αυθόρμητα ενώ οι άλλοι είναι εκπαιδευμένοι. Θέλει πάρα πολύ προσοχή η επιλογή και η εκπαίδευση των αστυνομικών».

Send this to a friend